Chodíte do práce, pokud máte dítě s postižením?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.10.25 10:56

Chodíte do práce, pokud máte dítě a postižením?

Moje situace je taková, že máme dvě děti. Starší syn má postižení a chodí do speciální školky, která je zhruba hodina autem daleko jen tam. Až začne chodit do školy, nebude to jinak. Mladší dítě je ještě doma, až začne chodit do školky, pravděpodobně bude chodit v místě bydliště.
To znamená, že nejdřív odvedu mladší dítě do školky, potom povezu staršího do školy. Vrátím se a půjdu vyzvednout mladšího. Pro staršího odpoledne pojede manžel. Mám vůbec šanci získat nějakou práci? Všechno by vyřešilo přestěhování do většího města, jenže zase manžel by musel opustit práci, která je placená tak, že já do práce nemusím. Chtěla jsem jít do práce hlavně kvůli tomu abych nebyla pořád doma a měla kontakt a lidmi.
Co byste dělali na mém místě?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
401
14.10.25 11:09

Co takhle nějaká malá brigáda, ze které by se zaplatila hlídačka pro mladší dítě (odvede ze školky a hodinku dvě si s ním pohraje)…když peníze nepotřebujete a práci bys chtěla jen kvůli sobě. :think: případně by se zaplatil odvoz staršího dítěte :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.10.25 11:10
@Anonymní píše: Více

Já sice zkušenost nemám, ale moc nechápu to, že odvedete malého do školky, odvezete staršího a pak hned vyzvednou mladšího. Pokud je cesta tam hodina a zpět taky, vyzvedáváte mladšího po 2-3 hodinách? To mi rozum moc nebere.

Pokud ze začátku chodí po obědě, asi chápu. Ale časem ho přece můžete vyzvedávat odpoledne. Takže by čas na nějakou práci (třeba ve městě kde máte toho staršího) měl být.

Nepíšete jaký obor, vzdělání nic. Ale pokud vás manžel uživí, myslím, že určitě nějakou práci na zkrácený úvazek najdete. Dnes mám pocit že jich je čím dál více. Ale jak říkám, nepíšete obor nic. A myslím že budete mít fajn aspoň na chvíli vypadnout a přijít na jiné myšlenky. Já dělala zkrácený úvazek když jsem byla na malou sama a chodila mi dopoledne do skupinky. Taky jsem ji musela vozit opačným směrem. A nelituji. ;)

Třeba se časem najdete i v něčem jiném, co budete dělat sama a kde budete sama pánem svého času. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2807
14.10.25 11:12

Ono taky záleží kolik toho dítě je schopné zvládnout mimo domov a co je za postižení.
Jak ta péče rodiče vyčerpává, atd…
Dokážu si představit, že práce nebude vůbec reálná a naopak, že nějaký úvazek tam bude reálný.
Jo, my se tedy nakonec letos v létě přestěhovali. Důvodů několik ale jeden z nich byla i lepší dostupnost MŠ/ZŠ.
Je mi jasné, že to nemůže dělat každý.

Snažila bych se tedy dát ty školky / školy k sobě a hledat v místě zaměstnání.
My takhle řešili normální logopedickou školku, která v našem okolí bohužel žádná není. ZŠ jsme měli 35 km.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2807
14.10.25 11:17

Já úplně nechápu tam to odvedu mladšího, povezu staršího a hned půjdu pro mladšího.
Mladší dítě může být normálně do odpoledne ve školce ne, starší obstará manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8290
14.10.25 11:20

A Částečný úvazek by nešel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
599
14.10.25 11:22

Tak pokud je specialni skola ve meste, urcite by tam byla i skolka a nejaka prace pro tebe. Pripadne prestehovani by ulehcilo zivot tobe a postizenemu diteti, mladsimu by to bylo asi jedno a manzel by mohl dojizdet do stejne prace jako byste jinak vy dojizdeli do specialni skoly..? Nebo to vidim moc zjednodusene?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
14.10.25 11:29

Obě děti do školky ve městě a ty si tam najdi práci na zkrácený úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35691
14.10.25 11:34

Nechodím, fakt nevím kdy bych šla. Terapie, kroužky, doktoři a různý jiný věci, plus když jsou děti nemocný fakt nemám kdy, reálně je dítě třeba jen dva dny ve školce do odpoledne když je štěstí. Příští rok půjde snad do školy, tak uvidíme jak to bude, ale teď je to nereálný :nevim: Navíc manžel chodí až po sedmý domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
14.10.25 12:01

Záleží jak moc je postižený. Ze své zkušenosti můžu jen říct, že já bych pracovat v tomhle režimu určitě nezvládla. Jak zmiňuje Pikola- s postiženým děťátkem je pořád něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9265
14.10.25 12:16

Teď jsem taky na RD, ale za rok se budu vracet do práce. Mám zkrácený úvazek 6 hodin. Ve firmě dělám už dlouho, takže mi toho dost tolerují.
Ale já to nemám tak náročné. Manžel vozí do školy i vyzvedává. Když má syn v týdnu terapie tak ho tam vozí moji rodiče. Když je nemocný tak taky hlídají prarodiče, takže já mám kolem sebe prostě servis.
Ty jsi na to sama a to je velmi náročné. Co dát mladší dítko taky do města?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.25 12:16

S jedním postiženým dítětem jsem pracovat zvládla, ale bylo to o nervy pro všechny (dítě bylo minimálně jednou měsíčně nemocné, občas logopedie, doktoři a podobně. Nezvládalo celý den ve školce, vyzvedávala jsem po obědě, ráno vodil manžel.

Ted máme postižené děti dvě, každé chodí jinam, starší už něco málo zvládá, ale stejně ho ráno vodím, odpoledne už většinou zvládne aspon se přiblížit domovu. Mladší nezvládá ani každý den školku (vozíme do speciální), jsou dny, kdy prostě musí odpočívat doma. K tomu každé z dětí má doktory, terapie, se starším úkoly do školy. Mladší stále ještě nespí celou noc každou noc. Manžel má lépe placenou práci, ale dál od domova, aby nás nějak uživil, takže drtivou většinu věcí kolem dětí dělám já. Nemám skutečně čas ani na částečný úvazek. Rodina se příliš neangažuje (prakticky vůbec a už vůbec ne tak, abychom se na to mohli spolehnout).

• Citovat
  • Upravit
35691
14.10.25 12:27
@kavenka píše: Více

Já tu třeba nemám nikoho, ani babičky, jsme v zahraničí. Takže je vše s dětma jen na mě a muž mě zastupuje jen v nouzi :nevim: kdybych měla kolem pomoc, asi by to bylo lepší, ale bohužel. To samé prázdniny, různý volna ve školce, škole a díky bohu uz je starší samostatná a může být doma sama, protože mít k tomu ještě jedno co nedojde třeba ani samo domu, tak dělám mamataxi nonstop. Doma se flákám málokdy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59338
14.10.25 12:32

Ono záleží jak moc je dítě postižené. někdy se to zvládnout dá a někdy ne. Záleží na té rodině. Já do práce nechodím, nereálné. manžel dělá v nepřetržitém provozu, často se mu směna mění nebo je tam déle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.25 12:38

@pikola taky si kolikrát říkám, že bych potřebovala být dvakrát :lol: no vlastně třikrát, třetí já by chodilo do práce a stíhalo relax, kina, kavárny a podobně :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat