Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
E coli je mrcha. Je tak stavěná, že se umí výborně chytit ke sliznici měchýře a přežít malém množství ATB léčbu. Pak když má příležitost, oslabení, viroza, stres, malý proplach, tak se znova pomnoží. Takže bych to nepodceňovala. Navíc chronické záněty potencují hyperaktivitu měchýře.
Mívala jsem, ale ne tak dramatické. Kámošky co to mívaly taky tak se divily, že nesmí sexovat
Chlap to pak předává zase obratem a pořád dokola. Chlap nemusí mít žádné problémy, ale my máme.
Povím Vám svůj příběh.
Na úvod. Léčím se s nervy a je mi 60.Právě ležím, prolejvám se, beru ATB, uro. čaje, urinal akut, probiotika… a čekám, až můj urolog skončí vánoční dovolenou. Přepadají mě ty nejchmurnější myšlenky.
Záněty močáku jsem začala mít ve svých 25 letech. Po plastice močové trubice ( protože nemohl projít kamínek) a ještě asi 5 letech potíží to skončilo. Ne úplně. Dneska vím, že postupně se Vám mění život ( malé děti, jiné starosti, jiná strava, jiné zvyky…) a s tím i Vaše zdraví i psychické. Občas se to objevilo. ale dnes už také vím z čeho. Vánoce, práce, významné události v práci i v rodině atd. Tedy starosti, jídlo, stres, nastydnutí a podcenění časté výměny vložek, zvláště u sedavého zaměstnání. Ve vyloženě šťastných obdobích - léta nic.
Asi posledních pět let pociťuji v létě na chalupě opět drobné příznaky. Ale vždy je proleju a dobrý. Uvažuju, že je to vodou ze studně. A taky po koupání cítím, že druhý den nabíhá mykóza.
Je to asi měsíc, co to zase začalo.
Byla jsem se svojí maminkou v bazénu, abych jí trochu potěšila. Vzala jsem si jí na týden, aby si tatínek odpočinul.
Od té doby začalo pálení, na které první ATB nezabrala ( na konkrétní bakterii). Babinka pak „hodně zlobila“ a tak jsem se zhroutila. Vzal mě zub, který když mi rvali, zjistili, že mám zánět kosti a nasadili ATB, která prý zabírají na všechno, tedy i močák.
Pořád pálení a tlak v zádech.
V moči, ale už nic. Takže krásné svátky, řekli jsme si na urologii.
Na Štědrý den v noci pálení, řezání, tlak v zádech a blesky v močáku.
V nemocnici o svátcích - ukrajinští lékaři ( prosím bez urážky). Můj urolog dovolená do 3. ledna (po zkušenostech vím, nejlepší je ten, co Vás léčí). Bylo to ošklivé a tak jsem po svátcích v nemocnici náhodou zastihla pana primáře. Řekl, že si k nim půjdu lehnout, že dostanu ATB do žíly. Odmítla jsem, protože mezi svátky se v nemocnici nic neděje a já to se svými nervy nedám. Dostala jsem tedy 3 ATB - nezabrala. Piju urolák, vodu, proliju se, dojdu 6 krát vyčurat, pak na chvíli klid a pak znovu pálení, řezání a tlak v zádech. Po zavolání do nemocnice na výsledky kultivace mi po překladu ukrajinské doktorky, sestra nabídla 4 ATB ( stejná jako ty první). Vůbec si nepřečetla a ani nechtěla číst kterou psal v nemocnici pan primář 2 dny před ní.
Poděkovala jsem, odmítla a čekám až můj urolog bude mít po dovolené…Ale vím, že to začalo jako před 40 lety Vánocemi (pečení cukroví - místo dětí vnoučata, místo starostí v práci, starosti s hledáním práce na půl úvazku, místo zlobení se s manželem - s maminkou, Štědrý večer - změna jídelníčku - nejím sladké a smažené, teď jsem se nacpala, prochladnutí, protože šetřím na topení a vůbec lítost nad svým životem…
Z toho mě nejspíš nevytáhne ani pan doktor po dovolené. Mám strach, že je to něco horšího..
Apropos: žádnýho chlapa už 10 let nemám. ( přenašeč)
na gyndu jsem objednána na 3.1.
na psychiatrii 23.1.
A když zajdu do kostela, věci se pohnou, ale bohužel i špatným směrem.
Děkuji za pozornost.
@Aneta12345678910 Mám chronický zánět a vim, ze uro čaj se nepije při akutním zánětu, jen to zhoršuje, dráždí. Pije se v meziobdobí jako prevence. To mi řeklo už několik urologu. Je možné, že si to tím zhoršuješ. Jinak přeji, ať je brzy lépe.
@Freeandwild dobrý den, mohla bych vás poprosit o jméno doktora. Mám za sebou nespočet vyšetření, ale nic. Mám naší na to zvyknout. Děkuji moc.
Již par měsíců mi zapáchá moč ( pouze ranní), ale ne teda každý den. Žádné jiné problémy s močením nemám, ale i tak jsem si rekla, ze zajdu k doktorce. V sedimentu mi vyšlo prý strašně moc bakterií ( nevím jakých, čekáme na kultivaci). Je možné, ze mám teda zánět ale nemám žádné jiné příznaky? Já myslela, ze jakmile je v moci bakterie, způsobuje to i bolesti, pálení, atd…
@Anonymní píše: Více
budes asi nejaka vyjimka, ja na zanety trpim casto a jsou neprijemne…
ale k tvemu pripadu, jedna moje pribuzna mela dlouho neleceny zanet mocovych cest, k lekari zasla az na popud moji mamky kdyz se ji sverila ze jeji moc ma podivnou barvu… ocividne to lze ![]()
@maminaAJ no ze je to zánět ještě nemám potvrzené, nebo hodně bakterii znamená zánět? Říkala ze krev ani bílkoviny v moči nemám, takže pockame na kultivaci. Záněty močáku jsem už parkrat za život měla, a vždy jsem u toho měla bolesti, pálení, časté moceni, někdy i krev, a parkrat mi to i sedlo na ledviny. Proto mi přijde teď zvláštní, ze nemám žádné příznaky ( jen ranní moč zápacha) a mám tam hodně bakterii ![]()
@Anonymní píše: Více
jj, takze tu klasiku znas taky… no neco je tentokrat jinak, a neni to uplne bezne, budu moc rada kdyz napises jak to dopadlo ![]()