Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Katchi ja teda nevím, možná tu anestezii vnímá každý jinak ale i při spinálu jsem cítila, jak mi hýbou s břichem (i když manžel říkal, že když malého tlačili ven tak mi na něm pěkně skákali a mě připadalo že se mi jenom trochu pohybuje) a při šití jsem cítila takové slabé tahání. V žádném případě to nebolelo, nebylo to nijak nepříjemný ale prostě jsem věděla, že se tam dole něco děje…
Gina
Ahoj Gina,prve dieta som rodila prirodzenym sposobom ale s epiduralom.Tiez som si nevedela predstavit ako budem lezat a mat nieco zapichnute v chrbte.Ale vobec nic som necitila a nic ma netlacilo.Do vpichu sa zavadza nejaka umela tenucka akoby ihla a hadicka co ti vedie cez chrbat potom je prehodena dopredu cez plece ,prelepena aby ti tam mohli v pripade potreby aplikovat dalsie lieky.Cize absolutne ani nevies ze mas niekde nieco zapichnute.Ale aj tak mas ine starosti pri porode ako myslet na nieco v chrbte.Dolezite je,ze to pomoze zmiernit bolest.Druhy porod bol ako som pisala cisarskym so spinalkou.Ak by som si mohla vybrat ako rodit asi by som sa priklonika k tomu druhemu.
Holčinky, moc vám všem děkuju. Musím říct, že čím víc se to blíží, tím jsem nervóznější
Pořád s přítelem přemýšlíme, jestli přeci jen nezkusíme „normální“ cestu. POpravdě řečeno mám strach z obojího ![]()
Miminko je sice zatím napříč, ale to není důvod pro císaře, alespoň zatím ne-máme ještě čas a mrňousek se pořád vrtí. Jsem epileptička a bojím se případných komplikací při porodu, protože si myslím, že to není zrovna fyzicky málo náročné a byla bych nerada, kdyby se něco pokazilo. Jsem ráda, že těhotenství zatím probíhá vcelku v pohodě. Až na zvracení první 4 měsíce a teď se přidaly bolesti při rozšiřování pánve, takže ideální byly tak dva měsíce
Ale jinak to s mrňouskem vypadá všechno v pořádku-viděli jsme ho na 3D a je nádhernej-samozřejmě jako všichni drobečkové. Kdyby tu měla nějaká maminka podobný problém jako já, byla bych ráda, kdyby mi napsala své zkušenosti. Ještě jednou vám všem moc děkuju a přeju krásná a hlavně zdravá miminka.
Klárka
Ahoj holky,
já jsem sice teprve 20TT,ale už teď to vypadá na císaře…
SKOTIK: já jsem taky epileptička, sice už pár let bez léků,ale při zadýchámí se o mě záchvat pokouší…a k tomu mám hypertenzi, vysoký tlak ještě před těhu, na který beru léky.No, jenže se teď zmizela neuroložka i s mými papíry, naprosto to nećhápu!!!Tak nevím, co teď?
zatím pa a držím všem palečky Eva
Ahoj Evi,
i kdyz to zní asi divně a nikomu nepřeji žádné zdrav. problémy, jsem ráda, že v tom „nejedu“ sama
Už od začátku jsem se o mrňouska bála, protože musím brát léky. Já naopak mám spíš nízký tlak a teď, koncem těhotenství, mi leze ještě níž. Zkus se zeptat v nemocnici nebo poliklinice, jestli na tvojí lékařku nemají nějaký kontakt-většinou se všichni odborní lékaři aspoň trochu znají a pak ať si tvůj gynekolog vyžádá všechnu dokumentaci. Jinak 20tt byl pro mě ten nejhezčí čas, taky jsme se dozvěděli na UZ, že budeme mít chlapečka
Teď si zase „užívám“ bolestí kvůli kostem a vazům
Ale určitě to všechno za to stojí a přestože jsem ještě neporodila našeho následníka, tak už teď víme, že určitě nebude jedináček ![]()
Přeju ti, ať všechno dobře dopadne /porod i ta doktorka/
Klára
Ahoj Kárko,
teď jsem si přečetla tvůj další příspěvek. Koukám, že jsme na tom s epi podobně. Taky jsem bez záchvatů, ale posledn dobou jako by na mě šly…a je to přesně po únavě, zadýchání,nevyspání…
Zkusím tu svou neuroložku sehnat, ted bych měla absolvovat další prohlídku v 2.trimestru…
Jinak já osobně jsem pro císařský řez rozhodnutá, nechci se při porodu stresovat ještě tím, aby se mi něco nestalo…Jediné co mi na něm trochu vadí je o něco delší rekonvalescence než u přirozeného porodu,ale zase samotný porod trvá jen pár minut:-))
Pokud ti tvůj neurolog doporučil císaře, určitě bych neváhala a dala na něj, asi ví, proč…Tak přeji mnoho sil a hlavně hodně zdraví pro tebe i tvého klučinu:-))
P.S.:Já čekám holčičku-Emu.foto máme v únorn.a březnátkách;-)
Papa Eva
Já teda nevím, jak to máte vy, ale já sem se pro císaře rozhodnout nemohla, a to ani když malá šla napřed zadečkem. A taky sem epileptička. Dost mně to vadilo, příde mi nefér, že potraty se dělají na přání, ale porod si ženská nemůže určit, jak ho chce. Já sem chtěla císaře, ale nikdo se se mnou nebavil. Naštěstí všechno dobře dopadlo. Ale fakt mě to štve.
Bibina
Ahojky Bibino,
to by mne teda zajímalo, kde jsi rodila, protože poloha koncem pánevním je přímo důvodem pro císařský řez… ![]()
Pouze když je miminko malé, maminka má dost prostornou pánev a chce rodit přirozenou cestou, tak je možné rodit normálně…
Docela mne to zarazilo, protože je tam dost velké riziko přidušení dítěte ![]()
Bibino, mě to tedy taky překvapuje. Můj lékař a zároveň porodník mi dal na vybranou, protože miminko nebylo cvalík. Ale vysvětlil mi, že opravdu spontání porody v poloze KP jsou obtížnější, komplikovanější a pro miminko i maminku rizikové. Je to totiž přeci jen rozdíl, když si cestu ven razí hlavička a pak teprve tělo, než zadeček a hlavička zůstává uvnitř. Taky když jsem rodila, nikdo se nedivil, že mám císaře.
Ahoj Skotik,
jsem na tom podobně jako ty, jsem sice zatím ve 13 týdnu, ale už teď vím, že budu rodit císařem, také z toho mám hrozný strach. první dítě jsem rodila před sedmi lety a byl to pro mě nejhorší zážitek v životě a to ho nemám nijak lehký, nechali mě 42 hodin chodit, ano nespletla jsem se celých 42, prý jsem citlivější a stahy ještě pořádně ani nezačali ( po porodu za mnou byl primář s omluvou, že jim nefungovala křivka) na sále jsem byla 2 hodiny, miminko mi ani neukázali a hned ho odvezli do Hradce, nikdo mi nic nevysvětlil, naprostý nezájem.po téhle zkušenosti jsem se zařekla, že rodit už nikdy nebudu, nicméně příroda si to prostě pro:,–(ila a já jsem teď šťastnou čekatelkou. Změnila jsem doktora a musím říct, že je to úplně jiný přístup, hned mi řekla že rodit půjdu císařem díky své extrémě malé pánvy ( měřením se má bývalá doktor. ani nezatěžovala ).
Takže hlavu vzhůru a určitě to bude skvělé, všechnu tu bolest ti vynahradí miminko, které bude zdravé a krásné. Přeji ti až všechno zvládneš v největší pohodě, hodně zdraví tobě i miminku.
Ahoj Baby,
ještě minulý týden, jsem byla nalomená, jestli císař nebo přirozenou cestou. A teď už jsem pro císaře na 99%
Minulý týden jsem byla na kontrole a při UZ mi doktorka řekla, že mrňous váží asi 2300-2400g. To jsem byla spokojená, jak náš chlapeček přibírá
Doma jsem mrkla na internet a zjistila, že podle tabulek by měl mít 1600g
Tak to byl pro mě docela šok. Vím, že podle UZ se doktoři mohou mýlit až o půl kila, ale stejně… Jestli budeme mít takového obříka, tak jako prvorodička budu za císaře ještě vděčná
Každopádně odpoledne jsem byla ještě na neurologii a doktorka mi zase zvýšila dávkování léků-nelíbil se jí můj graf. Prý to je nejspíš hormony, které se vytvářejí v těhotenství. Nakonec jsme se dohodly, že můžu říct gynekoložce, že ona proti císaři není a že by to pro mě a mimíska bylo lepší. Takže až půjdu příště na kontrolu, tak si o tom s doktorkou popovídám. Ona je fajn a moc hodná, ale taky docela přísná, takže jsem pořád měla obavu jí něco o císaři říct, aby to nevypadalo, že jí chci fušovat do řemesla
Pokud máš malou pánev, tak vím, že doktoři raději vždycky dělají císaře, než aby trápili miminko i maminku a něco se zvrtlo. Epilepsie není indikací k císaři, ale budu asi klidnější a to je myslím pro porod nejdůležitější. Můj klid a pohoda
klid a pohoda pro mrňouska ![]()
Nejradši bych rodila už dnes. Bolesti kostí mezi nohama jsou čím dál tím méně snesitelné, ale prý se s tím nedá nic dělat. Takže prostě vydržet
Ale co bychom pro ty naše drobečky neudělaly ![]()
Drž se a ať máš pohodový porod, i když máte ještě čásek ![]()
Samozřejmě zdravím i ostatní maminky a jejich prďolky
Klára
Neboj se, doktoři si to udělaj jak potrebujou oni. Pokud jses rozhodnuta, že nebudeš rodit normálně, a chceš mít jistotu bez nervů, tak si to zaplať, rozhodně si ušetřís spoustu nervů a budeš to mít jak chceš ty. Nebudeš tak dlouho zevlovat v porodnici a čekat, až bude volnej doktor. Odpadne ti spousta nepříjemných a nebezpečných vyšetření a tak..