Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
denně sním 1-2 citrony poslední dva týdny je musím mít každý den mám na ně nepřekonateknou chuť a hrozně mě to dobíjí energií, jenže jsem skoro v 5 měsíci a proto se bojím zda-li to neublíží nějak miminku.
Ahoj to nevím zda to neublíží miminku,ale jen jak to čtu tak se mi křiví pusa od představy jak je ten citron kyselý.To tě tedy bdivuju sníst jen tak citron ![]()
ivash píše:
denně sním 1-2 citrony poslední dva týdny je musím mít každý den mám na ně nepřekonateknou chuť a hrozně mě to dobíjí energií, jenže jsem skoro v 5 měsíci a proto se bojím zda-li to neublíží nějak miminku.
já bych řekla, jíst na co máš chut
, kdyby jsi chtěla mít klid na duši, zeptala bych se ještě gyndaře na další prohlídce ![]()
nu já se taky nestačím divit co se to semnou dějě…prostě to začalo jedním a najednou to nestačilo a musím mít aspoň ty dva víc radši ne aby se miminko moc nešklebilo…ale na druhou stranu sem ráda že to nejsou tabulky čokolády ![]()
Myslím že by to ublížit nemělo.Citron obsahuje vit. c stejně jako ascorutin který se podává v těhotenství když špiníš.Nevim ale jestli se třeba ascorutin smí jíst po celou dobu těhotenství?
No raději bych to taky konzultovala,ale myslim si že přebytečné vitamíny se s těla odplaví že předávkování vit. se nedá ![]()
No jak říkám raději bych se asi také zeptala:-)
To tě obdivuju za takový chutě.Mě se kroutí pusa jen na to pomyslím.Při kojení by to asi vadilo,ale v těhu snad ne.Já jsem se ládovala mandarinkama na kila.Nejsou kyselý jak citron,ale taky je to citrus.
ivash píše:
nu já se taky nestačím divit co se to semnou dějě…prostě to začalo jedním a najednou to nestačilo a musím mít aspoň ty dva víc radši ne aby se miminko moc nešklebilo…ale na druhou stranu sem ráda že to nejsou tabulky čokolády
já měla ty tabulky čokolády, každý den jednu, někdy i víc, manžel musel v noci do večerky atd.
, ale naštěstí jsem nepřibrala ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Myslím že by to ublížit nemělo.Citron obsahuje vit. c stejně jako ascorutin který se podává v těhotenství když špiníš.Nevim ale jestli se třeba ascorutin smí jíst po celou dobu těhotenství?
No raději bych to taky konzultovala,ale myslim si že přebytečné vitamíny se s těla odplaví že předávkování vit. se nedá
ale dá, ale to jsou asi extrémní případy ![]()
http://cs.wikipedia.org/…amin%C3%B3za
Možná jen pozor před porodem, já jsem v prvním těhu cca poslední měsíc pila kiwi sirup a syn se narodil pěkně osypanej. A s dcerou jsem těsně před porodem jedla hroznovej cukr s vit.C a taky se osypala - syn měl jen fleky, ale ona měla opupínkovaný celý záda chudina - sušili jí to lihem a sypali pudrem
(
asi jsem nepoučitelná, či co. Prostě mi to nedošlo
) V obou případech jsem dostala v porodce sprda, že se před porodem kyselý nemá ![]()
Tak já také goglila a v těhotenství se to s vit C nesmí přehánět
metabolické dekompenzace - renální insuficience - bychom neměli provádět infuzi s vit. C. U glomerulonefritidy také nedávat a dále, kde je defekt glukózo-6-fosfát dehydrogenázy. U zjištěné tvorby oxalátových ledvinových kamínků. Nemoci typu- hemochromatóza, thalasemie.U dětí pod 12 let.
Velká pozornost a obezřetnost se má věnovat při podávání vysokých dávek vitamínu C u pacientů se sklonem k ledvinným kamínkům a stejně tak u pacientů, kteří musí dodržovat dietu se sníženým obsahem natria.
Po vysoké dávce tohoto vitamínu může stoupnout jeho koncentrace v moči a může ovlivnit klinicko biochemické parametry ( glukózy, kyseliny močové, kreatininu, anorganického fosfátu), takže se výsledky mohou jevit jako falešně pozitivní. Po vysoké dávce vitaminu C se také může jevit falešně zkouška na okultní krvácení. U diabetiků může být po infuzi pozorována labilní glukózová křivka.
Vzájemné reakce s jinými prostředky:
Kyselina askorbová může ovlivňovat účinky antikoagulancií. Současné užívání askorbové kyseliny a fluphenazinu vede ke snížení koncentrace fluphenazinu v séru. Současné užívání askorbové kyseliny a kyseliny acetylosalicylové sníží vylučování kyseliny acetylosalicilové do moči a naopak zvýší vylučování kyseliny askorbové. Saliciláty inhibují vstup kyseliny askorbové do leukocytů a trombocytů. Vysoké dávky vitaminu C by měly následovat po chemoterapii (podle poločasu rozpadu chemoterapeutika 1-3 dny), tady klinická data o možných interakcích chybějí.
Těhotenství a kojení: tato terapie by neměla být prováděna.
Vitamín C má ve velkých dávkách výrazné projímavé účinky, typicky (pro osobu s „dobrým zdravím“) v množství 5-20 gramů denně rozdělených do několika dávek, ačkoli vážně nemocní lidé[1] mohou užívat 100-200 gramů bez projevů předávkování vitamíny
p.s. já měla malého taky osypaného a prý „mamka slupla něco kyselého“ jak písou holky, před porodem bych to vynechala, ale mě se chutě měnily, tak třeba to ani nebudeš řešit ![]()
Hm, tak já pila ocet ( neředěný, jen tak z lahve), Lahev octa jsem měla tak na 4-5 dní a když mi ocet přestal stačit, tak jsem lízala kyselinu citronovou. Nemohla jsem si pomoct. Doktor mi na to tehdy řekl, že ať to piju alespoň ředěný s vodou a tu kiselinu taky s vodou. Fuj tajxl. Naštěstí mě to přesně v půlce těhotenství přešlo a začala jsem jíst nutelu na kila. Přibrala jsem jen 9 kg.
Mňam, citrony miluju už od dětství a teď mi chutnají pořád. Toho vitaminu C ve 2 citronech není tolik, aby to způsobilo nějaké potíže, spíš bych se bála alergických reakcí u miminka.
A jakej je rozdíl, když sní denně dva citrony, než když sní denně jiný ovoce/zeleninu ve větším množství?:-)