Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,
doktorka mi říkala, že miminkům se nemají čistit ouška. Myslela jsem, že je můžu vyčistit normálně vatovou tyčinkou, když je tam ten mázek a suché kousky.
Poradíte prosím, jak na to, popř. od kdy jste vašim miminkům ouška čistily a jak?
Nechtěla bych něco zanedbat.
Děkuji za vaše rady.
Ronda
Ronda: nemá se zajíždět dovnitř, ale občas projet tyčinkou vnějšek nemůže škodit.
Rondo,
miminkům se mají čistit ouška, jen když je tam viditelně maz, jinak ne. Já Ondrovi čistím ouška podle stavu tou tlustou tyčinkou a jen na kraji, abych nestrčila ten maz do ucha.
M.
Děkuji za odpovědi, mám taky tu tlustou tyčinku a dovnitř nezajíždím. Tak jsem klidnější. ![]()
Ahoj, já si koupila v DM drogerii takové vatové tyčinky s pojistkou (jsou rozšířené) a po každém koupání lekce vytřu viditelnou část zvukovodu, abych vysušila vodu. Zároveň se ouška lehce čistí.
Nám je 25m a uši jsem čistila asi tak 5 x. To jen v případě, že tam byla nějaká šupinka suché kůže, nebo viditelný mázek.
Ahoj!
Ja cistim usi jak holky pisou,vatovou tycinkou,ale jen setrne, na okraji a jen kdyz „neco“ vidim:-)Jinak po kazdym koupani(v bazene i doma) davam Emce do ousek takovy srolovany ty gazovy ctverecky,jak se trhaj z velkyho kotouce(jsou na otirani pupicku po narozeni a tak),krasne ji to vysaje vodu nez ji celou utru a namazu.Doporucili nam to na miminkovskym plavani a delam eto tak furt,ted uz si je teda vyndava a ji je
.
My uši taky nikdy moc nečistili - jen to co bylo na povrchu a hodně vidět - čištění vevnitř nemá moc význam, naopak - zbavujete miminko toho mázku, který ouško chrání a je pak víc citlivé.
V bazénu děláme to samé jako ryntyntyna, taky nás to naučili na plavání a taky to malej vyndavá a baští
![]()
Když koupeme doma, tak neděláme ani to.
Holky mám dotaz, malé je 9 týdnů a větišnou jsme ouška projeli jenom takovou tou rozšířenou tyčinou po koupání nebo když tam měla nějakou šupinku. Ale včera jsem se zhrozila, malá měla jedno oušku úplně plné jakoby zaschlého mazu, nevím jak bych to popsala. Uplně ji to jakoby „vylézalo“ z ouška tak jsem to vyčitila tyčinkama, tentokrát normálníma. Celý den v pohodě, dneska ráno už totam měla znova, sice ne tolik, ale zase. Ted má uvnitř stroupky a já mám strach jí tam tou tyčinkou sáhnout dál, abych jí neublížila. Vůbec nevím kde se to bere, může to být tím, že si ted zvykla spát s hlavičkou na té straně? Jakože se to nějak zapotí či co??? Poradíte někdo? nebo máme jít k dr? ![]()
díky
být tebou, radši jdu k doktorce. když o nic nepůjde, aspoň tě uklidní.
asi to bude nejrozumější, počkám co ráno a kdyžtak hned naklušu.. manžel mě uklidňuje, že už je to dobrý, tak já nevím ![]()
Zjistila jsi co to bylo? Kamarádčin chlapeček to měl taky a dr říkala, že to měl ještě plodovou vodu v uších. Nemohlo to být taky něco ještě z těhotenství?
nakonec jsme zkončili na ušním a malá měla prasklej a už zahojenej bubínek, prý se to někdy miminkům stává, a to co jí teklo, byl ten ušní maz. Takže 3 dní kapání a mazání a je to ok