Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Zmatka ono to normální je, že dítě plácne jiné dítě. Jde o reakci rodičů. Mě se děti taky plácají. Tři kluci
jasně, že mají konflikty. Ale máme fakt v rodině dítě co našim ubližovalo opravdu hodně. Mě by to nevadilo, kdyby rodiče reagovali jinak. Ale to co předváděli se opravdu nedalo. Takže jsem se už taky netvářila příjemně. Akorát kontakt jsme museli omezit my. Oni měli pocit, že je to v pohodě. Že jsme zlí my. Ale moje děti se už toho dítěte fakt báli. Čím jsou starší tím je to lepší. Ale je to spíš proto, že naše děti se to naučili vyřešit sami.
@Zmatka ano přesně tohle se třeba děje. Děti si mají kreslit, a ona chce zrovna tuhle fixu, vezme jí jinému dítěti a hotovo. Já jí vezmu a dám zpět prvnímu dítěti. Já si teda do dnes taky myslela že to je jen dítě a někdy se toto prostě stává,.ale asi jsem se hodně pletla 😁 a ano, nejsem moc na kolektivy jak se tu někdo píše níže. Nevím když máme mít ve školce 10-15 nových dětí na vesnici, kde je cca 2000 lidí, tak je mám jít vystopovat až k nim domů? Asi jo…
dobrý nápad.
Jestli nemáte v okolí stejně staré děti, tak si je aktivně najdi. Stačí napsat na nějakou místní skupinku na fb. Třeba já našla pár kamarádek přes nosící skupinu. A trénujte. Ona se to líp a v klidu naučí, když jí bude za zadkem máma. Ve školce to ta učitelka opravdu nezvládne plnohodnotně. Dát jí k pětiletému bratrankovi je o ničem- už je velký, svým způsobem rozumný. Jasně, že na kroužku jí to nebaví, když tam pořád dělá něco špatně.
@Sonička29 píše: Více
A proč jsi tak útočná? Běžně se seznamuje tak, že dopoledne nebo po odpoledním spánku jdeš s tím dítětem na hřiště, kde se maminky s dětmi sdružují, případně sedneš do autobusu/auta a jednou za měsíc zajedeš do herničky ve městě, není potřeba nikoho stopovat
Tohle dělají matky stejně na vesnicích, jako ve městech
Ok, tobě popovídání s jinýma maminama nechybělo, měla jsi dojem, že dceři dáváš vše jen svou přítomností, to není nic proti ničemu, ale není se teď čemu divit, že se neumí mezi dětmi chovat. Plácavé období má spousta dětí, ale obvykle kolem roku a půl až dvou let. Tím, že se s nimi chodí mezi děti a vychovávají se, je to ve školce už obvykle ani nenapadne. Tak to dožeňte, máte na to skoro půl roku. Ale bude to chtít víc sebezapření i z tvé strany - pokud ti kolektivy cizích žen a jejich dětí nejsou příjemné. Ale děláš to pro dceru, ne pro sebe. Taky jsem vždy na těhle akcích trpěla, ale brzy jsem si našla způsoby, jak to přežít ![]()
@herinkoj ale ano, přetahují, strkají se taky, je tam řev mezi jinými dětmi… Jen mě vždy štve, že si to dítě musím usměrnit sama, nevím proč by mi ho někdo měl usměrňovat. Posledně mé dceři vzala jiná holčička balónek, ale já to neřešila a řekla jsem jen té mamce, že to jsou děti no. Každý chce to, co má ten druhý.
Tak máte asi nějaké vesnické akce ne? Nebo napíšu do nějaké vesnické skupiny, že jdeme na hřiště a on se někdo rád přidá. My máme ve vsi 200 obyvatel a není to problém. Nebo napíšu do stránek nejbližšího města. Případně kamarádkám, které mají děti. To mi fakt nepřijde jako problém ![]()
Chce to, aby jsi zasáhla dřív než tu fixu vezme. A tak pořád dokola. Zasáhnout dřív a vysvětlit. A poprosit dítko až domaluje jestli by vám tu fixu půjčilo. Buď si to vykomunikuje ona a nebo ty za ni. Ono je to fuk. Dítě napodobuje rodiče.
Ale to je přece taky špatně
Ty ses nezastala vlastního dítěte, když se mu děla křivda, proč? Omluva „jsou to jenom děti“ je ok, pokud zároveň dojdeš a své dcery se zeptáš, zda té holčičce balonek nechá, nebo si s ním ještě chce dál hrát a případně jí ho zase vrátí. Mě přijde, že jsi trochu sociálně mimo hlavně ty ![]()
Jenže to není dobře. Ty musíš svoji dcerku bránit zase naopak. Tak ona ostatním dětem nic brát nesmí a ostatní mohou, protože jsou to děti. Chápeš ten problém? To jsou fakt detaily v té výchově.
@anavi13 Já jsem si taky tehdy nedovedla představit se odstřihnout od kroužků, společenských událostí. Dnes už bych to udělala. A vůbec nebyl problém v nějaké socializaci, syn byl tehdy od 3 měsíců pořád mezi detma venku, na kroužcích atd.
Pokud dnes ublíží nějaké dítě mému, sleduju, co na to rodiče. V 99% případů jsou z toho víc vyděšení než já a začnou domlouvat a řešit, to pak neřeším. Oslovila bych to dítě jen tehdy, když by to udělalo opakovaně a rodiče nikde nebyli nebo vůbec nereagovali.
@Sonička29 Spíš musíš pracovat s tou úzkostí. Tyhle situace se stávají pořád. Taky s tím bojuju. Kor v Česku. Dítě začne řvát a kolikrát ti (hlavně starší lidi) ještě přidají. Začnou kroutit hlavou, nebo začnou s nesmyslama typu „tak já si tě odnesu jo?“ po kterých třeba moje děti začnou vyděšeně řvát ještě víc
Prostě děti dělají věci, které dospělí nedělají, a někteří dospělí ti to dají s gustem sežrat.
@anavi13 to je tím, že já nedělám z komára velblouda. Když jí někdo vezme balónek, a nedá jí ho zpátky, nebudu nikomu vychovávat jeho dítě a řeknu tomu svému, že bohužel si teda najdeme jinou hračku
hotovo dvacet ![]()
To, ze deti nevi, jak jinak resit ruzne situace nez bouchanim a celkove agresi je naprosto normalni, klid. Musi se to naucit. Prvnim krokem je byt proste ve strehu a jakmile se chysta zautocit, tak ruku chytit a jasne kratce rict, ze nesmi ublizovat. Cestou na krouzek si muzes stanovit, kolikrat ji upozornis (pripadne kolikrat opravdu nejake dite prasti - tam asi logicky jednou) nez ji sbalis a pojedete domu. Na to ji samozrejme upozornit - jeste jednou budes chtit nekoho placnout, tak koncime a odchazime. A opravdu to dodrzet. Jinak bych trenovala v mene uzavrenych skupinkach, preci jen na krouzku je dost tesny kontakt, muze se to snadno vyhrotit.. lepsi je hriste, kde je vic prostoru a moznosti kam poodejit od deti. Pokud ho nemate v okoli, tak proste dojizdet no, to fakt nikam nechodite?
Takže zlehčuješ trápení malého dítěte? Pro ní je to dost možná středobod všeho, to, co ty považuješ za banalitu je pro ní velký problém. Ona neřeší válku na Ukrajině a hladomor v Africe, pro ní je důležité, že teď má něco, co se jí líbí a s čím si hraje a když jí to někdo vezme (a ona se neumí bránit, protože se neměla šanci to naučit), tak se jí maminka zastane a pomůže jí. A ty to odmávneš s tím, že jsou to jen děti. Ach jo.
@Zmatka jasně, že je rodič vyděšený. Vždyť někdo ublížil jeho dítěti. Naprosto normální reakce. Samozřejmě jde o to jak staré dítě a jakým způsobem ubližuje. Ono něco jiného je ani ne dvouleté dítě a tříleté. Ségry kluk nedávno po mém ročním hodil kamenem. Jsou mu dva. Jako v pohodě. Je malý. Ale ségra řekla jen to nesmíš. Držel další kámen a ona jen koukala a čekala co bude. Hodil ho znovu. Za mě mu ten kámen měla sebrat. Řešit to aktivně a ne čekat co dítě udělá. Jako zrovna házet kamenem je dost problém oproti plácnutí i když je to dítě malé.
Takhle se ti ale nenauci resit konflikty, ty deti si to samy neumi vyresit, od toho potrebuji rodice. Tady se proste zastanu sveho ditete, kde je pak logika v tom, ze ona nemuze brat cizim detem veci a ony ji muzou?
Ajo, tak ale to je ten problém. Jestli to dobře chápu, tak ty radu nechceš
prostě jestli to chceš vyřešit, tak musíš začít dělat z toho komára přiměřeného velblouda ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat