Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@petrusepetrus píše:
Maminy prosím Vás,malá má zadní rýmu a dneska v 6 ráno mě vzbudilo chrochtání,měla totál plnej nosík,už dvakrát jsem hodně odsála.Je možný že zadní rýma povolí???Já teda mám angínu,mužskej měl před týdnem chřiku,ale malá je v pohodě,teplotku nemá nic,tak jestli to není tohle?
Neni to zadni ryma, kdyz odsavas
@Lo jestli mu rýma zatím neteče a má jen zduřelou tu sliznici (tj. nemůže dýchat), tak to odsávat nezkoušej, to nemá cenu, jen to podráždíš. Když fakt nemáš doma vůbec nic, napadá mě asi jen napařit dutiny (horká voda do hrnce, hodně osolit nebo kápnout nějakou větrovou silici-eukalyptus třeba), dát mu nad to hlavičku, zakrýt ručníkem a nechat vdechovat výpary
Ale netuším, jak ho udržíš, to je fakt malý dítě ještě, u starších to funguje, když jsme byli malí, žádný Libenary a Physiomery nebyly a šlo to taky…tak jestli se Ti to nějak podaří vymyslet, můžeš zkusit, nic jinýho stejně asi udělat nemůžeš, než holt dočkat rána a pak sjet do nějaký lékárny v rámci obch. centra, která bude mít i v neděli a koupit nějaký ten izotonický nebo hypertonický mořský roztok.
I venku se ryma pekne spusti, tak zitra dlouho vychazku pokud nemas moznost zajit do lekarny
A co zkusit sousedy? Kamarádku? Je pozdě, ale snad by to pochopili ![]()
Jako jestli nemají nějaký kapičky.
Ještě mě napadlo kápnout něco na kapesníček a ten dát za hlavičku nebo pod polštářek
něco s mentolem ![]()
@Lo Podlož postýlku v nohách tak, aby měl hlavičku výš, ale nesjížděla, a přes postýlku mu hoď vlhké prostěradlo (udělej takový jako stan). Snad ještě nakapat na to prostěradlo nějakou mentolovou, mátovou apod. silici, eukalyptus a pod.. Je to miminko, pokud nemáš kapičky, nic jiného asinení.. ještě stahni topení, ať není v místnosti přetopeno a suchý vzduch.
Vyvětrat a mít spíše studený vzduch, hodně vlhko - já před zakoupením zvlhčovače vzduchu rosila vzduch rozprašovačem + ty mokré plenky kolem postele. Nakrájej mu k posteli cibuli na malé kousky - sice to smrdí, ale snižuje to zduřelou sliznici. Cibule se může také vymačkat a pomazat mu to pod nosem nebo v nosních dírkách tyčinkou do uší. Podložit mu hlavu - já dávám na břicho na přehnutý polštář.
Ahoj holky, tak to dopadlo tak, že on ten nosík měl ucpaný, udělala jsem to, že jsem ho vzala do koupelny a vanu i umyvadlo napustila vařící vodou, v koupelně jsem zavřela a měla ho nad umyvadlem v náručí, byl to sice boj, ale ta horká pára mu spustila tu rýmu, která nešla odsát, takže aspoň tak. Potom jsem odsála, hodně vyvětrala, dala na postýlku mokrý ručník. Noc sice nic moc - můj prcek, když mu nic není spí 11 hodin na jeden zátah, tak pro mě to byla náročná noc dnes
Dnes to bylo, že se vzbudil v těch 10, pak ve 2 a pak v 6 ráno, ale mezitím jsem ho vždy po probuzení ještě hodinu uspávala. Což taky, když je zdravý, nemusím, usíná sám a skoro hned. Takže dnes jsem spala cca 4 hodiny, ale to je jedno, hlavně, že malej se jakžtakž vyspal
Hned po snídani vyrážím do lékárny a nakoupím prckovi zásobu Libenaru
A možná i Nasivin. A novou odsávačku ![]()
@Lo Libenar už bych nekupovala. Koupila bych rači tu Vincentku a nebo nějakou tu mořskou sůl nebo tak ![]()
Oživuji diskuzi- syn 17m- od minulého pondělí nemocný, silně zahleněný, v sobotu jsme s mírnou horečkou a zeleným hlenem, oteklým okem skončili na pohotovosti, dostal pamycon. Hlen ok, dva dny měl šílenou rýmu, ale od včerejška má totálně ucpaný nos. Nasivin už dát nemůžu, dostal ho 7 dnů, dávám Vincentku, teď jsem koupila Pinosol, vše na nic, noc profňukal, dýchal pusou, celý den taky, dnes večer opět 38, ucpaný nos, šel spát v 19.30, dýchal po koupeli nosem a už se teď vzbudil a opět zacpaný. Zítra máme KO u jeho Mudr, ale co v noci? Už fakt nevím co. Mám tam aroma lampu, odsávám, natřela jsem mu trošku eukalyptu na hrudníček. Poradíte někdo? Díky.
Vincentku na ucpaný nos ne, ta je na prevenci, na ucpaný nos nějaký hypertonický sprej z mořské vody. Když už nemůžeš dávat Nasivin tak byl koupila třeba Olynth. Jinak tymiánová mast nebo olej na hrudník. Dej do místnosti taky pářit heřmánek, ale jen jeden kastról, ať tam nemá saunu.
Příspěvek upraven 06.03.14 v 20:21
Sterimar s medi. Je vyborny i proti bacilum, nejenom ze uvolni nos, ale i leci. ![]()
@Lo má podloženou postýlku? koukám že je to ještě drobeček, miminko
nedovolím si nic poradit, osobně bych někoho vyslala do lékárny, pokud to není možné. Tak stáhni topení, pověs hodně mokrého prádla a podlož postýlku co nejvíc to půjde aby moc nesjížděl. A ráno hned pro kapičky, protože pokud nejde odsát tak je to hodně tuhé tak aby se mu to nevrazilo do oušek