Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, přijde vám chování v klubíčku bezpečné? Pořád se propaguje, ale mě silně připomíná sezení v autosedačce a dokonce mi i ta autosedačka přijde na páteř lepší, než klubíčko. I tak ale autosedačku používám jen na nejnutnější přesun.
Taky se propaguje miminko si otočit páteří k sobě a jeho hlavu mezi prsa. Ale malá má 3 měsíce, je dost velká a přijde mi, že na mě spíš sedí, i když sama sedím víc šouplá zadkem dopředu, aby nebyla tak kolmo. A posazovat se přece nemá.
Připadá mi, že nikdy dřív se takhle miminka nechovala, vždy jen na ruce. Teď přeženu - vždyť i na obrazech ze středověku nikdy madona nedrží ježíška v klubíčku.
Příspěvek upraven 30.07.10 v 08:36
Jinak nemám na mysli boční klubíčko, ale to vyvýšené klubíčko, když se dá hlavička jakoby „do ramene“ a zády k sobě. Když jsem byla s malou na neurologii, tak mi ji takhle doktorka naštelovala, že ji tak mam chovat. Knížku od Kiedrňové mam taky.
Podstatná je poloha páteře - má být opravdu do klubka, tudíž kulatá, pak je to OK. A to v sedačce nedocílíš, tam jsou ty zádíčka víceméně rovná.
V klubicku je pater dokulata, tudiz nespociva veskera vaha hlavy a vrchni casti tela na bederni pateri, tim, ze se dite opira o tebe, tak se vaha rozlozi. V sedacca je ten problem, ze dite nevidi moc do stran a aby dobre videlo, tak se snazi naklanet dopredu hlavickou. To znamena, ze se nauci spatne drzet hlavu, dava ji pak i normalne moc dopredu a bradu na prsa. Ve vyvysenem klubicku muze mit oprenou hlavicku o tebe a krasne vidi vsude kolem.
Já malého nosila a chovala v klubíčku téměř pořád až do jeho čtvrtého měsíce, malej byl hypertonický a tohle nám hodně pomohlo. Řekla mi to dětská dr. i na neurologii, že ho mám takto nosit. Malej se narodil přidušenej, museli ho po porodu rozdýchávat. Teďka v červnu nás vyřadili z neurologie, že už tam nemusíme chodit, malej je v pořádku a myslím, že to klubíčkování nám ze začátku hodně pomohlo.
Já si také myslím, že poloha ji víceméně podobná. Hlavní rozdíl je, že zatímco do sedačky frkneš a dítě tam může být klidně 2 hodiny, tak v klubíč ho budeš držet půl hodiny, pak ti v jedné poloze začne brnět ruka a máš dost, změníš polohu a tím dochází i k jakési samoregulaci doby, kdy tak dítě je.
Taky jsem měla klubíčko nakázané z neurologie, dcera byla nedonošená. Určitě nejde jen o módní záležitost. Nošení na „prkno“ je pasivní pozice, miminko v ní nic moc nevidí a hlavně nezapojuje žádné svaly. Ve 3 měsících se holčička určitě už slušně pronese
, raději ji nech co nejvíc ležet na bříšku ![]()
čičinka píše:
V klubicku je pater dokulata, tudiz nespociva veskera vaha hlavy a vrchni casti tela na bederni pateri, tim, ze se dite opira o tebe, tak se vaha rozlozi. V sedacca je ten problem, ze dite nevidi moc do stran a aby dobre videlo, tak se snazi naklanet dopredu hlavickou. To znamena, ze se nauci spatne drzet hlavu, dava ji pak i normalne moc dopredu a bradu na prsa. Ve vyvysenem klubicku muze mit oprenou hlavicku o tebe a krasne vidi vsude kolem.
A taky, autosedacka je vyrobena tak, aby poskytovala co nejvetsi bezpecnost, ne pohodli.. proto se moc nedoporucuje tam deti nechavat,pokud se necestuje, mnohem lepsi jsou lehatka pro deti..
Zaira píše:čičinka píše:A taky, autosedacka je vyrobena tak, aby poskytovala co nejvetsi bezpecnost, ne pohodli.. proto se moc nedoporucuje tam deti nechavat,pokud se necestuje, mnohem lepsi jsou lehatka pro deti..
Ani ty lehátka nejsou optimální. Protože jediný pohyb dovolují směrem vpřed. Na rovné podložce má dítě možnost zkoušet přetáčení na bok a pak na bříško.
Já k paní Kiedroňové chodila na plavání se synem a tam jsem se naučila nosit malého v klubíčku, určitě to páteř nezatěžuje. Ale dnes jsem po letech vytáhla baby vak a šla tak s malou do obchodu a byla tam tak strašně smotaná, že měla bradu až na hrudníku a pořád jsem měla tendence ji nadzvedávat, že to musí být asi špatně, ale malá tam usnula jako dřevo, tak jí to evidentně nevadilo
![]()