Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
předem bych vás ráda všechny pozdravila. Je to poprvé,co zakládám diskusi, ale čtení emimina pro mě bylo velmi praktické již v těhotenství a děkuji za všechny cenné rady.
Problém, který mě trápí jsou hračky. Mám skoro půlroční holčičku a každá zpráva v tisku o ftalátech či jiných toxických látkách na hračkách mě deprimuje. Dělala jsem si malý osobní průzkum a i renomované firmy vyrábějí hračky v Číně. Nevěřím už údajům o dodatečných kontrolách a testech na území EU. Příkladem budiž v nedávné době firmy Mattel a Fisher Price, kteří museli stáhnout z prodeje některé své hračky.
Proto bych byla ráda za každou zkušenost s českou či jinou evropskou firmou, která vyrábí své hračky na území EU a má příslušné certifikace.
Já zaměřím teď svou pozornost na dřevěné hračky a ČR firmy, které je vyrábějí, a napíšu o tom,co zjistím, později.
Renatka dostala na vánoce štěrchátka a tam bylo v kolečku napsáno něco jako testováno zdravotním ústavem ve Zlíně a hračka je vyrobená v ČR. Bohužel nemám obaly, tak nevím ten název přesně.
V republice to testuje ITC Zlin, pokud me mozek nezklamal a pamatuju si to dobre. Ale tech hracek je videt pomerne pomalu
.
Já taky dávám přednost dřevěným hračkám, spíš kupuju mořený než natíraný, protože ty nátěry se odlupují. Podívej se na stránky http://www.gerlich-odry.cz/cs/index.php to jsou české hračky, http://www.lumpik.cz/shop/sindex.php, http://www.bino-drevenehracky.cz/.
Ahoj Markéta
Zkus taky www.dracek.cz tam mají různé látkové hračky české.
S tím se přesně trápím. Vůbec nevím, jak nalakovat dětskou postýlku; lakům nevěřím, včelí vosk na ty špručle nenarvu a nenalakovanou se ji nechat bojím. Ale asi u té nenalakované zůstanu.
K českým výrobcům (aspoň částečně) atestovaných hraček přidávám www.sapito.cz
Jojo, Šapitó taky znám, teď jsem po čase nakoukla na jejich webovky a mají tam dokonce všechny certifikáty vystaveny. Navíc na celobavlněné hračce skutečně není co „zkazit“, tedy po závadnostní stránce (nebo jo?)
My máme malého chrastícího šaška, malá ho využila až do 1 roku, a teď jsme po čase dokoupili dřevěnou hračku, povrch je povoskovaný a moc příjemný. Bez laku, barev, jsme spokojení.
Ahoj. tak krome vámi výše zmíněných firem, mi ještě bylo doporučeno : www.mivavacov.cz a www.detoa.cz, dále www.tofa cz - tyto stránky mi však nešly spustit. Děkuji za odpovědi, některé ty látkové hračky jsou vážně super.
Tofa.cz - to je totiž nyní Detoa Albrechtice… Od kdy je to Detoa, to nevím, nejspíš od revoluce, ale Tofa se jmenovala po válce. A ty nejspíš certifikáty o nezávadnosti mají, je to taková česká klasika, i když by tomu nevadilo trochu nových nápadů…
merylen píše:
Jojo, Šapitó taky znám, teď jsem po čase nakoukla na jejich webovky a mají tam dokonce všechny certifikáty vystaveny. Navíc na celobavlněné hračce skutečně není co „zkazit“, tedy po závadnostní stránce (nebo jo?)My máme malého chrastícího šaška, malá ho využila až do 1 roku, a teď jsme po čase dokoupili dřevěnou hračku, povrch je povoskovaný a moc příjemný. Bez laku, barev, jsme spokojení.
Ale jo, na celobavlněné hračce se rozhodně zkazit dá - třeba barviva, která se slinami dítěte uvolní do jeho organismu. A nejsou potřeba jen sliny - svoje udělá i dotek i jen vdechování.
Omlouvam se za zopakovany predchozi prispievek, nevim, jak jsem to dokazala.
ahoj, tak jsem ted jeste zjistila, ze sauvinex a bebe-confort vyrabeji na uzemi EU. konkretne Spanelsko a Francie. Sortiment ale moc siroky neni, kazdopadne alespon neco ![]()