Čivava - kdo má, sem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
102842
7.8.14 10:14

@Mišičta Kolik měla v 5 měsících netuším, anální žlázky jsme nečistili nikdy a podlepovat uši je blbost, je normální, že jsou u štěňat spadlé, zejména když se jim mění zoubky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
7.8.14 10:38

Máme čivavku starou něco přes 2 roky, je to prcek, má 1,2kg, fakt drobek. Hárat začala poprvé až toto léto :-) je to mazlik, ale jak se jí něco nelíbí, umí se ozvat a ohnat a cvakat tema svýma pidizoubkama i po nás. Je ujetá na papírové kapesníky, jak upadne treba z kapsy nebo si ho z ní sama vyšťourá je ůplně mimo a hned ho trhá a když jí ho chceme vzít tak ztvrdne, zelehne ho a je pekne vzteklá a nerozpakuje se ukázat zuby :-) jinak je to uštěkánek, štěká i na svůj odraz ve skle okna nebo vrčí na prádlo když se točí v pračce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
7.8.14 10:43

Tady jako tříměsíční štěňátko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
7.8.14 10:46

A ještě nová z tohoto léta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
7.8.14 19:50

Tak mi máme čivavku kluka a je zlaty už ma tedy 12let, ale je zlatý a velký mazel.Jako štěně jsme ho odnaučili štěkat tak je super, protože měl totální ječák. Jinak je opravdu zlatý vydrží sám doma celý den bez problémů má tedy záchodek kde chodí aby nezadržoval. No prostě naše zlatíčko a je dlouhosrstý s bílou náprsenkou a šedo-černo-hnědý a váží 1,8kg na léto ho stříhám tak má 1,7kg je mu v tom kožíšku prostě horko na stará kolena :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
17.11.14 21:23

Rady ohledně čivavy

Obnovuji diskuzi, k Vánocům dostanu čivavu. Ještě nevím zda fenku či psíka. Já bych raději fenku. Načetla jsem toho dost, ale poorosím o rady. Co mít doma za výbavičku pro ten náš přírůstek? Co doporučíte a co naopak ne. Jaké žrádlo jim dáváte? Granule, konzervy? Prostě vaše postřehy sem ;-)

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.11.14 21:42

@Marion84 Měli jsme čivavu 17 let. Žrádlo jí dávat nejlépe takové, na jaké je zvyklá od původních majitelů, pokud byste ho chtěli měnit, tak přecházet postupně. Razantní změny prý nejsou dobré. Granule jsou lepší, než konzervy, nejlepší je pro psa ale vařit (k tomu si ale musíš nastudovat jak, kolik a čeho). Náš mlsoun nikdy granule nebo konzervy nežral, celý jeho život jsme mu vařili.
Výbavičku - no záleží, jak to chceš pojmout, jestli ji budeš mít jako normálního psa, nebo jako živou panenku. Normálnímu psovi stačí pelíšek (my jsme měli látkovou polstrovanou „boudu“, rád se do ní schovával), vodítko, taška na přenášení nebo do MHD, budeš mít štěně na Vánoce, takže obleček aspoň na první rok (my jsme měli letní štěně a až do 14 let chodil bez oblečku, nemyslím, že je nutné čivavy za každou cenu navlíkat, ale štěně v zimě bych oblékla určitě), no a hračky: něco na žvýkání,, nějakého psího plyšáka nebo dečku na mazlení, nějaký uzel na přetahování…uvidíš, co má rád.
Později (to ze začátku až tak nevyužiješ, spíš, až bude starší) dokoupit šampon a hřeben/kartáč, pokud budete mít čivavu dlouhosrstou, cestovní misku na jídlo a pití, postroj na zajištění do auta (nebo něco podobného, pokud budete jezdit autem).
Nevím, jak to plánujete s venčením, ale my jsme psy nikdy (ani tu čivavu) neučili se venčit doma na podložku, vždycky venku za každého počasí a lidé z mého okolí, co učili na podložku, s tím měli jen problémy, takže tohle já třeba neuznávám, ale respektuju, že je každého věc, jak si to doma zařídí. Jen bych to osobně nedoporučovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.11.14 21:47

Ještě mě napadlo, že u nás se v zimě kdysi, když byl náš pejsek malý, solily chodníky, takže jsme měli ze zverimexu sprej na tlapky, který chránil tlapky proti poleptání solí. Nebo se dají koupit psí botičky (s těmi ale nemám zkušenost) nebo psovi namazat tlapky tlustší vrstvou vazelíny nebo modré indulony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
609
17.11.14 21:49
@Hoa Mai píše:
@Marion84 Měli jsme čivavu 17 let. Žrádlo jí dávat nejlépe takové, na jaké je zvyklá od původních majitelů, pokud byste ho chtěli měnit, tak přecházet postupně. Razantní změny prý nejsou dobré. Granule jsou lepší, než konzervy, nejlepší je pro psa ale vařit (k tomu si ale musíš nastudovat jak, kolik a čeho). Náš mlsoun nikdy granule nebo konzervy nežral, celý jeho život jsme mu vařili.
Výbavičku - no záleží, jak to chceš pojmout, jestli ji budeš mít jako normálního psa, nebo jako živou panenku. Normálnímu psovi stačí pelíšek (my jsme měli látkovou polstrovanou „boudu“, rád se do ní schovával), vodítko, taška na přenášení nebo do MHD, budeš mít štěně na Vánoce, takže obleček aspoň na první rok (my jsme měli letní štěně a až do 14 let chodil bez oblečku, nemyslím, že je nutné čivavy za každou cenu navlíkat, ale štěně v zimě bych oblékla určitě), no a hračky: něco na žvýkání,, nějakého psího plyšáka nebo dečku na mazlení, nějaký uzel na přetahování…uvidíš, co má rád.
Později (to ze začátku až tak nevyužiješ, spíš, až bude starší) dokoupit šampon a hřeben/kartáč, pokud budete mít čivavu dlouhosrstou, cestovní misku na jídlo a pití, postroj na zajištění do auta (nebo něco podobného, pokud budete jezdit autem).
Nevím, jak to plánujete s venčením, ale my jsme psy nikdy (ani tu čivavu) neučili se venčit doma na podložku, vždycky venku za každého počasí a lidé z mého okolí, co učili na podložku, s tím měli jen problémy, takže tohle já třeba neuznávám, ale respektuju, že je každého věc, jak si to doma zařídí. Jen bych to osobně nedoporučovala.
Úplný souhlas, krásně shrnuto :palec: jen si teda dát pozor, protože čivavy hrozně lehce rozchoulostivíš. Pak fukne podzimní vánek a je to doma :roll: jinak my vařili klasiku. V tlakáči uvařit kuře s mrkví, kuře obrat, mrkev rozmačkat a zamíchat s rýží. Kdybys měla jakýkoli dotaz, ptej se. Měli jsme už tři čivavy :srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.11.14 22:29

Vařili jsme podobně jako @tinkerbelll, jen s více druhy zeleniny, i když mrkev byla nejoblíbenější, tu mohl i samotnou. Občas jsme přidávali do žrádla vajíčko, občas dostal trochu tvarohu a nějaké ovoce, třeba kousek jablka. Psi (včetně čivav) můžou jíst spoustu potravin, ne jen kuře s rýží, je ale důležité si nastudovat, v jakém poměru mu potraviny dávat a jakým potravinám se vyhnout. Já už si to přesně nepamatuju, dělali jsme to pak od oka, není na tom nic složitého, jen si o tom trochu počíst a kontrolu máš v tom, jak vypadá hovínko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
609
17.11.14 22:31
@Hoa Mai píše:
Vařili jsme podobně jako @tinkerbelll, jen s více druhy zeleniny, i když mrkev byla nejoblíbenější, tu mohl i samotnou. Občas jsme přidávali do žrádla vajíčko, občas dostal trochu tvarohu a nějaké ovoce, třeba kousek jablka. Psi (včetně čivav) můžou jíst spoustu potravin, ne jen kuře s rýží, je ale důležité si nastudovat, v jakém poměru mu potraviny dávat a jakým potravinám se vyhnout. Já už si to přesně nepamatuju, dělali jsme to pak od oka, není na tom nic složitého, jen si o tom trochu počíst a kontrolu máš v tom, jak vypadá hovínko.

Jojo, nastrouhané vajico, nebo i ten tvaroh, na to jsem zapomněla :palec: jako jedl toho samozřejmě víc, tohle byl jen takový ten postavený základ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
17.11.14 22:40

Já mám čivav 15 a chovatelskou stanici. :srdce: :* :srdce:
Původně se živily ovocem a hmyzem, je to plemeno staré 5000 let :-)
Dávám jim granule, občas vařené, tvaroh, grahámek, vajíčko… ovoce :-)
U těch granulí - na prvním místě musí být maso, nejlepší jsou superprémiovky, my krmíme Essentialfoods a Barking Heads, z běžně dostupných je super i acana :-)

A pro potěšení přidávám odkaz na video:

https://www.youtube.com/watch?…

To jsou naše momentální štěňátka, sestry z jednoho vrhu /zatím nezadané/.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
17.11.14 22:48

A ještě sem hodím pár fotek svých čivek :-)
Pro ty, co třeba zvažují koupi čivavky, tato nějak by měly správně vypadat. Když jako chovatel vidím mnohdy " čivavky" známých nebo fotky v diskuzích, je mi smutno. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102842
17.11.14 22:52

@Pink Bird Jsou krásné :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.11.14 22:54

@Marion84 Ještě jsem si k té výbavičce vzpomněla, že pokud budete mít fenku, tak hárací kalhotky. Ty samozřejmě nebudeš potřebovat hned, možná nebude špinit moc nebo vůbec, tak je třeba ani nevyužiješ, ale pokud by špinila, tak je to dobrá věc. Vím, jak to je, čivava bývá na gauči a v posteli jako doma a mít zprasený gauč od krve není nic moc. My jsme měli čivavu psa, ale teď máme fenku jezevčíka a ta špiní dost, takže hárací kalhotky jsou v inkriminovaném období „must have“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný