Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Nekdy si tak rikam ze muj zivot je nuda. Dokud jsem nemela partnera a dite, zila jsem absolutne neplanovane. Z mimuty na minutu. Neco me napadlo a tak jsem to uskutecnila, za pul hodky uz me to nebavilo- no co? Vymyslela jsem necn! Jineho. Ja nevim. Miluju sve dite i manzela ale nekdy bych nechtela mit vse tak nalajnovane. Na druhou stranu zas uz vim ze planovat s deckem cas je nutnost. Ale me prijde muj cas strasne nudny.
Asi jsem divna, nebavi me drepet u kaficek, objizdet kamaradky, sedet na hristich. A tak se staram.
Uklizim, varim, nudim a premyslim jestli si nemam najit nejake nove zajmy ktere mohu praktikovat s detmy. Ale nevim co. Mam rada vandrovani, prirodu, sve puvodni zamestnani, rada se setkavam s prateli od kterych si ted pripadam strasne izolovana. Uz to takhle bude porad nebo to je jen nejaky blby obdobi. Co mam delat abych si nepripadala tak znudene, unavene. Preci musi jit skloubit zajmy maminky s detmy. Omlouvam se za chyby a asi to bude i zmatene, pisi jak me to napada.
Za chyby sa ospravedlnovat nemusis, kazdy ich robi
Prepac, ale ked vidim slovo spontaLnost musim sa smiat
to asi nebude preklep „z rychlosti“..no nic. Ide o to, ze ked si chcela (predpokladam) miminko a rodinu, tak si musela cakat, ze sa nieco/vsetko zmeni a ze neostane pri starom..dobre viem, o com hovoris. Ja to mam tiez tak podobne, ale skor mi vadi ten stereotyp. Ked uz je to neunosne, som schopna ist aj dva krat za den do obchodu ![]()
@Vrtul radím to všem, poradím to i Tobě: zkus studovat. Cokoli Tě bude bavit. Psychicky si odpočineš, zaženeš nudu, potkáš nové lidi - spolužáky, spojíš příjemné s užitečným a možná, že až se budeš vracet do práce, bude se to hodit.
@Sebinah a jak se pise spontalnost? Hm, tak s tim sem pocitala ale je to uplne jine. Nevim, asi si to delam sama. Nejak jsem se oddalila vsem a vsemu.
Jinak - mám dvouleté dítě a CHCI ZPÁTKY TEN STEREOTYP! ![]()
Donedávna jsem své zájmy uspokojovala ve chvílích, kdy dítě spalo.
Teď už by něco šlo i přes den a doufám, že se to bude zlepšovat. Příkladmo výlety (tedy nějaké nenáročné, dítě se nebude kochat výhledy nebo prohlídkovou trasou, ale chcíplým slimákem, co ho žerou mravenci), lze udělat výlet na kole, dítě strčit do takového toho vozíku za kolo (tuším jsou od 18 měsíců) a vypustit ho na neznámém místě.
Setkávání s přáteli závisí na tom, jestli jsou ochotní se s tebou setkat v nějakém baby-friendly místě.
@Vrtul píše:
@Sebinah a jak se pise spontalnost? Hm, tak s tim sem pocitala ale je to uplne jine. Nevim, asi si to delam sama. Nejak jsem se oddalila vsem a vsemu.
Je to normální. Fakt člověk ztratí vládu nad svým časem. Nedá se nic jiného dělat, jen se přizpůsobit. Časem to přejde, jak se bude dítě osamostatňovat.
@adam75 píše:
@Vrtul radím to všem, poradím to i Tobě: zkus studovat. Cokoli Tě bude bavit. Psychicky si odpočineš, zaženeš nudu, potkáš nové lidi - spolužáky, spojíš příjemné s užitečným a možná, že až se budeš vracet do práce, bude se to hodit.
@Knihomyš záleží, co bude studovat, může začít třeba kurzem vyšívání nebo co já vím… já jsem se vždycky chtěla naučit šít (normálně na stroji) a teď už vím, že na mateřské na to nedojde, místo toho jsem si udělala doktorát.
@Vrtul píše se to „spontánnost“ Já se teda moc nenudím, u prvního dítěte jsem ještě dodělávala VŠ, takže „pouze“ doma jsem byla rok. A spíš to teda byl dost záhul. A s druhým jsem si otevřela eshop, takže ve volných chvílích na tom dělám, vylepšuju, domýšlím a tak. Jinak si sem tam vyrazím s kamarádkama, jak jsme to dělaly dřív. Mám jich dost z gymplu i výšky. Chvíli jsme byly trochu odseklé, ale tak nějak jsem byla schopna dorazit na různé akce buď sama nebo s dětmi nebo i s mužem, takže pochopili, že nejsem úplně mimo.
Spontánnost podle mě přijde, já třeba byla minulý týden úplně nečekaněna Depeche Mode ![]()
@Vrtul myslim ze je to zmenou zivotniho stylu, naprosto te chapu. Bohuze pece o dite je narocna a socialni izolace velika. Nase spolecnost se nam snazi vsugerovat ze pokud nezustanes s ditetem doma co nejele jsi „spatna“ matka. vysledkem jsou nestastne zeny ( ne vsechny samozrejme, zalezi na nature, role pecovatelky o rodinny krb neni pro kazdeho) V jedne studii jsem se nedavno dozvedela, ze spousta zen se stava alkoholickami prave na materske. Pokud ti mohu poradit najdi si nejake nove zajmy, nemusis se starat o dite 24/7 pokud muzes najsi si hlidani treba na 2 odpoledne v tydnu a venuj se necemu novemu, zajimavemu, pracuj
@Knihomyš píše:
Jak máš staré dítě/děti?
Vždyť vidíš, jedno rok a druhé na cestě, nejhorší možná kombinace.
Malemu je
15mesicu, druhe bude v prosinci. Take si vycitam ze me to uplne nezatemnilo mozek.. Ze me to nenaplnuje. @adam75 nad tim uz jsem uvazovala, vzdelani se hodi vzdy, ale v mem oboru kuchar-cisnik +nastavba podnikani v oboru je to zbytecne a vse dalkove hodne z ruky. Ctu odborne clanky, novinky a i jezdim na kurzy, souteze to me bavi ale co z uplne jineho testa by me bavilo nevim. Take vedu takovy maly krouzek, beru tam maleho sebou ale jak pisi, to jsou svetle vyjimky.