Chyba z blbosti

Anonymní
25.10.14 19:10

chyba z blbosti

Ahoj máme před kontrolou DzPPO a zjistila jsem chybu v pokladně na konci roku 2012. Měli jsme dobírku za 13000 Kč, omylem do pokladny zadána úhrada faktury v hodnotě těch 13000 Kč a stejná částka zahrnuta ještě ve výdaji za poštovné. Snažím se práci po sobě kontrolovat 3-4 x ale toto jsem neviděla. Jde to nějak opravit? Byli jsme ve ztrátě, o těch 13000 Kč by se měla ztráta snížit, bude třeba podat dodatečko za roky 2012 a 2013. Díky moc za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12272
25.10.14 19:45

Tomu tedy nerozumím. Píšeš DzPPO, takže účetnictví? Dala jsi do pokladny úhradu té dobírky, takže závazku? Na faktuře účtuješ náklad ne? Nebo jak jsi to zaúčtovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.14 20:23

Ano jde o ucetnictvi. Slo o balicek ktery prisel postou. Postacka vypsala po zaplaceni potvrzeni. V balicku byla faktura. Ja zapsala tuto fakturu do evidence prijatych faktur a uhradila v pokladne. Do pokladny zapisujeme jeste vydaje za postovne. No a ja to omylem zapsala i k tomu postovnemu.

• Citovat
  • Upravit
24870
25.10.14 20:38

Takže je faktura jakoby uhrazena 2×? Tak dodatečné přiznání, tkay jsem to letos dělala za minulý rok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
25.10.14 20:42
@Anonymní píše:
Ano jde o ucetnictvi. Slo o balicek ktery prisel postou. Postacka vypsala po zaplaceni potvrzeni. V balicku byla faktura. Ja zapsala tuto fakturu do evidence prijatych faktur a uhradila v pokladne. Do pokladny zapisujeme jeste vydaje za postovne. No a ja to omylem zapsala i k tomu postovnemu.

Takže máš v nákladech navíc to poštovné za 13000? Tak to budeš muset dát dodatečné. To ale stejně nechápu, jak můžeš jeden doklad zaúčtovat dvakrát, přeci ti nemohla sedět pokladna. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
25.10.14 20:51
@Maky.p píše:
Takže je faktura jakoby uhrazena 2×? Tak dodatečné přiznání, tkay jsem to letos dělala za minulý rok..

Jo presne tak :|. V praci se porad krici a hada nikdy neni klid a pak clovek zblbne

• Citovat
  • Upravit
24870
25.10.14 21:09

@Alisa25 to znám, stane se. Neni to žádná extra velká chyba, udela se dodatečné přiznání, k tomu odůvodnění a bude to v pořádku. Na fu ti za to určitě hlavu neutrhnou :-)

Příspěvek upraven 25.10.14 v 21:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
25.10.14 21:10

@Alisa25 Myslela jsem si, ze jsi zakladatelka ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
25.10.14 21:28
@Maky.p píše:
@Alisa25 to znám, stane se. Neni to žádná extra velká chyba, udela se dodatečné přiznání, k tomu odůvodnění a bude to v pořádku. Na fu ti za to určitě hlavu neutrhnou :-)Příspěvek upraven 25.10.14 v 21:11

Potrebovala bych takovou zpetnou vazbu. Nekoho kdo by mi odsouhlasil ze mam doklady zaevidovany dobre. Bohuzel je to spis naopak ze kazdy chce spoustu veci po me a hned. Ale kdyz potrebuji pomoct ja nejde to

• Citovat
  • Upravit
24870
25.10.14 21:39

@Alisa25 hele, naší chybu prehlidl i daňový poradce, který vše kontroluje. Stane se, nikdo neni dokonalej ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
26.10.14 07:59

Ahoj,
jestli už máš ohlášenou kontrolu, tak už to asi neopravíš.
Dělala bych mrtvého brouka, třeba si toho nikdo nevšimne. A chyba 13 tisíc není likvidační.
Taky ale nerozumím tomu, proč jsi nezjistila, že Ti nesedí pokladna. Zvlášť u účetnictví.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
26.10.14 08:10
@Alisa25 píše:
Potrebovala bych takovou zpetnou vazbu. Nekoho kdo by mi odsouhlasil ze mam doklady zaevidovany dobre. Bohuzel je to spis naopak ze kazdy chce spoustu veci po me a hned. Ale kdyz potrebuji pomoct ja nejde to

Zpětná vazba je pořádně udělaná inventarizace.
Přeci když mám zůstatek v pokladně v účetnictví 12.825,–Kč, tak je musím taky napočítat v pokladně. Když mám stav pohledávek 20.000,–Kč, tak musím i v evidenci faktur najít neuhrazené faktury v celkové hodnotě 20.000,–Kč.
Nikdo Ti nezkontroluje, že máš správně zaúčtováno na nákladech za služby nebo na spotřebě materiálu, ale rozvahové účty se zkontrolovat dají a dokonce musí.

Nechci, aby můj příspěvek vyzněla nějak příkře. Začínala jsem s účetnictvím v roce 1995 a jsem fakt ráda, že už je to pasé :roll:. Spoustu věcí jsem nedělala, protože nás to na kurzech nenaučili. Ale praxe mě naučila a postupně jsem se vypracovala.

A ještě k té pokladně. Jestli to u Vás funguje tak, že si každý do poklady hrábne, když potřebuje peníze, tak takovou pokladnu bych nedělala. Buď mám hmotnou zodpovědnost, tedy klíče od trezoru jen já a peníze vydávám proti dokladům, nebo si tam každý bere, kdy potřebuje, a pak ať si tu pokladnu dělá někdo jiný. V tomto jsem drsná a nutím klienty, aby si nedělali, co se jim zachce :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
12272
26.10.14 10:46

No hlavně, abys už začla shánět těch 13000 ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
26.10.14 10:56

@tiffany proč ji strašíš? Uz tak je z toho vyklepana.

Zakladatelko, nechej to tak. Pokud na to kontrola přijde, jako že nejspíš ano, vysvětlíš jim, jak to bylo. Oni lístek vyřádí, zapíší to do protokolu a upraví přiznání. Neni to extra velkej problém ;-) chyba se stane i u lepších rodinách, obrazně napsáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
26.10.14 11:06
@Maky.p píše:
@tiffany proč ji strašíš? Uz tak je z toho vyklepana.Zakladatelko, nechej to tak. Pokud na to kontrola přijde, jako že nejspíš ano, vysvětlíš jim, jak to bylo. Oni lístek vyřádí, zapíší to do protokolu a upraví přiznání. Neni to extra velkej problém ;-) chyba se stane i u lepších rodinách, obrazně napsáno.

Ale můžou dát za to pokutu 3% z aktiv ne?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová