Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, prosím o radu. U baráku máme jednu velkou zeď, kterou bychom chtěli nechat porůst nějakou rostlinou. Nemáte nějaké tipy, co hezky vypadá, nemusí se o to moc starat a nejlépe aby to nebylo jedovaté? Díky
@martanek29 pred tydnem jsme z baraku sundavali nekolikaletou cca 15cm vrstvu brectanu, bylo toho mega moc. slo to rovnou na caradejnice. kazdopadne brectan je stalozeleny a na severni strane s mu darilo, ke vsemu rostl v jilu… takze nehojne podminky mu svedci…
nasi meli na dome ptaci zob nebo jak se to jmenuje a ten opadava. barva j prave na podzim krasna, jen to pak musis shrabat…navic ma nejake kulicky, co jedi ptaci…
Psí víno sice opadává, ale na podzim krásně zrudne. Pak je ještě nějaký přísavník a loubinec, ale mě to připadá všechno stejné. Pak je ten zmiňovaný břečťan. Ptačí zob asi ne, to je pokud vím keř, nic pnoucího se. Nebo tam hodit nějakou menší konstrukci a pěstovat si klasické víno přímo na fasádě.
Budeme nechával porůstat taky jednu nehezkou stěnu a všichni mi doporučili právě břečťan. Je nenáročný, nemá moc silný kořenový systém, takže dlažbu to nezvedne, staří mu kousek místa a hlavně je stálozelený.
To psí víno se nám taky líbí…opadávání by asi tolik nevadilo…na ten přísavník a loubinec mrknu ![]()
Břečtan v kombinaci s kouskem psího vína. Břečtan sám se neudrží moc vysoko a má pak sklony se odklánět. Psí víno - přísavník pětilistý, má na větvičkách takové přísavky, kterými se chytá omítky a o něj se může ten břečtan opřít a drží- Psí víno opadává. ale je pravda, že na podzim je nádherné.
@inkakřivák píše:
Břečtan v kombinaci s kouskem psího vína. Břečtan sám se neudrží moc vysoko a má pak sklony se odklánět. Psí víno - přísavník pětilistý, má na větvičkách takové přísavky, kterými se chytá omítky a o něj se může ten břečtan opřít a drží- Psí víno opadává. ale je pravda, že na podzim je nádherné.
To není špatný nápad udělat kombinaci dvou rostlin. To s manželem ještě probereme ![]()
@Mysanda píše:
Psí víno sice opadává, ale na podzim krásně zrudne. Pak je ještě nějaký přísavník a loubinec, ale mě to připadá všechno stejné. Pak je ten zmiňovaný břečťan. Ptačí zob asi ne, to je pokud vím keř, nic pnoucího se. Nebo tam hodit nějakou menší konstrukci a pěstovat si klasické víno přímo na fasádě.
mas pravdu, je to psi vino
… na podzim je krasne rude, nadherne… az na to, ze opada ![]()
@martanek29 píše:
To není špatný nápad udělat kombinaci dvou rostlin. To s manželem ještě probereme
Mame tuhle kombinaci na plote a je krasne. ![]()
Já tedy osobně břečťan nemusím, protože se to rozlézá zbytečně všude. A musí se proto dost hlídat, aby nelezl kam nemá. Já mám raději třeba zimolez. Sice je potřeba nějaká konstrukce - natažené dráty apod. ale nádherně kvete a voní.
My mame dva druhy, brectan a prisavnik, brectan pomaleji roste, ale je stalozeleny, prisavnik roste jak sileny, ale na podzim opada a pres zimu je zed hola… na oboji litaji kvanta hmyzu, kdyz kvete, na prisavnik jeste hejna ptaku, kdyz ma bobule… Manzel nadava na oboji, ale mne se porosla zed libi, i kdyz to fakt nici omítku, my mame cihlove pasky a ty prisavky z toho nejdou dolu ani kartacem ![]()
@inkakřivák píše:
TAk to zní jako super inspirace.
Holky hezké rady, ale obojí je jedovate - máme jak psí víno tak břečťan a když přijeli na návštěvu synovec a neteř jako malí, tak jsem se mohla strachy uhlídat.
My ještě děti nemáme, ale už ted přemýšlím, co s tím. Obojí je nádherné, rychle roste, břečťan je zelený i v zimě, ale za to riziko mi to nestojí. Děti by nemohly být chvilku sami ani na terase…
Brácha takhle jako malý slupnul červené kuličky tisu, naštěstí to řekl, tak jeli na výplach žaludku do nemocnice…
Co takhle okrasné fazole nebo něco podobného - hlavně jedlého, roste to rychle a není to jedovaté…
Za to my máme zahradu jedovou - břečťan, tisy, zlatý déšť, rododendrony, psí víno a vistarie… ![]()
@Pande Díky za postřeh! Tu jedovatost bych před vysazením ještě kontrolovala, o tisu vím, ale o břečťanu ani psím vínu ne…
@Lotuska není zač. Ještě k tomu břečťanu, kvete na podzim, když už málo co kvete, takže všechny vosy a včely z celého okolí jsou u nás. Někdy si říkám, že u nás mají sraz z celé republiky
Bzučí to jako v úle a nedá se venku ani posedět, když nekvete břečťan, tak je to v poho.
Tak ještě pozor, kam rostlinky vsazujete. Žihadla jsou nic moc a neteř už měla při tom pouhém bzučení záchvaty, no kdo by neměl po prvním žihadlu… My to už budeme muset řešit moskytiérou na terase…