Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
oživuji diskuzi, ráda bych znala zkušenosti s porodem do vody. Hodně mě to láká, ale pořád se nějak nemůžu rozhodnout… Díky
@paola white ja mam zkusenost - ale v zahranici, hodne veci muze byt jinak. Jen u prvniho porodu, druhy byl nakonec na suchu. co te presne zajima?
Jinak kdyz ty dva srovnam, tak na finis je voda jednoznacne lepsi, ten prechod pres hraz rozhodne bolel min.
@suik všechno mě zajímá
jak dlouho porody trvaly, jestli to méně bolelo, jak porod probíhal (kdy ses do vody přesunula) jestli byly kontrakce silnější…
Ja tedy nerodila primo do vody, ale take jsem byla ve vode. Opravdu bych rekla, ze trochu zmirnovala bolesti, alespon do te doby, nez se malej zacal tlacit ven. Bohuzel me kontrakce byly extra silne a midwife nebyly schopne mi zkontrolovat cipek. Takze jsem musela vylezt a kdyz mi nabidli jit okamzite zpatky, byla jsem tak vycerpana, ze jsem se ani na nohy nedokazala postavit a stravila zbytek porodu na posteli. Takze za me osobne, klidne do vody ano, v pripade, ze se Ti nebude libit, nebo vyhovovat, da se kdykoli vylezt, ze?
Na druhou stranu, puvodne jsem strasne touzila po porodu do vody, ale nijak mi nevadi, ze to bylo nakonec na posteli, protoze jsem dostala kluka rovnou do naruce a ja mohla zustat sedet s novorozencem na posteli a uzivat si prvni chvile bez myslenek na to, abych ho udrzela nad vodou ci vylezani z bazenku atd.. Rodila jsem v UK.
@paola white jestli umis anglicky, vygoogluj si one born every minute. Najdes odkaz na stranky televize channel4 a poradu s vyse uvedenym nazvem. Je to porad o porodech se zkusenostmi maminek, videi atd.. v UK to opravdu muze byt jine nez v CR, ale predstavu Ti to zhruba da.. jinak porod do vody muze trvat 2 hodiny stejne tak jako 2 dny. Stejne jako porod na sucho take nevis, jak dlouho Ti to bude trvat… jinak ja osobne rodila prvorozeneho 5.5 hodiny (cast doby porodni ve vode) (nechci se chlubit, jen proste rict, ze ne kazdy porod je peklo. Myslim si, ze psychika hodne ovlivnuje, jak bude porod probihat.)
Pokud se rozhodnes pro vodu, tak klidne uz od zacatku, opravdu zmirni bolesti. Jak rikam, vylezt muzes kdykoli a jestli je to v cechach stejne jako tu, tak Te do vody kdykoli zase pusti, pokud tomu nebrani nejake duvodu (napr. nutnost castejsiho poslechu srdicka miminka, kdyz porod trva dlouho, aby se mimi nezacalo stresovat nebo epidural.. s tim take do vody logicky nemuzes)
@trpaslinka já právě při prvním porodu měla hroznou touhu být ve sprše, ale bohužel mě tam nepustili, protože po prasknutí vody museli miminko chvilku monitorovat a po té chvilce už nebyl čas nikam chodit a malý byl za chvíli venku…
pořad si určitě vygoogluju děkuju za odkaz. tady v Čechách bohužel moc porodnic tuhle možnost nenabízí a co jsem volala do té nejbližší tak tam to zase neradi vídí ![]()
U prvniho porodu jsem stravila ve vode asi 7 hodin - nabidli mi vanu na uvolneni a ja odmitla vylezt. Kontrakce byly snesitelnejsi. Ke konci jsem uz mela malo sily, tak me manzel drzel pod pazi a ja visela na lane a rodila ve drepu. Pak jsem si dceru priplacla na sebe, ona dostala cepicku a rucnik a cekaly jsme na placentu, tu jsem rodila take do vody - ona nesla vypustit, rozbilo se jim to, jinak by ji asi vypustili a dali na nas nejaka prosteradla, jestli jsem to dobre pochopila. Placenta sla ale docela rychle, pak uz jsem musela ven a hned me osusili a sla jsem na luzko. Dceru drzel manzel.
u druheho jsem mela k dispozici nafukovaci kojici polstar a na tom jsem se v mezicase valela a pospavala, to bylo geneialni, tenktokrat jsem chodila ven - vycurat se, aby se mi zmensil mechyr, zima mi nebyla a nevadilo mi to. Pak se mi kontrakce ale prodluzovali a bylo mi doporuceno vylezt ven a protit se - coz nakonec neslo, nemohla jsem se ani hnout a pobyt venku nebyl moc prijemny.
jinak jsem byla celou dobu napojena na monitoru a taky vysetreni probihalo normalne - i mi ke konci pichali vodu ve vode.
trochu me to mrzelo, ze jsem pak rodila na suchu, pac ta bolest byla vetsi. Stejne jsem rodila na zemi na porodni stolicce, tak jsem se pak stehovala na postel.
porod do vody se ale neda naplanovat, nekomu to nesedne, nekomu to porodd muze zpomalit, mohou nastat mensi komplikace kdy to nejde. proste to zkus jestli mas moznost uvidis…neni nic krasnejsiho, nez kdyz si vylovis vodnicka.
jo a u drheho porodu uz jsem musela mit klystyr, u prvniho ne.
Jo ale musis mit s sebou partnera nebo nekoho, nemuzou te ve vode nechat samotnou. U nas teda byla PA porad pritomna, ale obcas odchazela.
Já jsem nerodila přímo do vody, ale ve vaně jsem strávila celou 1. dobu porodní. Musím říct, že to bylo super, teplá voda podle mě zmírňovala bolest kontrakcí. Na samotný porod jsem se pak přesunula k lůžku a na lůžko, přišlo mi to praktičtější, protože mezi kontrakcemi jsem se potřebovala pohupovat v bocích, nějak se uvolnit, což ve vaně nešlo. Navíc já jsem hodně malá a ty vany jsou dělané na průměrné až nadprůměrné rodičky
, já jsem se tam v podstatě neměla o co zapřít, takže jsem byla ráda, když jsem ke konci byla na suchu a mohla jsem se při tlačení pořádně do toho opřít.
Někomu ale ta vana prý vyloženě nedělá dobře, však to zkus, vylézt se dá vždycky ![]()
Jo, veci jako klystyr, holeni a podobne jsem tady v UK nezazila. Kdyz jsem se ptala midwife, jak to je s tim klystyrem, tak mi rekla, ze to resit nemam, ze to normalne nedelaj, ze telo je vetsinou na porod pripraveno a kdyby nahodou doslo k nehode, coz ve vode pry muze, ze se stydet nemam, ze se to hned uklidi, ze videli horsi veci. Proto se take k porodu do vody melo prinest sitko na odstraneni pripadnych necistot.
@opinka jo to je fakt, maly lidi to maj horsi, ja mam jen stopadesat cm a v te prvni vane jsem mela trochu problem - ale pomohl mi prave ten satek zaveseny od stropu. Jako klasicky v pololehu bych teda neporodila.
druha vana byla uz lepe resena, tam jsem mela operne body lepsi, satek byl ale take, ale ten jsem uz nepouzivala.
u prvniho jsem se na tom satku prave krasne pohupovala v bocich.
@trpaslinka ja rodila v nemecku, napoprve to taky nikdo neresil a nehoda nebyla…napodruhe ale nejak zmenily pravidla, cely porod byl rizeny malinko jinak - rozsirily se porodni saly, tentokrat byl luxusnejsi, ale prislo mi, ze uz to berou vic medicinsky. Ale stale to bylo furt dobry.
Ja jsem ji presne nerozumnela, nevim jestli mi rikala, jestli musim mit klystyr do vody nebo ne, ale pochopila jsem to tak…taky jsem byla zvedava, co ten slavny klystyr vlastne je. Tentokrat jsem se i lepe uvolnila, takze to celkem slo. Ale cekani na tom zachode byl opruz, hrozne jsem se tesila do vody ![]()
@suik tak ja podruhe rodila ted v unoru, ale i kdyz to nebylo do vody, tak opet nikdo klystyr neresil. On by na nej ale asi nebyl ani cas. Podruhe (vyvolavany porod) jsem totiz rodila cca hodinu a padesat minut vcetne porodu placenty.
Stejne je to s nastrihy.. podle toho, co kolikrat ctu je to v cechach normalni vec. Tady se nastrihuje jen, je-li to nezbytne nutne.. co ja vim, tak z mych kamaradek maminek mela nastrih jen jedna a ta mela drobne potize pri porodu, takze se miminku pomahalo klestema.
Taky bych do toho klidně i šla, ale nemůže to být pro miminko nějak.. jak bych to napsala.. infekční? když se do tý vody třeba i počůráš nebo tak??? ![]()