Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat , čím je nejlepší čistit ouška?
nejlepsi je necistit. jenomvnejsi zvukovod, to co vyteka ven. v zadnem pripade ne do hloubky!!! kvuli bubinku a tak. ten maz vlastne chrani mimincino ousko pred infekcemi. cistim obycejnym usatkem jenom co je fakt viditelny a dovnitr vubec nezajizdim.
neprihlasena jitus
ničím.
Při koupání je necháváme v klidu namáčet a pak jen zlehounka je otřu štětičkou, ale ne dovnitř, jen tak kolem.
Přidávám se k prvnímu názoru. Jednoduše nečistit. J8 Honzíčkovi ouška poctivě vytírala vatovou tyčinkou, po každým koupání(takovou tou tlustou pro kojence) a u Toma nebyl čas, takže nevytírala ničím. Ani jeden neměli nikdy (ťuk, ťuk, ťuk) žádný ušní problém. Teď opět neplánuji vytírat miminku ouška, je to zbytečné trápení maminky a miminka s rizikem ublížení při nešikovnosti, nebo neposednosti dítka. Ani teď klukům do uchaq nic nestrkám. Zajímavý - sobě jo a to docela často
![]()
já používám vatičky pro mimi, které mají rozšířenou část, aby se nezajelo moc hluboko. tyhle ti dovolí vyčistit ouško jenom venku a neublížit mimi, kdyby se moc mlelo. ale čistíme fakt jenom když vidím mázek, jinak ne. jak už psaly přede mnou, hlavně ne dovnitř ![]()
Dovnitř opravdu ne - bubínek je mnohem blíž, než si většina lidí myslí (když se ouško trochu natáhne za boltec, je na něj vidět) a hodně choulostivý.
My čistíme čistým přežehleným kapesníkem na širokém konci pinzety , takže dovnitř se nic nemůže dostat ani náhodou a vytře se jen ústí vnějšího zvukovodu.
Po koupání lze odsávat třeba takovými těmi buničinovými čtverečky , pokud je k tomu nějaký důvod (používaly se v bazénu, když jsme chodili na plavání).
Eva
Po koupání taky jenom otřu vnějšek. Malej si ale při koupání vždycky ouška dá pod vodu.
Po plavání používáme ty buničitý čtverečky. Má to ten háček, že si je malej z uší vytahuje. Takže jestli někdo znáte fígl, jak na to, aby tam držely alespoň minutu, tak sem s ním…
tyjo po plavču jsem nikdy uši speciál nečistila…zatim nikdy nic:) Tuk tuk
Gabinko - ono nešlo v tom bazénu o čištění, ale spíš o vysušení - venku pěkně mrzlo a třeba já jsem jezdila s malou autobusem, takže jsem to uvítala.
Eva
Já nečistím nijak, při koupání přejedu žínkou, to se dovnitř rozhodně dostat nemůžu, po koupání osuším plenou. Ale sušit doporučuju, i pořádně za ušima, ať se tam neudělá nějaký exém po zapaření.