Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky. Chtěla bych se na něco zeptat. Synovi je devět měsíců a přijde mi, že je moc agresivní, ale třeba je to tak zatím normální. Když ho někdo chová tak ho začne štípak, plácat, tahat za vlasy nebo strká ruce do nosu. Kamarádovi dokonce jednou i tekla krev z nosu. Vůbec nevím, jestli to třeba není normální, že ještě neovládá moc ruce a neví že to bolí, jen chce třeba pohladit a nevyjde mu to
Je teda pravda že se umí i pěkně rozčilovat
I když ho chovám já, tak pořád jen štípě a škrábe. TAké jste to tak měly, je to normální? Děkuji za odpovědi ![]()
@Verculiinek je to normální. Akorát třeba ukázat, že toto ne.. až to zopakuješ asi po milionté, tak se to to dítě naučí. Zatím je brzy. ![]()
@Hadí ocásek dělaj to všechny.. protože to má reakci.. mi mladý tahal za vlasy takovým způsobem, že mi padaly trsy ![]()
@Verculiinek do nas busi 11m terorista. Kdy busi, chytnu ruku, pohladim se s ni a opakuju, ze mala mala a placat ne. No…je to jako kdyz hrach na stenu hazim, busi do nas stale ![]()
Jo, je to naprosto normální. Nicméně toto je i ideální věk na nějaké to první usměrňování. Takže ukazovat a dávat najevo, že to bolí a že toto se nedělá. Ono je to sice jak do dubu a u takhle malého dítěte se nějaké „ne-ne a ty-ty-ty“ bude asi míjet zatím účinkem, ale později se to bude hodit.
To je uplně normální, mimina nemají cit v rukou a zkouší to, chce to vysvětlovat a říkat, že to je špatně, malej mi rád tahá za náušnice a strašně se tomu směje, když tak mu vezmu ručičku a hladím ho po své tváři, aby viděl jak se to dělá ![]()
Ano, děti to dělaly, odnaučovala jsem, místo toho jsem učila „malá“. Ručičky ovládá už velmi dobře, v tomto věku se už dávno rozvíjí jemná motorika a ta hrubá už je dostatečně rozvinutá na to, aby dítě dokázalo pohladit nebo naopak cíleně štípnout.
Druhý syn byl hodně štípavý a kousavý, tam mi pomohla separační úzkost, kdykoli toto udělal, řekla jsem rázně „ne, to se nedělá“, pohrozila prstem a odešla na druhou stranu místnosti. Po čase pochopil, že pokud chce mámu usebe, nesmí dělat bebí.
Nemám ráda předstírání pláče, někdo to dělá, mně to přijde jako citové vydírání.
@Fima Občas mu to řeknu, že takhle ne, ale asi mu to budu muset říkat častěji
Jinak když mu zakážu něco dělat (třeba že na záchod nesmí, tahá štětku
a potom ho tam načapu, tak se tváří takovým způsobem, jako že ví že nesmí, ale že prostě musí
Nebo když na něj zavolám a nic neslyším tak vím, že dělá něco zakázanýho ![]()
@Verculiinek no..moje občas podobné kusy dělá, ale je jí těprv 5 měsíců…upřímně nechápu, proč si kamarádka nechá líbit šátrání v nose až do krve…přece když mě něco bolí tak zařvu nebo ucuknu ne? Mě když malá kouše ze srandy prso tak na ni syčím a mračím se…já nevim ale není čas dát mu najevo že něco nesmí? ![]()
@Veveruska87 To Filípek když mu ukážu tytyty se na mě začne řehtat ![]()
Taha me za vlasy a smeje se tomu, sem tam stipe a tatovi do hlavy dela pláci pláci. Asi je to normalni. Snazim se ho ted ucit misto pláci malá.
@verulicek To bylo strašně rychlý, ne že by si to nechal líbit ![]()
O štípání a kousání nebudu psát, aale vyřešila jsem to tahání náušnic. Au nepomáhalo, tak jsem jim ukázala, že se na uchu houpou a říkám k tomu cililink, cililink a to se jim líbí a netahají