zase ten vztek

Martas000
17.12.09 11:37

zase ten vztek

Ahoj, jak byste se prosím zachovaly v tomto případě.
2,5 letá dcera se začne kvůli nějaké prkotině vztekat a řvát, tak jdu pryč a ignoruji,ale ona hned s ještě šílenějším řevem letí za mnou a chce vzít…mám ji dál ignorovat,nebo ji mám vzít, i když se na ni zlobím? Mám strach,aby si to pak nevyužila tak, že příště vždy když se začne vztekat tak jí pochova´ám.A ještě,vyhrožujete něčím?třeba čertama?:-)
A ještě jedna věc, dcerka se poslední dobou(měla období,kdy ne,ale ted zas jo) budí po odpo spánku s děsným řevem,který přípomíná vzteklý řev…nevím proč, spí třebas dvě hodiny,vyspalá být musí, ale hází sebou v posteli, necche mě, pak zas chce,když jdu pryč…nevím co s tím…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Caty
17.12.09 11:44

Nechat chvilku vyvztekat a rozhodně bych jí nechovala hned jak přiběhne, by se to naučila, ale dřepla bych k ní, dala jí ruku, zeptala se jí, proč je taková zlobivá holčička a jestli už to nebude dělat a až po té bych jí pochovala, rozhodně ne hned. No a když se bude vztekat dál, tak dál ignorovat. Tohle období ted mají kluci u mamky a dělá to taky tak. Většinou pak přestane a přijde sám.

• Citovat
  • Upravit
Martas000
17.12.09 11:53

no,ja k ni drepnu,ptam se co se stalo, proc place, ale ona rve dal a chce vylozene pochovat,a kdyz to neudelam,rve jeste vic, takze ignorovat,asi jo no

• Citovat
  • Upravit
Caty
17.12.09 12:01

Určitě bych ignorovala, za chvilku by si zvykla, že řevem si všechno vymůže. Fakt pochovat až když přestane, jinak se z toho zblázníš.U nás to tak fakt zabírá. Zpočátku sice řval třeba dlouho, ale postupně se to zkracovali a jaksi přišel už celkem na to, že tím si nic nedomůže.

• Citovat
  • Upravit
17.12.09 12:03

Tohodle se děsím, šlo by po chvilce odvést pozornost, něčím ??? Asi ne, že, malýmu zatím teda stačí do ruky třeba cedník, něco s dírkama, aby do toho mohl píchnout :lol: , jinak to začíná být taky opruz, věšení se na nohu, prohýbání se a spol. :roll: , pláč po spaní u nás též, taky nevím proč pláče, někdy pláče i ze spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
17.12.09 12:07

Marti v podstate souhlasim s tim co bylo napsano.
Nase hadatko je taky pekne vztekly a dela to dost podobne jako vase princezna.
Taky k nemu vetsinou drepnu, mluvim na nej klidnym hlasem, pokud to nepomuze odchazim kousek od nej a nereaguju, vzdycky jenom reknu at prijde az bude chtit a nebude uz rvat.
Jj vetsinou rve jeste vic, ale po ruzne dlouhe dobe toho necha a prijde se pritulit.
Rozhodne ho nezvedam, mam hotova zada uz ted, za rok si to ani neumim predstavit.

Preju pevny nervy, vsak ono je to jednou prejit musi ne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Martas000
17.12.09 12:08

caty,u nas to rvani prave trva vzdy dlouho, ale kdyz rikas, ze u vas se to postupne zkracovalo,tak zkusim vydrzet,jako kdyz jsem sama doma, tak mi to tak nevadi, jako kdyz je doma manzel, ten je z toho grogy jeste vic nez ja, nebo kdyz jsme u babicky,to pak se neda aplikovat vubec,protoze jsem tam hned pak za krkavci matku…

• Citovat
  • Upravit
Martas000
17.12.09 12:10

quinny,takze ty ho vubec nenosis,nebo nechovas?ja musim vzdy po odpoledni spani chovat, a to celkem dlouho. a nekdy i pres den,kdyz prijde a chce vzit. A jak je stary?

• Citovat
  • Upravit
16365
17.12.09 12:10

Janinko odvedeni pozornosti funguje jak kdy, a taky jsem nekde cetla, ze to nemas delat vzdycky, napriklad kdyz je ten vztek opravneny, napr. neco zakazu apod. Tak vetsinou kdyz jsme sami dva tak ho nechavam at si to utridi sam..jde o zpracovani negativni emoce.
Dospely napr zakazy taky neberou dvakrat v pohode, ale uz s tim umi pracovat, ale ditko se to musi naucit.
Tak touhle chytrou pouckou, kterou jsem si nekde precetla se vzdycky uklidnuju. Vecer uz obcas i s hadrikem na palici pokud jsem s nim sama a neda se jit treba ven… :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
17.12.09 12:20

Marti na krkavci matku se vys*** s prominutim,
to uz jsem se postupem casu naucila prosazovat, ze je to nase dite a do jeho vychovy mi proste nikdo pindat nebude, tvarit se muzou jak chteji, ale to pak se taky na ty ksichty ja nemusim chodit divat, takze i to uz si vetsinou odpusti :lol: U nas s rodinou ani tak nejde o vychovu, nejvic spis o jidlo, protoze ti by ho nejradsi uz od pul roku krmili cokoladou a to by byl asi jeste ten nejmensi humus :jazyk:

To chovani- moje rada, proste to razne utni. Musi na tobe videt, ze jsi rozhodnuta. Hlavni vec je nepovolit, treba ani po xz minutach rvani, protoze to by bylo jeji vytestvi, a byla by si otrok, to uz se pak jen stupnuje, kdyz pozna ze si to vyrve :evil:

Nn nenosim nechovam, od vcerejska vubec nic, protoze me chytli zada a jsem rada kdyz si neucurnu pri normalnim pohybu :zed:
Hadatko je v metriku, zitra je mu presne rok a pul. On je v tomhle chovani trosku extremista, ale uz jsem se to s nim taky docela naucila.
Po odpolednim spani / s tim asi bude dobre zacit pozdeji/ bych nechovala vubec, tam myslim by bylo dobre to odvedeni pozornosti, nejlip na hracky na jidlo, na nejakou cinnost co ma rada…
Zacla bych s tim chovanim pres den. Vzteka se pro blbost? ma narok, mozna jsou to blbosti pro nas ale pro ne je to v tu chvili smrtelne dulezity…takze ho chvili necham, pak kdyz treba zveda ruce tak si k nemu drepnu a mluvim s nim, kdyz se na me sape, tak se muzeme objimat, ale na zemi. Pokud se vzteka dal, tak ho necham, jdu si sednout treba na gauc, vezmu si jeho knizku, stavebnici…cokoliv…a reknu mu ze az ho to prejde, ze muze prijit a budeme si hrat…cist…vetsinou to zabere…

On uz ma ted 13kg, takze nejaky dlouhy noseni na rukach nedavam…ale to jsem nedavala nikdy. Ale je pravda, ze jako nechodici byl hodne nosenej, satek, manduca…hold kazdy ditko ma tu potrebu kontaktu jinou, to bych ji vysla vstric, ale noseni neeee, ma nozicky svoje :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
17.12.09 13:22

Jojo, zkracovalo. Jako někdy vydrží dýl a někdy míň, ale jak píší holky, mamina začne něco dělat v kuchyni nebo si sedne a jí nebo si hraje a ono ho to většinou brzy přejde.

• Citovat
  • Upravit
6429
17.12.09 13:46

Ahoj,

myslím, že tvým odchodem se to zhoršuje proto, že ona je nejen hotová z toho, jak ji něco vyvedlo z míry (vytočilo, vzteká se, neumí zkrátka zvládat své emoce), ale v daný moment i přichází o tebe.. protože ty odcházíš, tj. může jí to připadat, že když je vzteklá, tak ji nechceš… ale ona se nevzteká schválně.. ona jen neví, jak jinak reagovat.. bude se to muset naučit, stejně jako se to učíme my ostatní, vlastně celý život.. Ty by jsi měla být pro ni jistotou, že ji „podpoříš“ i ve zlém = neodcházela bych, jen bych tam s ní zůstala.. a až opadne nejhorší emoce, tak se jí snažila vše vysvětlit.. Dcerka by měla cítit, že se ji snažíš pochopit.. že nad jejími „problémy“ přemýšlíš.. pro tebe je to prkotina a pro ni je to nesmírně důležité, když do toho dá tolik emocí…
Nevím proč se vztaká, jestli to je vynucování.. či ji zlobí, že ji něco nejde hned apod… v každém případě neví, jak jinak reagovat.. a tím, že ty ji „odvrhneš“ a zmizíš, jí nepomůžeš se s danou situací vyrovnat…
Když nebudeš odcházet, nebude chtít pochovat, aby se uklidnila, že je pořád „tvoje“…
Toť můj názor.. :-)

Co se týká čertů, tak jsem toho názoru, že nemá smysl strašit něčím, co se nemůže splnit.. Protože až jí řekneš, že když… tak přijde čert… ona to pak stejně udělá.. a on nepřijde… tak si z toho dítě akorát vydedukuje (byť časem), že to co říkáš, nemusí být vždy pravda… a žej jen tak strašíš… apod.. Lepší je sdělit informaci, která se skutečně stane.. větší dítě upozornit, že když se nebude k hračkám chovat hezky, tak se dají někomu, kdo žádé nemá a bude za ně rád… no a až by se dítě k hračce chovalo tak, jak nemá, tak danou věc vzít a dát ji do kontejneru na charitu… být ale připravena to fakt udělat… a ne něco tvrdit a něco jiného dělat… Tvé slovo musí být svaté… co řekneš, má být pravda :wink: Opět jen můj názor.. :-)

Hodně štěstí, mám v živé paměti, jak mne dcerka v tomto věku dokázala skvěle vytáčet.. i během prvních pár ranních minut jsem už byla na odpis.. :-) takže věřím, že je to někdy k uzoufání… nicméně dětičky rostou.. a až budeme řešit, aže spolužáci kouří trávu, pijí krabicové víno a spolužačka je těhotná, byť jí není 15 let (jako se to řeší ve třídě mé neteře 8-o ), budeme ještě s láskou vzpomínat na období, kdy se dětičky „jen“ vztekaly… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
17.12.09 13:52

Než jsem sesmolila svůj elaborát, napsala to quinny vlastně stejně :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5139
17.12.09 14:09

Tak u nás když se vztekáme tak jí v klidu řeknu at toho nechá.Když je úplně mimo ze vzteku tak ji ignoruju, když chce na ruky nebo se palzí u nohy tak ji vezmu a odnesu do pokojíčku a řeknu jí až se uklídní tak at se vrátí.
A ted už jsme to vychytali úplně protože když se vzteká tak se jenom podívám řeknu at se jde uklidnit do pokojíčku a ona fakt jde 8-o poprvé jsem nevěřila vlastním očím ale ona to fakt tak dělá.A za pár minut dojde a řekne „maminko já už jsme se uklidnila už budu hodná“ :hug:
A já ignoruji i vynku, když chce nahoru že jí bolí nožičky :roll: ani nápad.Nechám ji tam stát a jdu a ještě s emi nestalo že by nešla za mnou a začala se vztekat.

A ten řev po spaní jsme měli taky.Mě to přišlo že se jí něco zdálo nebo se blbě vzbudila.Taky to někdy mívám když spím po obědě a vzdudím se.Ale já se naštěstí nevztekám :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
17.12.09 20:25

Tak já se snažím být hodně k dispozici, nemyslím, že by to vedlo k tomu, že mi dítě bude jednou skákat po hlavě.
To vztekání je většinou nějaká nezvládnutá situace a pokud pomůže, že pochovám, tak to udělám.Taky zdůrazňuju dětem, že je mám ráda pořád, zlobivé i hodné, pořád stejně.
Spíš jsem opatrná na vynucování, pokud se vzteká a chce si tím prosadit změnu jasně daných pravidel nebo vynutit koupi hračky, sladkosti před jídlem a podobně, tak rozhodně neustupuju.
Strašení různými bubáky nepoužívám, u otrlých dětí to je kontraproduktivní (časem zjistí, že zlobí a čert stejně nikde), citlivé děti se zase můžou nepřiměřeně stresovat (zkusme si představit, jaké to je žít s pocitem, že může někdo přijít a odnést mě a rodiče ani okem nemrknou, ba ho třeba ještě zavolají).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí