Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Poraďte čím odstranit tyto žluté skvrny na bilem oblečení, které je schované ve vakuovavich pytlech? Od jídla ty skvrny určitě nejsou, všechno oblečení jsem schovávala ciste a když jsem ho ted vytáhla, je takto flekate ![]()
Čím odstranit netuším, ale dost často říkají, že to dělá aviváž.
To asi nevypereš. Taky jsem našla takové fleky na oblečení po dětech, když jsem je vytáhla z krabice. Přitom do krabic jsem je dávala samozřejmě čistě vyprané. Zkusila jsme na to svoje oblíbené Ďáblíky na skvrny, ale nefungovalo to.
Tak jsem ty flekaté věci prostě vyhodila.
Napadá mě, že tam prostě po vyprání zůstala nějaká nečistota, asi nějaké ublinky po kojení, protože to většinou je na límečcích, a časem to ty bakterie zbarvily a už to nejde dolů.
Bývá to spíš od žluklého mléka (zůstane tam i po vyprání a při uskladnění žlukne), zkusila bych to něčím odmašťovacím.
Vyprat s trochou perkarbonatu sodneho (tusim, ze praci sul) a nebo nejaky oxi pripravek (obsahuje prave ten perkarbonat) a nebo kyslicnikem, co mas v lekarnicce). Pripadne si pomoc potrit zlucovym mydlem pred pranim. No a to nejdulezitejsi, dat susit na slunicko. Slunicko je nejlepsi odstranovac skvrn.
Řešila jsem nedávno, buď je to mléko, jak píšou výš, mě to dělaly i zbytky olejíčku na mazání miminka (nejvíc to odnesly čepičky). Mě pomohlo před praním namočit do Vanishe a pak normálně vyprat a hodně pomáhá usušit na sluníčku. Ne všechno pustilo napoprvé, u nejzasaženějších věcí zabralo až opakované vyprání.
Měla jsem to na schovaném oblečení po prvním dítku taky. Normálně jsem to vyprala.
Zlucove mydlo, vybelit.. Jde o to co to zpusobilo… K avivazi se taky priklanim, na bilem mi delala fleky, ikdyz jsem dala jen ctvrt vicka.
@jary1 To nemyslím, já aviváž nepoužívám a tyhle skvrny se objevily až po delším skladování.
@pajule022 potřít žlučákem, nech pár hodin namydlené. A po vyprání pověs na sluníčko. Někdy musím proces opakovat několikrát, ale už po prvním pokusu je to díky sluníčku mnohem lepší. Sluníčko je opravdu úžasné bělidlo. Takže pokud můžeš, dej i to namočené někde v lavoru či nějaké misce také na sluníčko. To teprve bude rozdíl.
Ahoj neví někdo čím vyčistit žlutou skvrnu na bílých plavkách? Nejspíš je to od chlóru nic jiného mě nenapadá ![]()
@Kakajicko69
Zkus Savo Perex, mě se osvědčilo skvěle na takové skvrny
naložila jsem to podle návodu do nálevu z toho Sava ( je to s květinovou vůní) a pak vyprala a vše zmizelo ![]()