Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zkušené přikrmující maminky, prosím poraďte mi, od kdy jste začali dávat dětem kaši?my zatím přikrmujeme 14 dnů zeleninou, ale není to nic moc, malý téměř nic nesní, vyplivuje mi to ven. Jestli do něj dostanu 3 lžičky, tak jsem ráda.Ovoce začneme až za týden, doktorka mi doporučovala za 3 týdny po zelenině.Ale zapomněla jsem se jí zeptat, jestli už mám dávat i kašičku, nebo ne. Zatím kojíme a vypadá to , že mlíčko nám stačí i v noci, tak ho zase nechci zbytečně nacpávat. No ale na druhou stranu by se mi možná na kaši rozjedl? Co vy na to? Díky za rady. Gabka a Matýsek(7 měsíců)
Ahojky,
já dostala doporučenou kaši od Dr. od 6 měs., ale už jsem je zkusila dát po 5tém měs. Dávám od Hippu nebo Hami, mléčné rýžové, malý měl nejraději banánové nebo ovocné.. Nejlepe bylo na noc, vypil 160 - 180tku kolem 8 večer a vzbudil se na další krmení kolem 4 až 5té ráno.. Nebo jsem dávala po ránu, když se v noci kojilo ať se pořádně nají.. Míchala jsem to do lahve tak aby ji mohl vypít, ale když máme čas, dáváme i hustčí na lžičku..
Andrea a Jáchym 8 měs.
Aha, tak pomalu si nějakou kaši vyhlídnu v obchodě a uvidím. No ale já mám štěstí, že malý mi spí krásně(pokud ho zrovna netlačí zoubky), usíná kolem osmi až devíti a probouzí se až kolem čtvrté. A to jenom navečer kojím.Gabka
Gabi,
spolu chodíme na plavčo do Vítkovic,že jo?? ![]()
My jsme začali dávat kaši nejdříve..večer mezi 18-19h.Dávám misku kaše.lžičkou.Začali jsme mléčnou rýžovo-kukuřičnou(mňamka)a teď máme banánovou(taky dobrá).
Pak asi za týden jsme začali zeleninu na oběd(nemáme problém),už dáváme s masem.
A včera měl poprvé na odpol.sváču Jablko-první lžičku,ale jelikož je nepřislazovaná tak se ksichtil-kyselá!
Dneska zkusíme hrušku.
Kde chodíte k dr?A kde vlastně bydlíte??
Pa pa Gabka a Štěpula
PS-Jo a kolik vám vlastně je?? ![]()
ahoj Gabule, no to jsem já
.Náš Matýsek měl v pátek 7 měsíců, takže je myslím o pár dní starší než Štěpánek, že?Jinak my bydlíme v Michálkovicích a k doktorce jezdím na Hornickou polikliniku(místní doktorka mě moc nenadchla,známí s ní měli různé problémy).Na Hornické je výborná p.doktorka Jiroušková. Akorát tím , že je tak oblíbená, tak je na poradně vždycky strašně moc lidí, to je trochu nevýhoda.
Jinak já tady občas na emimču zahlídnu nějaký tvůj příspěvek , jak ti malý krásně jí a nevěřím svým očím. My jsme začali až v 6,5 měsících, čekala jsem radši na poradnu, co mi řekne doktorka, takže papkáme 14 dnů ,ale je to hrozná bída. Vyplivuje mi to ven, ani nevím, kolik toho přesně vpraví do sebe, ale asi nic moc. A to už jsme zkoušeli kde co. Už jsem uvažovala, že zkusím první lžičku jabko nebo hrušku (už ji mám připravenou),ale pořád ještě váhám,doktorka říkala až za 3 týdny. Dneska asi ještě vyzkouším znovu brokolici, ta mu možná tak chutnala nejlíp. Nechytá se ani na mrkev.Já nevím, možná ještě pořád moc nepochopil, co s tím má dělat nebo co.Nám to všecko nějak dýl trvá
. Plavání ze začátku byl taky děs a už je to úplně v pohodě, tak snad to zvládnem.Jinak ještě k té kaši, tak kamarádce zase řekla doktorka, že malý i bez kaše hodně přibírá, tak ji ještě nemá dávat. No a náš malý je taky dost obřík, v 6 měsících měl 8,2 kg a 74 cm.Jo a já tu malou skleničku první lžička rozdělím na 3 díly a to ještě z té třetiny sní tak polovinu. No děs
.
A můžu se zeptat, zkoušíte už pít něco jiného než mlíčko? My jsme už asi 3 x zkusili hrníček Avent s pítkem, ale zatím nám to nejde. Říkám si , že už to pomalu začnu zkoušet, aby se to naučil. Zatím nic moc, ani bez membrány, kdy mu to teče samo. Spíš se lekne, co mu to teče do krku a rychle to vyplivuje.
ahojda Gabka a Matýsek
tak pozor, dneska téměř tu třetinu brokolice snědl, i když to byl boj. Akorát mi zas nechce sedět v sedačce, začne se tam kroutit, prohýbat se v zádech a fňukat. Tak jsem ho musela mít na klíně, jenže to zas hrozí ještě větší pohroma v domácnosti:-), ale dneska jsme to docela zvládli, ani tričko jsme nazamazali
, hurá, tak brokolici na něho a snad se to obrátí k lepšímu. Gabka s brokolicovým Matýskem
Gabčo,
na dr.se ptám záměrně…neboť jsem pojala podezření
po tom když jsi psala že vám říkala že ovoce až za 3 týdny po zelenině…no nebudu to natahovat-chodíme ke stejné Dr.
K Božence Jirouškové-chodil k ní manža,švagr a švagrovka…je to vlastně rodinný lékař ![]()
Jinak s příkrmy nemáme opravdu problém,malý jakmile mu na:,–(ím bryndák a uvidí skleničku tak mě začne povzbuzovat a hýkat ať sebou hnu ![]()
My taky nejsme žádní hubeňouři…v 6měsících 8,7kg a 69cm(jsme kratší ![]()
Kolik jste měli porodní váhu?My 3,1kg a 48cm
Jo a probírala jsem s dr.pití a když kojím tak nemusím dávat nic jiného.Jen občas mu pro formu dám do Avent-pítka(ale nechám membránu) vodu a když má opravdu žížu tak to vypije a jinak pouští bokem ![]()
Tak jdeme dát hruškovou přesnídávku.
Papa
Gabka
Jé tak to je super s tou doktorkou, to jsou teda náhody
. Tak mě ji doporučila taky tchýně, chodila tam s manželem i švagrem, dokud se p. doktorka nepřestěhovala s Přívozu.A pak mi ji chválily i kolegyně z práce a navíc já pracuju hned vedle Hornické na Zdravotním ústavu, takže to pak budu mít i jednoduché s vyřízením paragrafu a tak…
My měli porodní váhu 4,48 a 54 cm, takže žádní prcci a zatím nám to zůstalo
, i když prcci kamarádek už nás začínají dohánět. Už v porodnici se divili, co to máme za obříka, když jsem taková malá.
No ale Štěpula teda taky roste o 106, asi je fakt dobrý jedlík, to ti závidím. U nás jsou to zatím boje, no ale věřím, že se to zlepší, s tou brokolicí mě dneska potěšil. Já ten hrníček taky beru zatím jen tak cvičně, no ale zatím z toho neumí potáhnout ani s membránou ani bez.
A tak paní doktorka už ti kaši taky doporučila, nebo jste už měli v noci často hlad, tak jste se pro ni rozhodli sami ?
PS: ale byl to boj se k paní doktorce dostat, byla jsem tam nadvakrát, nejdřív říkala , že má moc plno, že se mám poptat po novém roce, že budou odcházet plnoletí. No a pak napodruhé už mě vzala. Jsem moc ráda.
Díky za pokec a zase někdy v plavání
. Už by nás taky mohli přešoupnout do těch starších, co? Ať se zas naučíme něco nového.
Gabka a Matěj