Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky my to stříháme zásadně ve spaní když přijde takový ten tvrdý spánek. dcera je lochtivá na nohou tudíž v bdělém stavu je to naprosto nemožné a je to o vypíchnutí oka či odstřiženém prstíku
takhle občas cukne a na to si člověk zvládá dát pozor. vždycky když jí chci stříhat nechty nechávám jí dloooouho se ráchat ve vodě. nehtíky pak změknou a jde to jako po másle ![]()
Nas Nicolas uz si zvyknul je starsi a nehty si necha ostrihat driv to ale byl docela problem.
Dobrý den maminky, oživuji tuto diskusi a moc ráda bych vás požádala ještě o nějaké tipy, kterým dítě u stříhání nehtů na ruce zabavit nebo přesvědčit, že to nic není. Zkoušela jsem úplně všechno, přesvědčování, vysvětlování, že bude jinak mít bebí, zkoušela jsem zabavit písničkami nebo tím, že jsem mu půjčila druhé dětské nůžtičky - nic nezabírá. Jakmile řeknu musíme ostříhat nehty, nastává neuvěřitelný cirkus. Malý (2 roky) se strašně pere, rukou hrozně kroutí, s manželem stříháme oba - manžel drží malého a já střihám. Ale prstíky musím držet tak pevně, že mám strach, abych mu je nezlomila. Ve spánku stříhat nejde, udělám první prst a malý je vzhůru. Každý týden máme takovýto cirkus. Nehty na nohou jsou celkem v pohodě, ale jak mu držím ruku, je zle. Dneska se pral tak, že jsem si málem vypíchla oko a dostal už na zadeček. Takhle vyvádí při všem, stříhání nehtů, vlasů, u zubaře, u pediatra, když jdeme do malého krámu… Už jsem z těch scén taky unavená a když vidím ostatní v pohodě maminky, říkám si proč já mám takového uplakanka. Přitom ho tak miluji a jinak je hrozně šikovný, ale každý týden taková scéna. Neměly jste ještě nějaký fígl?
@Jah já si myslím, že musíš jen vydržet, že žádný fígl není…my například stříháme každý den 1-2 nehty, jak vydrží. Hodně se jí delší lámou, vadí jí to, tak si ten jeden většinou nechá ustříhnout. Pokud musím nějaké zlikvidovat a nechce, typicky na nohách, drží manžel a já ostříhám co nejvíc nehtů. Půjčuju celou manikúru, může sama pilovat, vybrat si nůžky nebo kleštičky, vybrat si nehet, ve spánku nejde, při kojení nejde, při pohádce nejde. Prostě boj to je ![]()