Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Tohle asi úplně nesouvisí s mateřstvím, ale již delší dobu mě tato věc deptá…Nejsem z bohaté rodiny, ba naopak, z rozvedené, kdy mě matka opustila a nechtěla dal vídat, otec si našel nevlastní maminku pro mě, ta mi po 2 měsících co jsem se odstěhovala z domova mých par zbývajících věci, co jsem měla u sebe v pokojiku naházela do pytle, dala do sklepa a udelala si z něj svou šatnu, tatínek ji z mého stavebka pořídil nové auto a na mě oznámení o svatbě řekl jen, že nemá peníze a ze jsem blázen… a přítel také není z bohatých poměrů. Naštěstí máme oba dobré místo a ač jsme začali od nuly, šetříme a snažíme se vybudovat co nejkrásnější domov pro nás. Nicméně, má bratra, ten s jeho přítelkyní dostali komplet nový velky byt, nové auto apod. Další kamarád má úplně vše na co si ukáže, a je jedno, jestli to stojí 1 nebo 4 miliony. Obě holky jsou tak nějak flegmaticke, nic neřeší, moc neuklízí nevaří ( jedna ani nepracuje)… já jsem cely den v práci, prijdu z práce, jdu uklízet náš prnajmutý byt, uvařit a v 8, půl 9 si po celým dnů sednu… Poslední dobou začínám být opravdu vyčerpána, ale na fyzicky… psychicky. A to se mi projevuje už i na zdraví. Říkám si, jakou má cenu makat a makat a makat, když někomu jinýmu spadne do náruče to, na co já dělám třeba 5 let i dýl…Už ani nevím jak sebe samotnou namotivovat, mezi lidmi si připadám jako chudák, protože nechodím často na večeře, ani nejezdim 3× za rok na dovolenou ( jsem rada, když jednou na par dni) a musím poslouchat řeči typu, jak to, že musíš šetřit apod…
V prve rade bych rekla, ze ty NEMUSIS poslouchat takove reci, zalezi i na tom s jakymi lidmi se stykas. Jinak…vim jak se citis, sama nejsem z bohate rodiny a znam holky co maji vse na co si ukazou, diky penezum od rodicu. A jedna je dokonce moje kamaradka. Normalne chodime na kafe a bavime se. Ono je dulezite proste nezavidet a nebrat to tak, ze je svet nespravedlivy. Nekdo mel mozna stesti, ze mu vse spadlo do klina, ale ty nevíš co ho v zivote ceka. Treba ho postihne neco zleho, a ty si budes nakonec rikat, ze jsi stastna, ze nemas jeho/jeji zivot. Ale treba se nic nestane, ale tak to v zivote chodi. Nekdo ma, nekdo nema. S tim se clovek musi smirit. Ale pokud opravdu tolik touzis po tom mit se dobre, tak nestaci nic jineho nez jen makat a makat. Nevim kolik je ti let, ale pokud jsi mlada, tak za to bud rada a makej na tom co si prejes. Porad je tady vetsina lidi, ktera k mnoha vecem prisla jen diky sve pili. Tak nezoufej a predstavuj si, jak dobre se budes mit, kdyz zamakas a udelas neco pro to, aby ses mela tak jak ty chces. Preji ti to, protoze jde z tveho prispevku citit, ze jsi u toho unavena a nastvana. Ale ver, ze jednou na sebe treba budes pysna ![]()
Tak zkus mít třeba radost z toho, že vše co máte, je z vlastních rukou a dokázali jste si na to nasetrit sami.
Taky máme takový ho kamaráda, kterým tchán postavil barák a ještě jim přispívá na hypotéku. To mě je fuk, ale jeho řeči typu, že by nemohl žít v bytě atd. mě vadí. Přitom vyrostl ve 2+1. To by si mohl odpustit no. Ale každej je nějakej.
Taky jsme si s manželem na všechno vydělali sami. Od nuly. Na dovolenou nejezdíme. Teď pojedeme jen na pár dní po čr.. nic nám nikdy nespadlo do klína jak píšeš. Přijdu domů, uklidnim, uvařím, občas si jdu zaběhat a právě jsem si sedla. Ale že bych někomu závidela něco, čeho si nedokáže vážit, protože si na to nevydelal a nezná hodnotu, to ne.. mám chlapa, kterého mám ráda, oba máme práci a jsme relativně zdraví. Myslím že toho máme dost.
Nebo si můžeš říct, že jsou na tom lidi ještě mnohem hůř a být naopak šťastná za to, co máš. Závist není hezká vlastnost. Já také nic nedostala a bydlím v podnájmu. Na dovolené jsem byla naposled 8 let zpátky a do restaurace nechodím. Nikdy mě ale nenapadlo se kvůli tomu užírat
Ostatním přeju. Já jsem spokojená s tím, co mám. Buď taky. Bude se ti určitě líp žít ![]()
@Janina B1 ale no tak, uklízet ani vařit snad nemusíš každý den
je spousta zábavy, která je zadarmo, vezmi kolo, zajeď si k řece a zaplav si, zabalte jídlo a udělejte si piknik, pusť si film, otevři knížku, běž na procházku, teď v létě jsou koncerty zdarma…
Moc to prožíváš, peníze nejsou všechno. Buď rada, že jsi zdravá, máš práci a kde bydlet ![]()
No to je život
prostě někdo má a někdo nemá
vykašli se na to, peníze štěstí nepřinesou, ikdyby jste jich měli víc, může se ti stát, že se stejně najde někdo, kdo se bude divit, proč nemáš paní na uklízení, proč nemáte 4 auta, proč vaříš a tak…
najdi si normální kamarády a je to..jste slušný lidi a to je důležitý ne
Mám kamarádku, její manžel podniká, jsou celkem za vodou. Už jsme několikrát řešili věci typu „Proč si necháváte zase opravovat auto, takovou starou plečku. Vždyť za to dáš pomalu desítku, to si radši kupte nové…“ Nechápe, že ne nové prostě není=) Dovolená několikrát ročně, rekonstrukce rodinné chaloupky (bývalý statek) „jen“ za dvě mega. Drahé oblečení, nejlepší jídlo.
Hele a já jí to nezávidím, stejnak spolu kamarádíme. Makám taky od rána do večera, i manžel. Byt máme z půlky za svoje, na zbytek hypotéka. Nemáme na co si vzpomeneme, ale máme sebe a brzy přibude mimčo. To mi nikdo nezaplatí. Navíc - jakmile přijdou o svůj navyknutý standart, tak budou dělat co? Jakmile rodiče přestanou solit prachy, tak co s nimi bude? To si jako myslíš, že najednou zvládnout žít „pod“ svůj navyknutý standart?
Radši mít ho.no a být zdravá, mít práci a dobrého partnera.
@Janina B1 Nenašla jsem v tom popisu nic tak tragického. Jsi mladá, zdravá (předpokládám), máš kde bydlet, mas práci a přítele. Jo, holt neni vsechno v životě fér, z rozpadlých rodin je nás aspon polovina. Kamarádům bys to měla přát.
PS. Co proboha uklízíš v bytě každy den, kdyz jste oba cely den v práci??? To stačí jednou za týden, ne? Choď raději na nejaké cviceni a kurzy. ![]()
@Helileli píše:
Nenech si zrat dusi zavidenim a bude ti lip.
Souhlas. Jsi mladá, zdravá, máš práci a funkční vztah. To není málo, jiný lidi zase závidí tobě. Važ si toho, co máš. Až o něco z toho přijdeš, zjistíš, jak moc jsi byla bohatá.
Otazka proc musis setrit je podle me uplne mimo realitu. Kde zijou?
Najdi si nove kamarady a ne takove tupce. Co jedna geenrace nashromazdi, vetsinou druha az treti uplne rozhazi. Kdo si nemusel vydrit sam, vi o zivote kulove.
@PaníBovaryová píše:
Otazka proc musis setrit je podle me uplne mimo realitu. Kde zijou?Najdi si nove kamarady a ne takove tupce. Co jedna geenrace nashromazdi, vetsinou druha az treti uplne rozhazi. Kdo si nemusel vydrit sam, vi o zivote kulove.
Ona má kamarády stejné kvality jako je ona. Oni ji třeba závidí vztah, jak mají hloupé řeči, aby ji ublížili. A pravý kamarád, který ví, jak na tom jsem nebude mít takové hloupé řeči.
@lachtanice86 píše:
Taky jsme si s manželem na všechno vydělali sami. Od nuly. Na dovolenou nejezdíme. Teď pojedeme jen na pár dní po čr.. nic nám nikdy nespadlo do klína jak píšeš. Přijdu domů, uklidnim, uvařím, občas si jdu zaběhat a právě jsem si sedla. Ale že bych někomu závidela něco, čeho si nedokáže vážit, protože si na to nevydelal a nezná hodnotu, to ne.. mám chlapa, kterého mám ráda, oba máme práci a jsme relativně zdraví. Myslím že toho máme dost.
@Procházející píše:
Ona má kamarády stejné kvality jako je ona. Oni ji třeba závidí vztah, jak mají hloupé řeči, aby ji ublížili. A pravý kamarád, který ví, jak na tom jsem nebude mít takové hloupé řeči.
Já si spíš myslím, že je to opravdu udivuje… kort, když ten jeden pár ani nechodí doopravdy do práce a slečna pak řekne, ze se teprve tak jako poznávají s kuchyní a očekává, že jí všichni smeknou ovace, protože upekla dort…A ten bratr? Ten si nevidí do pusy, o minulém bydlení mého přítele řekl, že je to hnusné a nebyl by tam. Ale neuvědomuje si, že on má vlastně Holý zadek…