Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
I já bych chtěla přispět svými zkušenostmi.
Ale rozhodně tu nebudu popisovat svůj porod, jak to bolelo či nebolelo, atd.
Ne,ne,ne. Nic takového nebude.
Byl to zkrátka jedinečný a velmi významný okamžik mého života. A ten si
uschovám ve svém srdíčku.
Ale přece jen o některé své zkušenosti bych se ráda podělila:
Co se mi vymstilo:
1. Vymstilo se mi pročítání popisů porodů na e-miminu. A čím komlikovanější a težsší případ, tím napínavější čtení. ( a tím větší a zbytečné děsy a strachy při mém vlastním porodu). Raději jsem měla pročítat články pojednávající o tom, jak pečovat o novorozence.
Měla bych tak hezčí porodní zážitek, a klidnější šestinedělí.
2. Existuje spousta seznamů: Co si vzít sebou do porodnice. Všechno jsem to pečlivě prostudovala i zabalila do oooobrovské tašky, kterou jsem skoro netknutou přivezla z porodnice zpět domů.
Dnes už bych to neviděla tak dramaticky, prostě jako když jedete na 4-denní výlet + balík raději dva,vložek.
3. Masáž hráze. Jelikož jsem se bála nástřihu, zkoušeli jsme ( s manželem masírovat) Nic moc, ale co by člověk pro své zdraví neudělal, že ano. Nakonec jsem si tak zanesla infekci, tak jsme s tím přestali, a infekce zavčas kupodivu odezněla. A- nastřihli mne. Což by asi udělali, i kdybychom masírovali. Dnes už bych si s tím nedělala těžkou hlavu. Spíš mi příjde ta masáž hráze více bolestivá, než byl nástřih.
4. Vždy jsem si myslela, že rodící žena zasluhuje pozornost personálu minimálně jako smrtelně raněný pacient. Neuvědomila jsem si, že pro personál porodnice, je rodící žena celkem přirozený jev. Asi jako přistávající letadlo pro pilota, jež nevyžaduje žádné zvláštní pozornosti, pokud zrovna nemá třeba pokažený motor.
4. Poslouchat jak vedle na porodním sále řve rodička, a vzpomenout si na článku v e-miminu. Zbytečně jsem tím zpanikařila. A nakonec jsem si zařvala taky, ale ne bolestí. ( on i vzpěrač si zařve když zvedá činku )
Co se mi vyplatilo:
1. Přesvědčit manžela, aby byl u toho.
Sice to přesvědčování dalo velkou práci, ale za to dnes tvrdí, že je to neopakovatelný okamžik, který by si měl prožít každý chlap.
( Ale ono to asi u všech u všech nebude stejné )
2. Odpočívat. Hodně jsem těsně před svým porodem lenošila a vyspávala, občas zašla na procházku. A dnes nemohu věřit tomu, jak jsem mohla bez fyzického vyčerpání vydržet 10 hodin neustále bez přestání různě poskakovat atd. atd.
3. V době očekávání příchodu našeho potomka jíst opravdu střídmě, spíše častěji a méně. Mít špatný žaludek a k tomu kontrakce, by bylo asi opravdu nepříjemné.
Tak, a to bylo asi všechno. Rozhodně Vás nechci odradit od čtení popisů porodů. Člověk má být přece jen informovaný, ale zase není nutné to nijak
přehánět.
A co nejlepšího jsem mohla udělat ?
Těšit se na porod.
Tak. Ničeho se nebojte, hlavu vzhůru.
Vždyť za chvíli z vás budou skvělé maminy !!!
Skvělý ! Já jenom musím dodat, že i když sem nechodila na předporodní kurzy a nebyla sem si prohlídnout, kde budu rodit,přesto sem odrodila. Ty kurzy by stejně byly k ničemu. Problémy vyvstaly tam, kde sem je nečekala, takže na to se připravit nešlo. A na co sem byla připravená, to bylo stejně všechno jinak. ![]()
Bibina
Pěkný! ![]()
A počkej, jak si to báječně užiješ podruhé.................
![]()
Pavla
Já naprosto souhlasím. Taky jsem četla jak různě může probíhat porod. Byla jsem připravená na aspoň dvaceti hodinová muka a ejhle, porod trval od prvních příznaků do konce šití 4 hodiny ![]()
A z té hrůzy a příprav jsem tak zmagořila, že mě nenapadlo nic lepšího, než si do porodnice koupit perlivou vodu
Člověk to nesmí přehánět ani s přípravou na porod.
Porodům zdar, Kuřátko
ahoj, no to je super diskuze
me uz z toho studovani porodu jde hlava kolem a bojim se cim dal vic… ono je asi fakt lepsi se na to vybodnout, nepremyslet tolik a spis premyslet nad prijemnymi vecmi…
Marka
Jo a taky jsem dlouho premyslela o takovych vecech, jako epidural ano/ne, klistyr, atp..A kdyz jsem prijela do porodnice, k memu udivu jsem se dozvedela,ze jsem otevrena na 8cm a tudiz hura na sal bez pripravy. Takze jsme to taky zvladli od prvni kontrakce za cca 3.5 hodiny.
A hned po porodu nam dali dobrou snidani a tatka taky a za dalsi hodinku a pul mi prinesli jeste dobry obed (sobota dopoledne v Podoli).
Ja na porod vzpominam v dobrem ![]()
At zijou rychle porody!
Marki
Ahojky,
moc hezká diskuze a zajímavé příspěvky
Myslím, že přečíst si tohle před svým prvním porodem, byla bych na to připravená mnohem lépe, než jsem byla po absolvování předporodního kurzu a hodinami dumání nad nástřihem hráze a tak podobně. Na kurzu jsem se naučila dýchat jen proto, aby mi pak porodní asistentka řekla, že tento způsob je moc vysilující. Moc jsem se po přečtení všech možných článků bála nástřihu hráze. Nakonec jsem o tom ani nevěděla, když doktor řekl, teď už jen zašijeme, divila jsem se co chce šít… První porod přesto beru jako dobrou zkušenost, mám pocit, že konečně vím, co má cenu řešit a co ne a hlavně - teprve teď vím, co bych si napsala do porodního plánu. Ono- rozhodovat se o něčem, co znám jen z dramatických vyprávění opravdu moc nejde… Pohodový porod všem! ![]()
Tak já ještě něco pohodového přidám.
Co se týká masáže, zkoušela jsem, ale většinou mi z toho ztvrdlo břicho, tak jsem se na to vyprdla. Nástřih jsem vůbec necítila, věděla jsem o tom jenom proto, že mi to doktor řekl. Prý mám hráz dost tuhou. No hádat jsem se s ním nechtěla
A šití se taky dalo vydržet.
Po příjezdu do porodnice a vyšetření doktorem mi řekli, že jdeme do finiše, takže bez přípravy. Ten klistýr by mi byl ale milejší, než samovolné vyprazdňování konečníku při každé kontrakci.
Takže vše má své pro a proti, ale nechte tomu trochu volný průběh.
Teď mě ještě napadlo, že kdybych měla porodní plán, vůbec by na to nebyl čas. Stejně tak mě nenapadlo pouštět si hudbu či čichat vonné oleje
Prostě to byla taková rychlovka.
Ahojda, Kuřátko
Presne tak, také jsem se snazila pripravit poctive. Cetla jsem skoro vse co se tyká porodu, epiduralu, co sebou. V tasce jsem mela i dzusik, a tatranky, to abych docerpala sílu pri tom nekonecne dlouhém porodu, zinku na otiraví cela. SAMOzrejme jsem to ani nestihla vybalit, jak jsme prijeli, tak jsem sla rodit, a za 10 min. uz verunka pobrekávala. Sestru jsem jsem jeste stihla pozadat o epidural. Ta se jen zasmala, a zeptala se : a na co?
. Od první kontrakce to trvalo jen 3 hodky. Takhle jsem to fakt necekala. Těším se druhý porod, už nebudu tak vyjukana a zkusím si ten okamzik, kdy mi prcka prinesou vychutnat. misa
Souhlasím, že je dobré se příliš nestresovat, ale i tak myslím, že třeba předporodní kurzy či nějaké informace o porodu nejsou k zahození. Aspoň na kurzech, na které chodím, k tomu porodní asistentky přistupují tak, že nám popisují hlavně „standardní“ porod a nesnaží se nás příliš stresovat všemi komplikacemi, které mohou nastat (o těch se spíš zmiňují okrajově). I když dnešní hodina zrovna stála za prd, ale to byla spíš výjimka…
Jsem ráda, že o řadě věcí vím předem, byť ty informace pak všechny nevyužiju, ale když k „tomu“ dojde, tak nebudu tak vyplašená. Nemá asi opravdu smysl pídit se po všech podrobnostech. Ale jsem tak nějak klidnější, když vím, jak zhruba standardní porod probíhá, že se při něm častp nastřihává hráz, že se před porodem dává klistýr (když je čas), v kterých případech se doktoři zpr. rozhodnou pro císařský řez, apod. Necítila bych se moc dobře, kdybych teprve na porodním sále zaslechla poprvé něco o nastřihávání, zbytečně by mě to vyděsilo.
Ale každopádně děkuju kalině za postřehy - souhlasím, že je asi nejlepší cesta „všeho s mírou“ (co se týče informací - všeho moc škodí) a že podstatné je přistupovat k porodu jako k něčemu přirozenému a ne jako ke smrtelnému úrazu… ![]()
Taky si nemyslím, že by předporodní kurzy byly vždy zbytečné - zvlášť pro ty páry, které nemají „šajna“ o tom, jak to vše vypadá a probíhá… Měly by to být informace, které uklidní a ne vystresují.....
Ale chce to hlavně nadhled a klid...... ![]()
Pavla
Kalino a ostatní, všem děkuji za tento příspěvek. Jsem sice něco za půlkou těhotenství, ale porod bylo něco, co mě stresovalo už od zjištění dvou čárek. Koukám, že to nemusí být tak šílené, jak někdo popisuje a že existují i celkem pohodové porody, o kterých bohužel nikdo nějak moc nepíše. Takže když vezmu v potaz vaše rady a radu jedné paní - to dítě přece stejně musí ven-, zatnu tedy zuby a vrhnu se se zdviženou hlavou do toho.
Takže ještě jednou díky
Gejby
Souhlasím s předešlými příspěvky. I já jsem v těhotenství pročítala kdeco,každý článek o porodu, komplikacích, nemocech, problémech při kojení, porodním plánu atd, všechno jsem si kreslila černě. Nakonec to probíhalo takto: těhotenství bez komplikací, porod bez komplikací trval 3,5 hod., kojení (i přes vpáčené bradavky) bez komplikací (nyní je malé 7. měsíců a stále úspěšně kojíme). Pamatuji si, jak jsem pár chvil po porodu byla překvapená, jak to, že všechno proběhlo tak hladce? To snad ani není možné? Porodní plán, který je poslední dobou tak doporučován, je podle mě taky na nic, když totiž přijde den D a hodina H, tak je vám úplně šumafuk, jestli vás vyholí, nastřihnou, udělají klystýr atd., tedy alespoň mě to to v té chvíli bylo jedno. Takže kdyby náhodou někdy bylo"podruhé", tak už si to budu mnohem víc užívat a nebudu se stresovat všema těma článkama a doporučeníma.
Ja jsem si taky precetla kdeco a hodne se mi pak i hodilo, nesouhlasim ze v hodine H by mi bylo fuk jestli dostanu klystyr, jestli me nastrihnou..atd - nic z toho jsem nechtela, byla jsem rada ze to mam podeprene tolika informacemi a taky jsem vedela proc to odmitam, ze mam na to pravo a neprekvapili me jejich duvody, kterymi se me snazili ukecat, byla jsem „odborne podkuta“. Kdybych nebyla, asi by se jim podarilo ukecat me, z cehoz bych hodne pravdepodobne pak byla nestastna, jako se stalo nekolika znamym, ktere az par mesicu po porodu zjistuji ze by to mohlo byt lepsi kdyby to bylo vice v jejich rezii (vnitrni pocity se kterymi se sverily), takhle bylo u me vsechno podle meho a ja mela krasny zazitek. Je fakt ze jsem nekolokrat musela v ruznych situacich trvat na svem i pres mirnou nechut personalu, ale opravdu - oplatilo se.
Nezbývá než souhlasit s předešlými příspěvky. I já jsem přečetla kde co, čím horší a těžší porod, tím bylo čtení zajímavější. Příště bych si to odpustila (asi už žádné nebude
). A přesto, že jsem rodila podruhé mě stejně překvapila a zaskočila spousta věcí, ale na to se asi nikdy připravit nedá