Chuť odsátého mléka

Anonymni
7.10.08 10:36

Chuť odsátého mléka

Dobrý den všem maminám,
chtěla bych se zeptat ohledně uchovávání a následné použití zmrazeného mateřského mléka. Mám ho velice hodně, mléko odstříkávám elektrickou odsávačkou. Denně odstříkám cca 2dcl mléka. Mléko uchovávám v lednici kolem 3st.C cca tak 24 hodin pro případ přikrmení syna. Nespotřebované mléko uschovám do mrazáku s tím, že ho v případě potřeby využiji. Jelikož mám zmrazeného mléka již hodně a nejstarší mléko má dva měsíce, tak jsem jedno rozmrazila tak, jak je popsáno v příručce, tj. v lednici při 4st.C. Druhý den jsem ho chtěla použít k přikrmení (přikrmuji přes stříkačku), tj. ohřála jsem ho na tělní teplotu. Jenže syn se hrozně ošíval a hlavičkou házel ze strany na stranu. Po chvíli jsem zjistila v čem je problém. Mléko mělo zvláštní pachuť i vůni po mýdle. Nevím proč. Čerstvé mléko mi voní i chutná jemně po smetaně. Další den jsem zkusila znovu rozmrazit další dávku (o té jsem věděla, že jsem ji ihned po odstříkání dávála do mrazáku), ale problém se opakoval. Nikde jsem nečetla, že by mléko po zmrazení změnilo svoji chuť. Ráda bych zjistila v čem je problém, neboť vylívat mléko do výlevky se mi zrovna nechce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1364
7.10.08 10:44

Ahoj,
je to tak, měli jsme stejný „problém“ - zamražené mléko Verunka nechtěla, odstříkávám jí mléko od jejích 3 měsíců, už mám zajetý takový systém, abysme ho vždycky do těch 24 hodin spotřebovaly, protože zamražené prostě nechce. Ona teda nechce ani žádné umělé, řekla bych, že jsou chuťově trochu podobné jako to rozmražené mateřské, vždycky tam cítím takovou pachuť…
A proč dokrmuješ, když máš mlíčka tolik, ať se prcek snaží a vytáhne si kolik chce, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.10.08 12:51

Chuť odsátého mateřského mléka

Malý má dva měsíce a vypije si kolik zrovná má chuť, zbytek musím odsát. Pije celkem pravidelně po dvou hodinách, v noci po čtyřech. Hned v prvním měsící jsem prodělala zánět prsu a doktor mi přikázal ihned po kojení zbytek mlíka odstříkat. Jenže syn si ještě krátce na to vzpomene, že má ještě chuť na přídavek, takže už mu musím dát příkrmem. Zpočátku jsem odstříkávala po každém kojení, dneska už kluk dokáže obě prsa celkem dobřé „vysát“, takže odsávám tak 3× denně. Přesto všechno se mi pořád tvoří hodně mlíka a navíc i samovolně teče, takže kluk ani tak nesaje, jako spíše hltá.

• Citovat
  • Upravit
204
7.10.08 13:21

tak s chutí neporadím, já to mražený ani nepoužila a všechno vylila, protože jsem měla stále čerstvé :)
ale - čím víc odsáváš, tím víc mlíka se ti dělá… je to začarovaný kruh
já teda neměla zánět, ale retence v době, kdy jsem jen odsávala. dr mi poradil po odsátí dát ledový obklad, aby se mléko nezačalo tvořit hned a nebylo ho tolik…
zkus třeba ještě pohledat na www.kojeni.net, tam je plno dobrých rad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
926
7.10.08 16:00

Rozmražené mateřské mléko má opravdu takovou divnou (ne)chuť a je to tak normální a v pořádku. Našemu Davčovi naopak to rozmražené chutnalo více než čerstvě odstříkané … asi protože to mělo jinou příchuť.

Já jsem si odstříkávala pro strýčka Příhodu do mrazáku, a uchovávala max 3 měsíce. Hodilo se, když hlídal taťka, mamka apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
7.10.08 17:51

Ahoj anonymni, je to jak pisou holky, zamrazene mliko chutna a smrdi jinak, mi to prislo az jako blinkance :oops: :roll: :twisted: . Ale vsimla jsem si, ze ne vzdy je to tak strasne. Mozna i zalezi na rychlosti zamrazeni, na tom, co jsi sama jedla, fakt nevim. I barva je takova svetle modro zelena, mi prislo. :roll:
Ale ja zastavam opacny nazor, nez nektere holky. Pokud ti tece, bud rada a klidne odstrikavej a namrazuj. Je to sice facha, ale muze se ti to vratit a vyplatit. Ja byla taky prvotridni dojnice, byly dny, kdy jsem odsala navic i pul litru, jednu dobu jsem si i pohravala s myslenkou k poskytnuti meho mleka nemocnicim. Mrazila jsem a mrazila. Maly mi ze zacatku rozmrazene mliko odmital taky, tak jsem po prosle trimesicni garancce mliko houfne vyhazovala, i 5 litru teklo potrubim do odpadu. ALE…pak jsem oe\nemocnela v pul roce maleho strevni chripkou a vyschla jsem na doraz. V te dobe prislo na zmrazene mliko a svete div se, malemu jelo. Potom jsem se zase rozkojila a pokracocala v zamrazovacim systemu. Kdyz doslo na prvni prikrmy, mliko se taky bajecne hodilo na redeni zeleninovych kasicek, na delani rannich instantni jahlove kase, pozdeji do bramborove kasicky, na zahusteni polivky a tak dale. Muj syn ma navic alergii na BKM, tak se mi ty kvanta zamrazeneho mlika opravdu nakonec hodily a zuzitkovala jsem to do posledni kapicky.
Tak mozna tve robe taky nakonec prijde namrazovanemu mlicku na chut. Ja to vidim tak, ze v zasobe pro strycka prihodu muze byt, pokud mas misto v mrazaku, no a kdyz ho neupotrebis, tak se holt vylije. Jo, mimochodem, ja odstrikavala rucne. :oops: :lol:

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.10.08 18:14

Díky za rady. Raději to mlíko v mražáku ponechám (už jsem zabrala celý šuplík a vytlačila jsem tak naší kočičku, pro kterou byl tenhle šuplík naditý speciálním masíčkem :oops: ). S tím ručním odsáváním tě opravdu lituji. Já měla taky první 14 dnů ruční pístovou odsávačku na doporučení porodní asistentky. Jenže po zánětu jsem musela odsávat a odsávat a už jsem z toho blbla. Doma se mi smáli, že budu mít svaly jako Rambo a taky mě hodně bolely potom prsa. Pak se nade mnou manžel slitoval a koupil mi od Medely elektrickou. Je to opravdu paráda, zvláště nemám po odsávání tak bolavé bradavky, jde na ni totiž pěkně nastavit stupeň odsávání. Ten nejnižší odpovídá sání miminka. Navíc v noci můžu kromě odsávání ještě u toho luštit křížovky. Jediná vada je hlučnost - musím z ložnice přejít do obýváku, abych nebudila ty svoje dva chlapy. Doporučuji všem maminám, které musí tak často odsávat.

• Citovat
  • Upravit
549
7.10.08 23:27

Chichi, ja jeste pisnu dodatek......to rucni odsavani bylo mineno jako rucni, ne manualni odsavacka. :oops: :roll: Elektrickou odsavacku jsem si zkusila poprve a naposledy uz v porodnici a po desetiminutovem utrpeni jsem odsala asi deset pidikapicek mlika a bradavku jsem mela tim vakuovym tahem vytahlou az do Pardubic. :twisted: To mi stacilo a sla jsem do manualniho „dojeni“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.10.08 09:59

To ruční odsávání jsem pochopila dobře. Já ho zkusila po té pístové, ale kromě bolavých bradavek mě začal při tomhle způsobu navíc bolet ještě celý prsní dvorec (auuuuu!!!, auuuu!!!.....). Tu elektrickou v porodnici jsem taky vyzkoušela. Byla opravdu výkonná. Taky mě to bolelo, protože prsa byla čerstvě nalitá, jsem prvorodička a ještě jsem neměla s malým takové zkušenosti a on se neuměl ještě pěkně přisát, takže jsem měla rozpraskané bradavky. Ale mlíko muselo prostě ven, malý vydujdal jen malou kapičku a ručně mačkat bylo nad mé síly. Teď si na tu elektrickou nemůžu stěžovat.

• Citovat
  • Upravit
1364
9.10.08 09:10

Tak já odstříkávám taky ručně - a to už více než rok - je to pakárna, ale odsávačkou mi to prostě nešlo :roll: A Verunce to mlíčko tak chutná :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
11.10.08 08:50

Je zvláštní, jak mi na všech diskuzních fórech radíte neodstříkávat. Zřejmě patříte k většinové skupině mamin, kterým se mlíko tvoří normálně. První dva dny po porodu jsem chodila s malým na novorozenecké pro příkrmy. Za dva dny ráno jsem se probudila s něčím velkým, trvdým a horkým na svém hrudníku…ani jsem nemohla připažit ruce :? . Samy sestry se lekly a hned mi začaly prsa ošetřovat, abych nedostala zánět. Syn vypil maximálně dvacku a zbytek musel prostě ven. Takže jsem chladila, zahřívala, odsávala… Po nakojení jsem vždy odstříkala tak 100. Na novorozeneckém měly sestry naopak radost, že jim někdo dává mlíko. Po návratu z porodnice jsem na rady známých neodstříkávala a ejhle - do tří dnů jsem si vyrobila zánět jak Brno. Kromě bolestí jsem po dobu zánětu měla sníženou tvorbu mlíka, malý byl nervózní a já taky. Potom trvalo měsíc než jsem masážemi a hlubokým odsáváním uvolnila ucpané žlázy. Pak se mlíko začalo znovu tvořit a já se rozhodla řádně odsávat. Samozřejmě že neodsávám v jednom kuse, ale jen když cítím v prsech tlak, nebo když po kojení jsou ještě na prse cítit ztvrdlé žlázy, tj. tak 3× denně. Moje nalitá prsa vypadají asi jako nafukovací balónek naplněný vodou … když do něj uděláte několik dírek, tak uvidíte, jak stříká na všechny strany. Přesně tak mi tečou a malý ani tak nesaje, ale musí mlíko hltat. Když jsou už moc v přetlaku, tak trochu na uvolnění odstříkám, jinak by se mi kluk zalkl. Taky mám velkou spotřebu prsních vložek. Musím je pravidelně po 1,5 - 2 hodinách měnit. Když někam jdeme, tak si musím dát alespoň dvě, ať mi mlíko neprosakuje na halenku. :cry:
Tohle neberte tak, že si tady stěžuji, nebo vylívám srdce. Jsem ráda, že mlíko mám, a doufám, že ještě dlouho budu mít. Jen chci říct, že ne vždy jsou vaše rady o neodstříkávání na místě. Cílem mého dotazu bylo opravdu se zeptat jen na vaše zkušenosti se zmrazováním mlíka, ale vidím, že je opravdu málo žen, které mají takový nadbytek mlíka jako já. Přesto všem děkuji za diskuzi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová