Porod do vody – jeho výhody a nevýhody?

221
21.8.05 17:35

Porod do vody

Ahoj maminy, zajímaly by mě Vaše zkušenosti s porodem do vody. Budu rodit v říjnu a vážně uvažuji o této možnosti. Zajímají mě samozřejmě jak pozitivní, tak i negativní zkušenosti. Díky za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
116
21.8.05 18:38

Ahoj, jsem původní profesí porodní asistentka ( v současné sobě na mateřské dovolené) a rozhodně bych Ti to nedoporučovala.Asi proto, že jsem zažila spoustu komplikovaných porodů. Někdy to není moc legrace.Ale zaleží na Tobě.
Ať tak nebo tak přeji úspěšnou volbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
21.8.05 18:39

Ahoj Janiku,
shrnutí hned na úvod :D : já jsem do vody rodila, a můžu Ti to opravdu vřele doporučit!!! Já jsem se pro porod do vody rozhodla až v průběhu vlastního porodu, když jsem asi hodku hekala ve sprše, přišla za mnou PA a ptala se, jak chci rodit. Jak jsem ze sprchy vylezla, začaly být stahy daleko nesnesitelnější, takže jsem okamžitě řekla, že chci zase do vody - no, muž z toho měl celkem šok, jak mi později řekl :D, ale byla jsem moc ráda, že jsem se tak rozhodla. Ta teplá voda hodně snížila intenzitu bolesti, a jak mi pak doktor řekl, měla velkou zásluhu i na tom, že jsem nebyla nastřižená a ani šitá, prý se celé tělo vodou zvláční a často se podaří vyhnout se potrhání. A to se mi nenarodil žádnej drobek, měl 4,1 kg, 53 cm, a já byla prvorodička! Porod trval asi čtyři hodiny, syn se narodil v 0:20, a ráno v osm jsem nevěděla, že jsem v noci rodila😉 Strašně krásný bylo, jak tam potom chvilku jakoby plaval na pupeční šňůře, než ho vylovili a plácli mi ho na břicho. Vůbec neplakal, jen koukal kolem… prostě taková klidná pohoda, nevím, jak líp to popsat. Ještě bych asi měla dodat, že jsem rodila ve Vrchlabí, kde jsou porody do vody na denním pořádku, myslím, že ne ve všech porodnicích jsou tomuto způsobu nakloněni :x

Ať už se rozhodneš pro jakýkoliv porod, tak ať je v pohodě, co nejvíc podle Tvých představ, a Ty i mimčo jste zdraví, to je nejdůležitější!

Šárka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.8.05 20:22

Ahojky,
tak já myslím, že je to fajn, pokud můžeš rodit do vody. Sama jsem jela také v říjnu do Vrchlabí, abych tak mohla rodit svého prvního syna. Můžu Ti to též doporučit. Voda mi moc pomohla od bolesti. Je fakt, že ale záleží, jak na tebe bude voda působit. Mě se po 2 hodinách začaly ztrácet kontrakce tím, jak byla voda teplá, a tak jsem je přestala cítit. Musela jsem z vody vylézt. Jak jsem vylezla byly hned zpátky. Na konec jsem porodila na por. stoličce a bez problémů. Neměla jsem žádný nástřih ani šití. Teplá voda mi por. cesty dokonale připravila a uvolnila. Na Vánoce jedu rodit zas a doufám, že už se mi to podaří dotáhnout do konce ve vaně. Moc se na ten zážitek těším.
Pa a hezký porod přeje Štěpík 22tt+1 a Martínek

• Citovat
  • Upravit
150
21.8.05 22:35

Ahoj Jani,

ja som sice do vody nerodila (aj ked som chcela), no mala bola otocena zadockom :wink: . Absolvovala som podla moznosti prirodzeny porod a na izbe som bola s mamickami ktore rodili do vody. Obe uz druhyx a boli velmi spokojne. Ani jedna nebola nastrihnuta. Hned druhu den uz sedeli normalne :D no hlavne ten porod nie je podla mna taky sok pre miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
22.8.05 13:00

Ahoj,
já jsem rodila do vody ve Vrchlabí na začátku června. Bohužel nás rodilo najednou víc a do vody jsem se nedostala na 1. dobu porodní, ale až na ten vlastní porod. Teplá voda příjemně uvolňovala, bolesti byly snesitelné a samotný porod trval asi tak 20 min. Akorát i když mimi nebylo nijak zvlášť velké - 3,3 kg, bez malého natržení se to neobešlo. Pokud nebudeš mít komplikace, porod do vody ti doporučuju, kdybych měla rodit podruhé, chci zase do vody.
Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
22.8.05 14:05

dotázek

Já má takový( možná podivný) dotaz. Když dojde k porození dítěte tak se porodní cesty určitě nestáhnou hned. Nemůže dojít k infekci? Že se prostě voda může dostat porodními cestami do dělohy např.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1308
22.8.05 18:27

Ahoj, já jsem rodila také do vody na konci května. Měla jsem tuhle možnost vybranou už dřív a je fakt, že to byla i jedna z věcí, proč jsem se rozhodla pro porod v Kadani a ne v Ústí nad Labem, Což mám o něco blíž..
Na 1. dobu porodní jsem ale byla mimo vanu (míč, sprcha, ribstole) a do ní jsem šla až na samotný porod. Bylo to super a jsem ještě dnes ráda, že jsem se takto rozhodla. I druhé či další děti bych chtěla porodit touto cestou. Tlačení mi šlo velmi dobře (za necelých 20min byl malej venku) a nebýt toho, že měl Aleš omotanou šňůru kolem krku, tak by se to obešlo i bez nástřihu. Nástřih jsem ale vůbec necítila, i když to bylo bez umrtvení..

Jak jsem malého „vyprdla“, tak mi ho hned dali na bříško, on začal brečet, Apgara měl 10-10-10. Vypustila se vana a já jsem tam pak ještě porodila i placentu, malýho odnesli a pak dali manželovi na pochování.. Kadaň má výhodu, že je rodinná porodnice a mají tam relativně málo porodů. Byla jsem na CAP den a nikomu to nevadilo a bylo to super..

Takže já vřele doporučuju :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
25.2.10 15:02

Ahoj Janiku, videla jsem nekolik videi z porodu, tady v Anglii je ted kazde utery porad o porodech, az od 9 vecer, nebot nektere jsou celkem maso :lol:

Nicmene, vsechny porody do jednoho, ktere se odehravaji do vody, jsou klidnejsi, miminko nebreci jako blazen kdyz ho vyndaji, zensky u toho nekrici jako u klasiky „na zadech“ - ktere se hrozim uplne nejvic, nebot fyziologicky a gravitacne to nedava smysl!

Jsou tam risky infekci atd, ale neni prokazane, ze risk infekce je vyssi u porodu do vody, nez u ostatnich porodu.. Rozhodne bych doporucila klistyr, ktery tusim v CR davaji vsude, tady v UK ne..

Mam termin v srpnu a planuju 100% rodit v bazene, pokud vse klapne ok.. Pokud to nevyjde, bazen bude treba obsazen, budu rodit na vsech ctyrech, jako kdyz si klednes na gauc celem k operadlu a opres se pazemi o operadlo.. Pripada mi to logictejsi, nez si v leze na zadech zamackavat zada co stredu a tim si myslim, ze se zmensuje porodni cesta a tim padem zuzuje prostor pro ditko, aby se vytlacilo..

Tez u porodu do vody je dokazano, ze potrhani a poraneni matky je mnohem mnohem mensi, diky zmekcovacimu efektu vody.. Na co se musi davat veeeeliky pozor, pupecni snura.. Nekdo ji ma kratsi a pri vyzvedavani miminka z vody, coz musi probehnout celkem rychle, se uz pry stalo, ze ji pretrhli.. To ale jen v pripade, ze je extreme kratka a porodni asistent ci matka jsou neopatrni.. Neni to casty jev! Jen jsem se docetla na Anglickych strankach.. Taky se do vody rodi v kazde porodnici, nebo aspon v 90% porodnic..

Ja do toho jdu urcite, zitra jdu na prohlidku a chci se podivat do porodnice, jak to tam vypada.. Byt tebou, zkusim to.. Jen jedna velka podminka, musis byt v poradku.. Ty i miminko.. Nebot v pripade komplikaci se cesta na sal trosku prodlouzi tim, ze te musi dostat z vany..

Take tady koumali umrti novorozencu, ktere bylo namereno asi 1.2 miminka na 1.000 narozenych u porodu do vody a 4 miminka z 1.000 u normalnich porodu.. Nicmene, nepusti te tu do bazenu, pokud neco neni v poradku, tim padem vsechny velice predcasne porody ci komplikovane probehnou vetsinou cisarem a umrti miminek je vetsinou vazano zavaznym problemem, pocitaji se do toho porody od 22.tt tehotenstvi atd.. Jen se hlavne nestrachuj.. Toto je ma studie, resim to ted kazdy den a Tobe drzim palecky!

Pa pa Janca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1611
4.1.13 12:03

Máte někdo nejnovější zkušenosti s tímto typem porodu? Bydlím v libereckém kraji, kde je nejbližší porodnice, která to nabízí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
5.1.13 18:24

Myslim, ze sa od poslednej diskusie toho vela nezmenilo. Ja som par dni pred terminom, zvazujem porod do vody tiez, ale nakolko som zdr. sestra a mala som uz nejake rozpravy s PA, tak viem, ze nie su k tomuto druhu porodu naklonene (co na jednu stranu plne chapem, lebo tiez mam rada svoje „pohodlie“ pri osetrovani pacientov a nemam rada, ked su nestandardne podmienky), ale pokial by to co len trochu slo, tak by som bola rada (hlavne kvoli tym vyhodam, ktore su spominane vyssie). Ked som sa na porod do vody pytala na porodnici, tak bolo vidiet odmietavy postoj a bolo mi povedane, ze musim byt ja aj mimino ukazkove, mimi do 4 kg a s usmevom na tvari mi povedala PA, ze musim mat klystyr (co mi vobec nevadi).
Co sa tyka libereckeho kraja, tak to neporadim, ja som Brno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petr Veselý
7.3.13 09:40

Podle mého názoru...

@bejbiska píše:
ale nakolko som zdr. sestra a mala som uz nejake rozpravy s PA, tak viem, ze nie su k tomuto druhu porodu naklonene (co na jednu stranu plne chapem, lebo tiez mam rada svoje „pohodlie“ pri osetrovani pacientov a nemam rada, ked su nestandardne podmienky)

Podle mého názoru bejbiska presne popsala důvody proc nejsou v porodnicich v CR k porodum do vody jak to krasne napsala „nakloneni“?

Maji radi totiz svoje pohodli, pri osetrovani pacientu… :potlesk: :nevim: :pocitac:

Meli jsme vybranou jiz porodnici, ktera deklaruje moznost porodu do vody, ale ejhle, na predporodnim kurzu nam pani asistentka rekla, ze sice to ano, ale ze „do toho u nich pujde jen jeden jediny z lekaru“ jinak nikdo, takze pokud budete mit stesti a bude tady… Takze se mozna bude rodit jinde, protoze byt to nemocnice deklaruje, „do toho nikdo nepujde“, ani jsem nemel chut ptat se proc…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.3.13 13:12

@bejbiska krásně jsi to napsala s tím „pohodlím“. Takže doktoři a sestry ať mají pohodlí, a matka ať si klidně trpí v leže a roztrhne se třeba až k zadku. Chce se mi zvracet, fakt. Přesně kvůli „pohodlí“ zdravotního personálu jsem málem přišla o život…

Vzkaz všem zdravotníkům – pokud nemáte vztah k lidem a přirozenou empatii, a vadí vám všechno „nestandardní“ jen kvůli vašemu pohodlí, tak tu práci prosím nedělejte. Sbalte se a jděte dělat něco jiného. Uleví se vám a vašim pacientům ještě víc.

• Citovat
  • Upravit
Patriše
22.3.13 20:52

Ahoj holky, mám dvě děti, obě jsem rodila normálně, první porod byl hrozný a dlouhý, druhý trval "jen " 5 hodin, což byla v porovnání s tím prvním uplná rychlovka, ale hlavně u druhého jsem celou dobu porodních bolestí strávila v vaně a až nakonec jsem vylezla, párkrát zatlačila a malý byl za 10 min na světě. Musím říct, že to bylo uplně skvělé, bolesti byly daleko menší a prožila jsem to docela v pohodě. Takže doporučovala bych vydržet ve vaně co nejdýl přes ty největší bolesti a na samotný porod vylézt ven. Ale jsou maminy, které říkaji, že v těch bolestech pro ně byla představa horké vany naprosto šílená. Tak uvidíte, dopředu to stejně neodhadnete, co vám uleví a pomůže.

• Citovat
  • Upravit
45
23.3.13 12:02

Ahoj, já jsem do vody moc chtěla rodit. Byla jsem domluvená s personálem, podepsala jsem i papíry na porod do vody. Ale během porodních bolestí mi sprcha vůbec nepomáhala a měla jsem tak silné bolesti a malou jsem nemohla vytlačit, že jsem stejně rodila klasicky na porodním křesle. Škoda, moc jsem se na porod do vody těšila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí