Co byste udělali se 400.000?

Anonymní
8.9.24 00:26

Co by jste udelali se 400.000?

Ahoj,

Jjelikož nejsem úplně prebornik ve financích, chci se zeptat dumyslnejsich/zkušenějších z Vas, jak byste s těmito penězi v dnešní době naložili? Ideálně, jak se s těmito penězi dostat k vlastnímu bydleni? Za předpokladu, že auto netreba - máme jedno staré, sloužící, bydleni Brno - pronájem (20tis).

Moc dekuji za všechny rady/tipy!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5683
8.9.24 01:01

Akontace na hypo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21631
8.9.24 06:08
@Ahep píše: Více

Jenže za to pořídí v Brně maximálně garáž. Když budeme počítat, že ta částka je 20 % ceny nemovitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
8.9.24 06:21
@Ahep píše: Více

Musí to spořením tak ztrojnásobit. Pak teoreticky má na na něco nejlevnějšího v Brně. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.24 06:53

Já jsem za stejný peníze tři roky dozadu koupila pole. Bydlení jinak máme, auto taky. Bylo to těsně před nástupem té obrovské inflace. Taky jsem tehdy absolutně nevěděla, kam to dát. V zásadě jsem spokojená, kupovala jsem to za 40/m, dnes se obdobná pole prodávají za 100/m. Akorát se to nedá moc rychle prodat a nepotřebuji řešit bydlení, no…

• Citovat
  • Upravit
44198
8.9.24 06:54
@Anonymní píše: Více

To je málo k zajištění vlastní nemovitosti. Celkově je ta částka velice nízká k jakékoliv větší investici v dnešní době.
Ale zeptej se finančního poradce. Snad poradí dobré spoření a ještě šetřit. Taky udělá náhled, jestli se svými příjmy splňuje podmínky hypotéky, jestli máte šanci v budoucnu. Případně jak investovat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
8.9.24 07:05
@Anonymní píše: Více

Koupila bych si elektrokolo :nevim:

Neni to velka castka, abych musela premyslet, kam investovat. Na bydleni bych s tim nepocitala, leda tak na vybyveni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.24 08:09

@Ahep

Právě že na hypotéku je o málo a je o celé naše sporeni za 5 let. Až mi je tedy z toho do breku, protože člověk se 5 let snaží a stejně pro nic. Proto už bych nechtěla udělat stejnou chybu a peníze více zhodnotit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.24 08:11

@1Pears1
Budu muset. Měsíčně jsme nyní schopni odkládat 10.000kc, ale stále to nestačí. :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.24 08:12

@Kockazvysocan
No právě do veci, které nepotřebujeme, investovat nechci a do vybavení v pronájmu také ne. Spíš se cítím trochu být ve slepé uličce, že to vlastně bylo pro nic. Tak jsem chtěla už nyní naložit s penězi trochu lépe. Peníze jsme měli uložené na stavebním spoření, které nyní konci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.24 08:14

@1Pears1
Ještě teda dodám, máme skolkovove dítě, ja čistý příjem 35tis, manžel živnostník 50+ (vydají pausal, pro hypotéku bude v jejich výpočtech minimální prijmy).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.24 08:22

My jsme za podobnou (nižší, ale úměrně inflaci) cenu před cca deseti lety koupili právě tu garáž, jak tady už padlo, a několik let ji úspěšně pronajímali. Hodnota garáže rostla podobně jako u jiných nemovitostí, měli jsme peníze z nájmu, garáž vyžaduje oproti bytu jen málo investic do údržby a jako nebytový prostor lze nespolehlivého nájemníka vyhodit oproti bytu velmi jednoduše.

Jakákoliv taková forma zhodnocení ale vyžaduje trošku fištróna - pohlídat si, aby ta koupě byla rozumná (u garáže hlavně, aby to byla stavba na vlastním pozemku, v osobním vlastnictví…), jaký má být její účel (pokud ji prodáš do deseti let po koupi, platíš daň z příjmu) apod.

• Citovat
  • Upravit
4473
8.9.24 08:33

No na být v Brně musíš počítat cca 100 000/M2…
Takže 3kk/ 3+1 nějaký 6-7 mil podle stavu a lokality.
Levnější je třeba Vyškov, Blansko.
Ale 400 000 ti těch potřebných 20% na základ hypotéky neudělá…
Na to, že máte příjmy 85000, 20 000 dáte za bydlení a měsíčně ušetříte 10 000, bych se jak první podívala na to, za co ty peníze utrácíte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6872
8.9.24 09:02

V naší situaci - pro mě nějaké ojeté auto v automatu, pěkná dovča a zbytek dát stranou do vybavení budoucího domu.
To by byl můj plán - manžel by mi ho rychle změnil/ poupravil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
8.9.24 09:06
@Menton píše: Více

Presne tak - snizit vydaje, hodne utracite!

Dle me je taky hloupe se zuby nehty drzet nekde, kde budu cely zivot zivorit - byt napr. ve Vyskove v novostavbe 3kk stoji polovinu toho co v Brne 6mega! Ale zas kazdeho volba.

Nasi mladi bydli v Krpoli, no me se zrovna z teto lokality zveda solidne kufr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat