Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hezkou neděli maminky, mám takový problém. Jsem zhruba 2 a půl týdne po císaři, jizva se zdá být v pořádku, ale trápí mě břicho nad ní. Kůži mám necitlivou téměř až k pupíku, ale teď se mi asi týden zdá, že se mi citlivost obnovuje a je mi nepříjemný jakýkoli dotek v těch místech. Nesnesu pořádně ani kalhotky, nosím ty vysoké bavlněné, které končí v místech, je to mám citlivé až jakoby bolestivé. Na zmáčknutí břicho nebolí, ale ta kůže je hodně citlivá i když ji jakoby necítím. Měla jste to některá taky tak? Může to být obnovováním nervových spojů?
Mela jsem to take. Po obou CS. Nejdeiv necitiliva, pak citliva moc a pak zase necitliva x mesicu. Nakonec se to upravilo do normalu. Je to reakce tech nervu.
Jsem bez pár dnů 5 měsíců po císaři a mám to stejně
doktor říkal, že hojení může trvat i rok a dýl…po prvním císaři jsem toto neměla..
Ja nevim jestli te potěším ale mam víc jak rok po císaři a cca 5 cm nahoru i dolu kolem jizvy to mam bez citu, ale jak rikas třeba při holení je to hrozně nepříjemný pocit… Ale po nějaký době to už tak nějak nevnimas… Někdy se ty nervy úplně na 100% prostě nedaj dohromady ![]()
Je to normální. Fakt dlouho trvá než se to dá do normálu. Po prvním císaři jsem necítila břicho až do porodu (16měsíců po sekci) a teď po druhé jsem 14 měsíců a zlepšuje se to - vrátil se mi cit, není mi to už nepříjemné a taky se mi ta jizva tak jakoby hezky stáhla a nevypadá to břicho až tak špatně ![]()
@prekvapenana2 @Alyss1 @Shari81 tak já budu doufat, že se mi to obnoví a děkuji, jsem ráda, že je to normální, uklidnilo mě to ![]()
Holky a převis vám začal nějak časem mizet? Nebo když jste v těch místech redukovaly tuk zmizí? Teď samozřejmě hubnout nehodlá, ale mám asi 8kg navíc než jsem měla před těhotenstvím a až přestanu kojit, tak se budu chtít zase vrátit do formy a nerada bych ten převis tam ![]()
@Aluree píše:
Hezkou neděli maminky, mám takový problém. Jsem zhruba 2 a půl týdne po císaři, jizva se zdá být v pořádku, ale trápí mě břicho nad ní. Kůži mám necitlivou téměř až k pupíku, ale teď se mi asi týden zdá, že se mi citlivost obnovuje a je mi nepříjemný jakýkoli dotek v těch místech. Nesnesu pořádně ani kalhotky, nosím ty vysoké bavlněné, které končí v místech, je to mám citlivé až jakoby bolestivé. Na zmáčknutí břicho nebolí, ale ta kůže je hodně citlivá i když ji jakoby necítím. Měla jste to některá taky tak? Může to být obnovováním nervových spojů?
mela jsem to taky tak. Mela jsem cast kolem jizvy, kterou jsem necitila vubec, a pak takovy dost velky pruh, ktery me palil jako ohen. To casem samo prejde. U mne to ale trvalo nekolik mesicu, ale preslo to.
To paleni prestalo uplne, ta necitlivost zmizla jenom z casto. Kdyz si ted stipnu do kuze (prave jsem to zkusila), tak to citim, ale zda se mi, ze ne ta intenzivne jako jinde na brise. Ovsem, nevadi mi to.
@Aluree píše:
Holky a převis vám začal nějak časem mizet? Nebo když jste v těch místech redukovaly tuk zmizí? Teď samozřejmě hubnout nehodlá, ale mám asi 8kg navíc než jsem měla před těhotenstvím a až přestanu kojit, tak se budu chtít zase vrátit do formy a nerada bych ten převis tam
Previs? Jaky previs? Myslis otok kolem jizvy?
@warita ano to pálení jak popisuješ, to je ono. Ale jen když jsem oblečená tedy v kontaktu s něčím, když jsem svlečená, tak je to dobrý ![]()
Převis myslím kůži přímo nad jizvou. Z profilu jakoby špek ![]()
@Aluree píše:
@warita ano to pálení jak popisuješ, to je ono. Ale jen když jsem oblečená tedy v kontaktu s něčím, když jsem svlečená, tak je to dobrý
Převis myslím kůži přímo nad jizvou. Z profilu jakoby špek
To muze byt otok, ktery se casem vstreba. Ja mela nad jizvou hotovou jitrnici. Pod jizvou kupodivu to nebylo natekle skoro vubec. Trvalo to par tydnu, ale postupne ten otok zmizel.
Pak je zapotrebi taky tu jizvu mazat a opatrne masirovat, aby tam dochazelo k co nejmene srustum a tim padem nebyla tak „zarizla“ do spodnich vrstev.
Mne se nechtelo moc masirovat, ale nastesti to nevypada tak spatne. Bych ti to vyfotila, jsem ted skoro rok po zakroku, ale jizva mi prochazi amazonskym pralesem, tak nechci tady nikoho pohorsit.
Jsem po císaři 3,5 roku a oblast kolem jizvy mám znecitlivělou, nevím, zda to tak má být..
@Aluree no ja mam previs zatim porad
Stále se odhodlávám k hubnutí ale nejde to a nejde to
Ale co sem zatim četla tak u někoho i když zhubne tak tam ten kožní previs zůstane, no modleme se ať to neni nas případ
![]()
Necitlivý jsem to měla tak měsíc, pak pro změnu asi 8mesicu citlivé a bylo mi nepříjemné spodní prádlo a vlastně všechno
ale pak už jsem měla docela klid. Teď spíš chvílema poboliva jizva, při změně počasí…no jak stará bába trpící na kolena ![]()
A převis? Jo s tím to tak jednoduché není. A to jsem hubenour. Musim hodně často posilovat, aby břicho bylo pevný a ten pěkný „špicek“ se tam trochu ztratil
ale jinak si myslím, že tam bude už prostě navždy. Jednou větší jednou menší
![]()