Chtěla bych stejné příjmení

Anonymní
11.8.12 17:17

chtěla bych stejné příjmení

Máme jedno dítě rok a půl, druhé na cestě :*,za dva měsíce se narodí druhá holčička. jde mi o to, že děti mají příjmení po otci, a jelikož nejsme vzatí, tak já se jediná jmenuji jinak. chtěla bych, abychom se jmenovali všichni stejně a nevím, jak to říct mému příteli. on se totiž do svatby nějak nehrne. vím, že mě miluje, ale svatba je pro něj zbytečností. nemáte některá podobnou zkušenost jak na to? víte, když zjistil, že čekáme druhou princeznu, jen tak řekl, že se stejně jednou vzít budeme muset, ale od té doby už na to ani nevzpomene. :mavam: jak jste to řešily vy? určitě se najde mamina se stejným problémem. vím, je to prkotina, ale pro mě je to dost podstatné. děkuju za tipy

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9090
11.8.12 17:21

Mám podobný problém, máme 4,5 měsíční dceru, také se jmenuje po příteli, který se do svatby nehrne…mě to hrozně vadí, že se jmenuju jinak a přítel to ví. Pořád říká, že svatba bude ale nějaké konkrétní plánování nehrozí, řekl mi jen, že letos ne. Takže pokud do příštího roku nezmění názor, vyřeším to po svém. Pokud ani ty s přítelem nehneš, je možnost zajít na matriku, tam si můžeš za poplatek (mám dojem že 1000 Kč) nechat změnit příjmení po někom z rodiny, tedy po dětech. Já to tak udělám, protože už mi to leze krkem, připadám si jak cizí a svatby se asi nedočkám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12916
11.8.12 17:24

Pokud ti jde o to příjmení a ne přímo o svatbu, tak příjmení si na přítelovo za poplatek změnit můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikol.ondrášovka
11.8.12 17:25

Mám úplně stejný problém, počkám si na rady :lol: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
13503
11.8.12 17:28

Presne jak píše Sany80s, prijmeni si za poplatek muzes zmenit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
11.8.12 17:30

Když chceš stejné příjmení, tak proč se nenecháš přejmenovat na úřadě beze svatby? Nebo ti jde hlavně o tu svatbu a společné příjmení je jen zástupný důvod???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
11.8.12 17:31

Tak mu to prostě řekni, asi nebude tak blbý, aby se hned rozcházel a dělal scény. Normálně bych oznámila, jestli si přeje konkrétní měsíc, jinak vybírám já. Dojdu na výbor, zamluvím a tečka. Pokud jde tedy jen o to příjmení. Jestli chceš svatbu jako princezna a on ne, je to jiná. Jedna strana bude zklamaná :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikol.ondrášovka
11.8.12 17:32

Já myslím že jde o obojí, ono není moc příjemné když je žena oslovována paní X, když jsou děti X, a ona ve skutečnosti Y, to zamrzí no…

• Citovat
  • Upravit
Hodaka
11.8.12 17:36

NO pokud ti jde jen o jméno, to si můžeš nechat změnit i bez svatby ;) osobně bych se radši vdala, už jen pro ty jistoty, co by kdyby.

Vím že teď je trend žít na hromádce, ale ono i ten status vdaná, ženatý má něco do sebe :think:

• Citovat
  • Upravit
23847
@nikol.ondrášovka píše:
Já myslím že jde o obojí, ono není moc příjemné když je žena oslovována paní X, když jsou děti X, a ona ve skutečnosti Y, to zamrzí no…

Proč???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905

Já jsem mrcha, svatbu jsem řešila poměrně dlouhotrvající bouřlivou diskusí (kde padly návrhy, jako aby řekl svým rodičům, že manželství je zbytečnost, tak ať se konečně rozvedou :mrgreen: A stejně by mohl sestře vysvětlit, že na její svatbu kašle…). Konec konců, když je to pro něj zbytečnost, tak proč ti to neudělat k vůli, ne? Jako kdyby byl nějak zásadně z vážných důvodů proti, tak je to jiné kafe, ale takhle?

A dítě na cestě bych vnímala jako páku - pokud by neměl zájem o svatbu, tak se prostě bude jmenovat po mně (zajímavý, jak chlapům přijde svatba zbytečná, ale příjmení dítěte řešej).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
11.8.12 17:37

Já už bych to znovu neudělala abych dala příjmení po chlapovi. Nakonec jsme to vyřešili svatbou. Zkus to udělat tak jak radí @kozisek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Ahojky, nejsem přihlášená, tak sorry za anonym. Podle mě je v první řadě blbost dávat dítěti jméno po otci. Proč by se matka, která nosí dítě v břiše, porodí ho a taky se o něj celé dny i noci stará měla jako jediná jmenovat jinak? Zvlášť pokud muž je ten, který svatbu nechce. Ale pokud žena chce, změna jména je aspoň kompromis… R

• Citovat
  • Upravit
4034

Dcera má přijmení po tátovi, syn, co teď čekáme má po mně a dceři nechávám změnit na svoje. Budu mít děti na své přijmení a hotovo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
@nikol.ondrášovka píše:
Já myslím že jde o obojí, ono není moc příjemné když je žena oslovována paní X, když jsou děti X, a ona ve skutečnosti Y, to zamrzí no…

Doznávám, že to mám obráceně, jsem vdaná a mám své rodné příjmení - mě baví mást lidi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí