Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj-máte někdo taky problémy u stříhání nehtů? Mám dvouletého klučíka, ruce už si s klidem nechá ostříhat, ale poslední dobou začal šíleně vyvádět, když mu je chci otříhat na nohách. Nezvládáme ani s tátou dohromady a to má táta dva metry. Hrozně se vzteká a mrská sebou, když ho nějak držíme, tak aspoň kroutí těma prstama, že se nemůžu na ten neht vůbec trefit. Zkusíme to ještě ve spánku, ale nemyslím si, že tot bude úspěšné, stopro se vzbudí.Poradíte někdo nějakou fintu?? Zatím nepomohlo ani žádné vysvětlování ![]()
Vojta měl hrozně rád říkanku „vařila myšička kašičku“. tak jsme jí místo na rukách dělali na nohách a místo „tomu dala“ jsem říkala „toho ostříhala“. Docela to zabralo.
U nás pomohlo dát mu do ruky držet dětský nůžky na papír a byl klid. Měl radost, že má taky nůžky a nechal si prstíky ostříhat v pohodě.
u nás pomohlo počítání prstíků u stříhání,nebo mu řeknu,že pokud se neostříhají že je bude mít škaredé,špinavé a že ho budou prstíky bolet,když se nechtíky neostříhaji,…to chápe moc dobře…takhle to praktikujeme už od roku… ![]()
jo a ještě mu u stříhání říkáme šmik,šmik…a směje se jako blázen…
![]()
Ahoj,
holka při stříhání dostane na bříško pár gumových medvídků, má je strašně ráda, a drží. Dokud je co jíst, drží
Jinak to prostě nešlo, řvala jak tur.
U nás taky tyátr, ale začala jsem nohy stříhat v jídelní židličce a to se dá
Koukám každej má svou fintu fň ![]()
díky za rady, zkusím ještě s nějakým tím zobáním, vysvětlování, že bude mít nehtíky škaredé a bolavé, nepomáhá a zabavit něčím, něco dát do ruky taky ne. On je vůbec taková „Osobnost“ - všechno musíme mít extra
no doufám, že to brzo přejde, stějně tak totiž začal vyvádět u stříhání vlasů, to se nám taky nepodařilo nalákat na nic, tak jsme to zvládli apspoň kolem uší.
Ahoj,
u nás pomáhala jedině zapnutá televize ![]()
Rázem jsem měla dítě uhranuté, které nevnímá, co se s ním děje.. jinak nebylo absolutně možné nehty v klidu ostříhat.. ![]()
Tak ať se daří! ![]()
Ahoj, u nas byl cirkus u vsech nehtu. Ted jsem vymyslela fintu, ze si ty nehtiky sbira. Takze na rukach mu ustrihnu nehet a on si ho da na hromadku k osttatnim, pak je spolu vyhodime do kose. Proste jsem ho zapojila do toho procesu. Zatim ho to celkem bere. Nohy mu striham tak, ze je to po koupani, lezi na pracce, nema moznost uniku a v ruce ma vetsinou krem a maze si pusinku ![]()
Jee, chci te jen uklidnit, ze v tom nejsi sama
Dnes zrovna akce „strihani“ probihala
Nehtiky na rukou jeste jakz takz zvladnu, sedi na me, kouka, jak striham a kam odletavaji (jo, sbirat je nezvladam, striham na tmavem potahu a pak to vysavame
).
Ale na nohou
Tatka drzi nohy, Domca se vzteka a ja striham ![]()
Nepomaha rikanka, hracka, vysvetleni co s tim, na kline, ze by se dival, nic ![]()
Takze plne chapu, u me je zachrana manzel, ktery drzi
Jinak se nenecha.. Mozna to casem povoli ![]()
Jeste me teda nenapadla ta TV, u Krtka sedi jak zarezanej, tak to snad zkusim
![]()
Honzíka zvládnu ostříhat akorát tak nehtíky na rukách. Na nohách prostě nemám nárok ani s pomocí. Začne kopat, křičet. Prostě hysterák hadr. Už jsme zkoušeli hodně věcí, ale nic nepomohlo. Nakonec nehtíky stříhám ve spánku. Když usne, počkám deset minut na tvrdší spánek a pak na něj vlítnu.
Jinak se opravdu u nás nedá.
Nesnáší ani stříhání vlasů, to je taky za trest ![]()
Ahoj,
u naší dvouleté holčičky to taky není zrovna jednoduché. Na rukou to ještě zvládnu sama,ale na nohou na to musíme být dva. Prostě musím pevně nožičku držet a manžel malou baví s prstovýma maňáskama a jakž takž to jde. Taky u toho říkáme básničky, které jsem si našla někde na internetu a to se jí líbí, říká si je při stříhání někdy i sama.
Mám tady pět prstíčků, umím o nich básničku…
a ta druhá je o prasátkách -
Tohle malé prasátko šlo do města na trh,…
U nás je ale horší než stříhání, když jí čistím meziprstní prostory,to si vůbec nechce nechat.
Co nehtů, ale vlasů
!
Zpívání, říkání, televize, CD, gumoví medvídci, všechno na houbec.
Držet dítě jak v kleštích, špunty do uší, prášek na uklidnění a zkusit to přežít s tím, že člověk neustřihne to, co nechce
- konkrétně prsty či ucho (byla jsem docela blízko).
Nehty mám relativně rychle, ale s těmi vlasy… možná budeme mít z dítěte hippiesáka.
Má rok a 8 měsíců. Dobrá zpráva je, že když starší dítě vidělo, co sourozenec vyvádí za hrůzy, tak se dokonale zklidnilo
.
U nás je hlavně problém s nehty na nohou.Ale většinou to zvládnu sama.Malou mám na klíně a stříhám,povídám u toho říkanky,sice trochu pofňukává,ale nechá se.Když byla menší,tak kolem roku a půl,to bylo opravdu o tom,že jeden držel a druhý stříhal nehty,hrůůůůza.Teď už jeto paráda.