Chov andulek

1566
3.6.14 18:24

chov andulek

Ahoj dámy prosím Vás kdo chová andulky? Chtěla bych si jednu pořídit, a na netu jsem toho pročetla hodně, ale nějak se nevyznám v tom co je pro ni to nejdůležitější… předpokládáám klec, jídlo, pití :) ale jak je to s těmi hračky, koupelnčkami atd? a ještě jeden dotaz. máte doma někdo psa a adnulku jak se snáší? Děkuj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10185
3.6.14 18:40

Máme dvě andulky, nejdřív jsme pořídili jednu, ale byla smutná, tak jsme dokoupili druhou. Je to hejnový pták, potřebuje společnost. Ale jestli s ní bude pořád něbo hodně často někdo doma a bude se jí věnovat, tak ona si zvykne i tak. Ale je potřeba na ni hodně mluvit.
JInak z mých zkušeností. Kromě výbavy to nejdůležitější. Až si ji přinesete domů, dejte ji do klece a nechte ji zadaptovat. Ta naše první seděla den a půl nehybně na bidýlku, než se trochu rozhýbala. Oni jsou strašní konzervativci, dlouho jim trvá, než si zvyknou na něco nového. Tak když u vás bude čerstvě, tak ať ji nikdo nepošťuchuje a nenutí k žádné akci. My na ni jen klidně mluvili a zas ji nechali v klidu.
Ohledně výbavy - jasně klec, pořídili jsme takovou tu velkou, pítko, zrní a hračky. Ty fakt pořiďte, nějaké zvonečky na zavešení, mašličky, šňůrky, balónky. Andulky jsou dost inteligentní a hravé, potřebují se mít čím zabavit. Je to pak roztomilý je pozorovat. My máme dvě, páreček, jsou k sežrání, když se pusinkují a vzájemně si probírají peříčka. Udělali jsme jim i před klecí taková strom s bidýlkama, u nás mají klec prakticky stále otevřenou, aby měli volnost.
Se psem bych byla hodně opatrná, když přijde dcera s jejich labradorem, tak je pro jistotu zavíráme, protože pes je hodnej, že by něm šlo dříví štípat, ale na andulky kouká úplně fascinovaně a slintá u toho. Asi mu probouzejí lovecký pudy. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
3.6.14 18:43

Jednu si nepořizuj, bude jí smutno. Je to společenský pták a nejlíp je mu v hejnu, tak aspoň 5 by to chtělo ;) Nebo teda dvě, no. :think: Hračky jaký chceš, hlavně bezpečné, nenalakované, naše nejradši mívali zrcátka. Koupelničku by to určitě chtělo, aby měly kdykoli k dispozici, rády se koupou. Taky sépiovou kost by měly mít. Jako rok se jí nedotknou, ale pak jí najednou zlikvidujou a ožerou za den :mrgreen: Milujou, když jim nařežeš bezový větve místo bidýlek, ty pak ožíraj a za týden můžeš měnit znovu :lol: Jestli si chceš pořídit páreček a množit je, tak je to teda vyšší level, ale u andulek furt pohodaaa oproti jiným papouchům ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4316
3.6.14 18:46

Andulka je hejnový pták, jedna to je špatně, aspoň dvě. Odpovídající klec, zrní vodu a sepiovou kost. Vypadají spokojeně, jedna z nich je hravá, tak šplhá po laně co tam mají a cinká do zvonečku, druhá je pecivál, tak jen sedá na bydýlku a čeká až aktivista přiletí a pak se pusinkují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1566
3.6.14 18:46

@Denisa56 mohu se zeptat, koupily jste j od nějakého chovatele nebo ve zmverimexu? já jestli když si dojdu do zvermexu aby m neřekl na a dej si kam chceš :D a hlavně, tady u nás zverimex je ale bez ptáků takže ji povezeme chudinku 30 km :( a žádný chovatel poblíž není… tak my máme špice, je trochu hrrr, ale že by chtěla ublížit to né ona i na kočky blafe jak blázen ale né že by je chtěla vyděst, ale spíš si hrát :-) a mohu jim tam dávat normálně ze stromu klacky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1566
3.6.14 18:48

@Gina108 množit je nechc, četla jsem že páreček není potřeba když doma někdo je a u nás furt někdo je, max že 2 hod není někdo doma jinak tu furt někdo je :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1566
3.6.14 18:49

A je potřeba ten kámen koupit přéímo přo ně aby i brousily drápky a zobák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
3.6.14 18:53

Lepší jsou andulky od chovatele. My je máme obě od stejného. S tím psem buďte opatrní, andulky jsou hodně bojácné, tak kdyby na ně blafal a chtěl se dostat na klec, tak by byly strašně vyděšené a nemuselo by to dopadnout dobře. Ale když si pak zvyknou, tak jsou v pohodě. Ty naše před námi nijak neprchají, skočí na ruku a zobou klas - zbožňujou senegalské proso.
Já hodně informací načerpala na netu, když si zadáš do googlu chov andulek, je tam spousta stránek na to zaměřených a dozvíš se tam všecko, co na krmení, co naopak ne, něco je pro ně jedovaté.
Klacky z venku jo, ale zjisti si, jestli to pro ně není závadné. A vždycky je nejdřív spař vroucí vodou a nech uschnout, než jim je dáš, aby na tom nebyly nějaké nakažlivé bakterie od venkovních ptáků a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
3.6.14 18:55

Sépiovou kost koupíš normálně ve zverimexu. My ji máme přidělanou na placato, oni na to skáčou, ozobávaj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
3.6.14 18:56
@Leniiik185 píše:
A je potřeba ten kámen koupit přéímo přo ně aby i brousily drápky a zobák?

Když jim tam dáš přírodní větve, tak na ty drápky to stačí. Já je vždycky omyla, páč jsem si říkala, aby nechytli nějakou chorobu od vrabců třeba, ale jsem tak trochu paraniodní :oops: Na zobák stačí ta sépie, kdyžtak se prodávají různé vitamínové bloky nebo kameny pro menší ptáky. To je prostě kus od kusu, většinou není třeba přistřihovat ani zobák, ani drápky, ale známá měla andulku, který rostl zobák příšerně rychle a zastřihovat jezdila k vetovi :roll: Jinak pokud si pták zničí zobák, je to vždycky průser, musíš ho ručně krmit, roste to pomalu :roll: tak ale nebudu tě strašit, to je velmi vzácné. Já většinou stříhala drápky jedný andule, když se začly kroutit podivně do stran. To je celkem v klidu, nesmí se střihnout do takové červené čárky v tom drápku, to má živé, jinak to ten pták ani necítí, ale musí být zvyklý na dotyk, spíš má větší stres z toho úchopu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1566
3.6.14 18:56

@Denisa56 dobře děkuj :-) na net jsem koukala ale byla jsem z toho zmatená

prosím a ještě jeden dotaz, ta koupelnička musí být přímo zakoupená nemůže být z něčeho doma vyrobená?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
3.6.14 18:58
@Leniiik185 píše:
@Denisa56 dobře děkuj :-) na net jsem koukala ale byla jsem z toho zmatenáprosím a ještě jeden dotaz, ta koupelnička musí být přímo zakoupená nemůže být z něčeho doma vyrobená?

Jako koupenička může být klidně i miska s vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1566
3.6.14 18:58

Díky moc dámy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
3.6.14 19:08

Já jen dodám, že dělají děsnej bordel, všude peříčka a šlupičky od zrní :mrgreen: a přimlouvám se za páreček, jedné fakt bude smutno, oni si pak hezky spolu notují, s váma si moc nepokecá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
3.6.14 19:10

@dzarunka To teda jo. A ještě když je chytne kecavá, tak to je taky lahůdka. Zrovna teď mi tady oba dva cvrlikaj jak o život. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný