Chování terapeutky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4.10.25 09:44

Tak asi si spíše potřebovala psychiatra než terapeuta a bylo, a zřejmě si ji zahlcovala něčím, v čem spatřila, že terapie, kterou nabízí pro tebe nemá v tu danou chvíli význam a není dostatečná. No a zřejmě si byla i dost urputná, tak tě odřízla. A proč si se nenechala hospitalizovat dobrovolně, nebo nevyhledala psychiatra? Určitě ti to doporučovala. Proč terapeut? Každopádně problém mas stále, kdyz ti to dva roky leží v žaludku. Zkus se na to podívat jejíma očima, určitě víš, co a jak probíhalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9332
4.10.25 09:47
@miluju MANDARINKY píše: Více

Není. Je to od ní hnusné. Měla by dělat něco jinýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1565
4.10.25 10:52
@Takyjedna píše: Více

Tak nikdo neví, jak se situace udála, je to jednostranný pohled zakladatelky. Možná bych to nazvala neprofesionální. Pokud terapeutka viděla, že v této situaci už nemůže pomoci, měla ji slušně odkázat na psychiatra, který upraví medikac, i poskytnout kontakty, případně na krizovou linku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9332
4.10.25 11:23
@jamik1416 píše: Více

Ale od toho jsou terapeuti terapeuty, aby to dokázali ustát a odkázat na RIAPS, třeba. Tohle by bylo hnusné kdykoliv, za jakékoliv situace. Pokud k ní chodila déle, tak je možné, že to i nepřímo zavinila, ten její stav, že se jí to takhle rozjelo a ona to neodhadla, nepředvídala. Je spoustu nýmandů, co si myslejí, že terapie znamená člověka uhoupávat, neřešit problémy a říkat to, co chtějí slyšet - že jsou chudáci a ostatní jsou na ně hnusní. To pak člověka dovede do bezvýchodné situace. A jestli chtěla být drsnější a naťuknout jí, že musí hlavně začít od sebe,( že závisí jen na ní, jestli bude směřovat k sebevraždě) tak to se rozhodně řeší na terapii osobně a ne blokací a po sms. A správný terapeut dovolí klientům, aby volali, když jim bude zle, je to normální)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
4.10.25 12:54

Ne, žádný normální terapeut rozhodně nepovolí klientům, aby mu vyvolávali 24/7, on sám má nějakou ohraničenou pracovní dobu. Pokud to dovolí, je to skvělá cesta k vyhoření. Akutní případy má odkazovat na krizová centra nebo krizové linky, které tu od toho jsou. Terapeut není sluha, nemusí být přítomny 24/7, kdy si klient zamane, ale pouze v rámci své pracovní doby na objednání. Akutní případy jsou spíš na jiná pracoviště a odborníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9332
4.10.25 13:02
@Milly2 píše: Více

To není 24/7, to souhlasím, že by byl blázen, kdyby to dovolil. Ale když vidí, že je klientovi extrémně špatně, tak se s ním dohodnou, že může zavolat. Dělají to normální terapeuti. Vyhoření se týká bohužel těch špatných, kteří si práci nosí domů, - pořád nad tím přemýšlej - tj., nenechají klientovi svobodu, aby si po tom, co jim poskytnou svůj náhled, poradil sám. Místo toho se moc angažujou, nevědí, že je to klienta, a ne jejich práce, a pak jim dojde trpělivost a vyškrtnou ho nadobro. Prostě empatie není jen prosté zrcadlení (a tím pádem cpaní se do života jiných lidí), empatie může být i to zrcadlení, v menší míře, ale největší část empatie je podpora a důvěra v sílu klienta. Kdo to tak nemá, má jít dělat něco jinýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
4.10.25 14:10

Když uvidí, že je klientovi extrémně špatně, tak ho odkážou na psychiatra a ten může doporučit hospitalizaci, během které bude mít k dispozici jiného terapeuta. Běžný psychoterapeut tu není od toho, aby řešil závažné psychické obtíže (pokud tedy není rovnou psychiatr). Psychoterapeutka prokázala své klientce službu už jenom tím, že jí zavolala záchranku, rozhodně tu není od toho, aby sebou nechala manipulovat a při každém výroku „chci se zabít“ byla okamžitě k dispozici. Oni i ti klienti bývají dost často dost manipulativní. Navíc stejně tak, jako klient může kdykoliv u daného psychoterapeuta skončit, může psychoterapeut kdykoliv klienta odřeknout, pokud dojde k závěru, že není v jeho silách dále terapii vést.

Další věc jsou finance, kdo jí ty maily a hovory zaplatí? Bude to dělat zadarmo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9332
4.10.25 14:39

@Milly2 Hele, nechci špekulovat, co zakladatelka, kdo komu co zaplatí… Podle mě jí terapeutka neodhadla, pak měla zkrat a zachovala se extra hnusně. Já mám terapeuta a tomu zavolat můžu, když nemá čas, zavolá nazpátek. Potřebovala jsem zatím 2× za 2 roky. Jsme tak domluvení a je to OK. Vím ještě o dvou, co to takto dělají a jsou to povahy, co jsou s tím v pohodě. Kdyby to byl nějaký nezúčastněný týpek, co ho zajímám jen v průběhu pracovní doby, tak s ním nebudu ztrácet čas, byl by mi k ničemu. Taky jde o krátké hovory - rozhodně to nejsou zas ty opačné typy, co tě litují, a co se s tebou ztrácejí v bahně, protože sami neznají pravou míru. Takoví by taky byli klientovi taky k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
4.10.25 15:06

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9332
4.10.25 15:18
@Mkmkz píše: Více

To by měl dělat každý, nikdo jiný nemá zodpovědnost za cizí život. A taky ti to terapeuti pořád připomínají, ne jen když je průšvih. Ale u této paní bych řekla, že právě tohle nerespektuje, podle toho, jak znám takovéto typy (nejčastěji typky- ženy), tak ruce od tebe dají pryč ty, které se nejdřív do tebe moc ponoří, neznají hranice, pak se toho leknou a udělají střih. Kdyby si držela hranice, umí to ukočírovat, řekne od začátku, co je přípustné, a co ne. Je to taky diagnóza (té terapeutky). Tedy můžu se mýlit, ale takovou psychoterapeutku znám, chová se stejně, nejdřív to lidem dělá dobře, že se o ně někdo zajímá. Lidi si k tobě dovolí to, co vyzařuješ. Normální terapeutce by se tohle nestalo. Nebo leda nezkušené, hodně mladé. Podle mě to je kráva. Ví, s kým pracuje. Ví, že lidi v depresi se nechovají normálně, do normálu je musí dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76303
4.10.25 15:22

pokud má ten člověk psychiatrický problém, tak ho žádná terapeutka do normálu nedostane

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9332
4.10.25 17:09
@stinga píše: Více

Tak pokud je to způsobený úrazem hlavy, nebo atrofií, nebo něčím takovým, tak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
4.10.25 17:10

Chování je naprosto v pořádku. I psychoterapeut je člověk, má právo na osobní život. Zavolat mimo sezení je ok jednou, dvakrát, ne pořád dokola - to je zneužívání. A pokud terapeut jednou klientovi pomůže k hospitalizaci a ten ja za dva dny zas z nemocnice doma a zas řeší sebevraždu, je to za mě jasné zneužití pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1712
5.10.25 15:26

Jinak řečeno jste po ní žádala, aby vyřešila něco, co žádný odborník není schopný vyřešit. A to opakovaně. Snažila jste se na ni přehodit zodpovědnost, která patří vám. Odborník tu není od toho, aby řešil problémy za vás, ale jen od toho, aby vás směřoval k tomu, abyste si je vyřešila vy. To nikdo jiný ani udělat nemůže. Na to už jste určitě přišla, když jste teď v pohodě… Podle mě jí nemáte co vyčítat. Je to jakobyste posílala onkologovi zprávy o tom, ať vás zachrání od té rakoviny, že na ambulanci to nesvedou. To by vás ani nenapadlo, ne? Ona při nejlepší snaze neměla šanci vám nijak pomoct. Co měla udělat? Vzít si vás domů a hlídat vás? Představte si, že by jí tohle dělal každý desátý pacient. Vždyť by se z toho nejpozději do roka zbláznila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5944
5.10.25 21:30
@lucad77 píše: Více

Já bych tomu věřila. Já zažila v životě řadu tak neuvěřitelných věcí, že mi je nikdo věřit nebude. Tak je neříkám, nemá to cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová