Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
Chtěla jsem se zeptat.Co si myslíte o tetách na hlídání, jestli ňákou máte tak podle čeho jste vybírali a pořípadně jak často Vám hlídá děti a kolik je dětem let.A nebo jestli jste i někdy třeba uvažovali o hlídání.A ještě jakou máte důvěru k dětským koutkám. Asi se ptáte proč se ptám, když sama děti nemám. Totiž pracuju v jednom nejmenovaném koutku a dneska jsme tam měli dvě paní (chůvy) s dětma jednomu byli necelé 3 a malému bylo skoro 7měsiců. Tak mě to docela překvapilo proto se ptám jak to máte vy ![]()
Ahoj, já žiju v zahraničí, jsem bez babiček a manžel pracuje, takže není moc doma. Proto jsem si vzala k malé babysitter. Chodí k nám 6krát týdně od 10hod do 18hod. Ale není to tak, že by byla pořád s malou sama. Já tím, že nepracuju, tak ji mám spíš k ruce, takže mi pomůže i s domácností. A jak jsem vybírala, dostala jsem doporučení, pracovala u mé kamarádky, která se přestěhovala, takže mi ji vlasně přenechala.
Moje mamka měla něco přes 5 let k ruce chůvu, paní do domácnosti…Chodila a každý den,pomáhalavařit prát, žehlit uklízet, hlídat děti sestře tehdy byly 2 roky a bratrovi sotva měsíc,(+ já 12 a bratr 9) byla skvělá, ale nikdy by mamka nechtěla aby s dětmi někam šla jako chůva. vždy byla jen doma, nebo popřípadě na hřiště u nás na vesnici, dál ne… Důvěra se sbírá postupně, jde hlavně o tom jak se chová k dětem a jak na ní děti reagují, ona sama má 3 děti tak je znát, že se starat uměla. jakmile děti odrostli odešla, ale díky nám si našla další 2 takové rodiny kam dochází obden… Podle mě je to o štěstí najít někohodobrého, já osobně bych nevěřila mladé holce bez dětí… Tuším, že mamka na tuto tetu narazila u otce v práci, dělala tam uklízečku a padli si donoty ![]()
Bozdechovaterka píše:
Ahoj holky,
Chtěla jsem se zeptat.Co si myslíte o tetách na hlídání, jestli ňákou máte tak podle čeho jste vybírali a pořípadně jak často Vám hlídá děti a kolik je dětem let.A nebo jestli jste i někdy třeba uvažovali o hlídání.A ještě jakou máte důvěru k dětským koutkám. Asi se ptáte proč se ptám, když sama děti nemám. Totiž pracuju v jednom nejmenovaném koutku a dneska jsme tam měli dvě paní (chůvy) s dětma jednomu byli necelé 3 a malému bylo skoro 7měsiců. Tak mě to docela překvapilo proto se ptám jak to máte vy
Jakoze dite odlozila do detskeho koutku chuva?
Teda nevim, na jednu stranu jeji prace je dite hlidat a ne odlozit, za to je placena, na druhou stranu premejslim, ze to asi diteti neublizi, koutek si urcite uzije vic, nez nakupovani a mozna i vic, nez prochazku s chuvou.
Ale sedmimesicni dite - se divim, ze jste ho vubec vzali, neberou koutky od tri let?
Pudloslava píše:Bozdechovaterka píše:Jakoze dite odlozila do detskeho koutku chuva?
Ahoj holky,
Chtěla jsem se zeptat.Co si myslíte o tetách na hlídání, jestli ňákou máte tak podle čeho jste vybírali a pořípadně jak často Vám hlídá děti a kolik je dětem let.A nebo jestli jste i někdy třeba uvažovali o hlídání.A ještě jakou máte důvěru k dětským koutkám. Asi se ptáte proč se ptám, když sama děti nemám. Totiž pracuju v jednom nejmenovaném koutku a dneska jsme tam měli dvě paní (chůvy) s dětma jednomu byli necelé 3 a malému bylo skoro 7měsiců. Tak mě to docela překvapilo proto se ptám jak to máte vy
Teda nevim, na jednu stranu jeji prace je dite hlidat a ne odlozit, za to je placena, na druhou stranu premejslim, ze to asi diteti neublizi, koutek si urcite uzije vic, nez nakupovani a mozna i vic, nez prochazku s chuvou.
Ale sedmimesicni dite - se divim, ze jste ho vubec vzali, neberou koutky od tri let?
Já to asi napsala špatně ty chůvy tam byli s nima, protože jak píšeš berem od tří.
derida píše:
Tak v čem je problém???
Ahojky já jsem tu otázku asi špatně napsala. Problém nebyl v ničem jen mě překvapilo že chůva hlídala 7měsični díte,ale ocenila jsme že rodina měla dvě děto a na každé jeno chůva
nemyslím to zle.A proto jsem se ptala na názor jestli necháváte taky hlídat děti a kolik jim je let.A jak to máte z důvěrou..Ale nebylo to myšleno špatně.
![]()
Jo to byly dvě chůvy na dvě děti - sourozence? Tak to je maso
Ale když na to někdo má, proč ne… I když bych čekala, že to bude proro, aby každé dítě mohlo mít jiný program, že mají třeba chůvu k oběma stejnou a jednu „záložní“, která třeba toho většího bozí na nějaké kroužky, když už… Tohle mi přijde jako zbytečné „separování“ těch sourozenců.
Jinak bych proti chůvě nic neměla, jen na to mít. O hlídání rozhodně uvažuju, nemám hlídací babičky, manžel odchází do práce v 7 a vrací se kolem 18.30, je pro mě strašný problém zajít si třeba k dr. nebo ke kadeřnici.
Holky já bych chtěla být taky bohatá
Zrovvna teď s manžílkem a jeho rodičema řešíme hypotéku no oni se ňák neumějí domluvit tak bude dneska ještě veselo..
Moje známá má taky dvě chůvy, holčička má 1rok a chlapeček 3. Chce, aby o děti bylo dobře postaráno, oba s manželem pracují.
derida píše:
Moje známá má taky dvě chůvy, holčička má 1rok a chlapeček 3. Chce, aby o děti bylo dobře postaráno, oba s manželem pracují.
To musejí teda hodně dobře vydělávat
Platit dvě chůvy, to stojí majlant, a musí to těm rodičům stát za to. Já teda nevím - osobně bych se raději starala o svoje děti sama, než vydělávat na to, abych mohla zaplatit chůvu. Tím nikoho neodsuzuju. Když má někdo fajn práci, která ho baví a naplňuje, vydělává spoustu peněz, a má chůvy, na které se může spolehnout, pak to může být fajn. Ale osobně si to nedokážu představit - tolik náhod najednou ![]()
A že byla chůva s prcekm v dětském koutku? Asi pro něj chtěla nějakou změnu, než jen sedět doma. Nebo si to mohli přát klidně i rodiče, aby chůvy vytáhly děti ven mezi lidi
Ale jak říkám - pro mě je tato situace sci-fi. Chůvy nemáme…
Lulje, oni oba vydělávají hodně, takže pro ně zaplatit dvě chůvy je pakatel. Bohužel doma být nemůžou, jinak by přišli o práci. V Itálii není mateřká tak dlouhá jako u nás. Já tomu rozhodně nefandím, dítě má být s matkou. Já mám sice taky holku na výpomoc, ale děti si vychovávám sama.
derida píše:
Lulje, oni oba vydělávají hodně, takže pro ně zaplatit dvě chůvy je pakatel. Bohužel doma být nemůžou, jinak by přišli o práci. V Itálii není mateřká tak dlouhá jako u nás. Já tomu rozhodně nefandím, dítě má být s matkou. Já mám sice taky holku na výpomoc, ale děti si vychovávám sama.
Jo, proto jsem šťastná za to, že můžu žít tady - ta mateřská na 3 roky je fakt nadstndard, který nám můžou všichni jen závidět. Škoda jen, že si pořád většina mamin ještě stěžuje ![]()
Maminky, sama jsem šla do práce dřív a všechny dobře víme, jak je těžké sehnat školku i jesle. Využila jsem nabídky soukromé školky Rožnov, České Budějovice- katastrofa přístup. Chtějí je peníze, děti jim lezou na nervy, nevěnují se jim, nechávají hlídat svěřené děti svými dětmi…
Další: chůva Zevelová Věra- až moc přesladká- zpočátku. Je to psych.nemocný člověk, který bije děti, když nejste spokojení a nechcete hlídat, začne vás vydírat, posílá sprosté SMS atd. Stále po několika měsících mne obtěžuje a již jsem ve spojení s policií ČR.
Chůva Brychtová Martina zmlátila našeho syna tak, že jsem s ním jela do nemocnice. Měl zřezaná a podlitá celá záda. Jsou mu dva roky. Podala jsem na ní trestní oznámení. Je to hrozné, co se děje a policie není tak činná, jak bych si přála. Měl by existovat seznam takto porouchaných žen, které trápí dětí a využívají nedostatku školek a chtějí zbohatnout na hlídání. Pro představu, já platila 6-7 tisíc měsíčně. A také by s tím měl myslím dělat něco stát! Tuhle děsnou situaci má též na svědomí.