Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dvouměsiční miminko a už měsíc nás trápí zadní rýma, chroptí a je zahleněnej, už nevím, jak bych mu pomohla. A chtěla jsem se zeptat, kolik stupňů máte v ložnici, moc děkuji.
doporučuje se cca 18-19 na spaní a vlhkost 45-55%
(holky maj v pokoji 18, my 13)
jojo ta rýma nás taky trápí,chrochtá jak prásátko
,k ránu nespim protože mám pocit že nemůže dýchat a doktorka mi řekla prý at dávam vlhké pleny okolo postýlky tod vše
a ne a ne odejít.
jinak těd koukám na teploměr a máme tu 23,jinak běžně okolo těch 22 .
žirafííí píše:
jojo ta rýma nás taky trápí,chrochtá jak prásátko,k ránu nespim protože mám pocit že nemůže dýchat a doktorka mi řekla prý at dávam vlhké pleny okolo postýlky tod vše
a ne a ne odejít.
jinak těd koukám na teploměr a máme tu 23,jinak běžně okolo těch 22 .
to je docela hodně, tolik má být v místnosti ve dne
Jinak ta zadní rýma - kolikrát je to běh na dlouhou trať a mnoho měsíců, tím spíš, že to je miminko (větší běhací děti jsou zas o něo víc v pohodě)
Vlhčit, větrat, pít, vypodložit postýlku u hlavy (ne matraci a polštář)…a trpělivost. Notnou dávku. S rýmou máme bohužel víc než ohaté zkušenosti
My máme tak 21-22, ale malej je hrozně studenej, a to máme bodýčko, overal, je zabalenej v zavinovačce a ještě ho přikrývám dekou, mám strach, aby se nenachadil z té zimy. Doufám, že to brzo odezní, už jsme i koupili zvlhčovač,ale žádnou změnu nepozoruji. Doktorka říkala,že je to normální,ale mně vadí hrozně to zahlenění. Dávám i Libenar, ale asi to taky moc nepomáhá.
mame stejny problem uz asi 3 mesice, libenar je na nic je to jen fyziolog. rostok. davam mu to pred odsavanim nosiku. jinak nam dr. doporucila nasivim pro kojence ,ale na letaku je, ze se ma brat jeb tyden, tak nevim jestli se muze dyl. odsavat a odsavat
Gabinka1 píše:žirafííí píše:
jojo ta rýma nás taky trápí,chrochtá jak prásátko,k ránu nespim protože mám pocit že nemůže dýchat a doktorka mi řekla prý at dávam vlhké pleny okolo postýlky tod vše
a ne a ne odejít.
jinak těd koukám na teploměr a máme tu 23,jinak běžně okolo těch 22 .to je docela hodně, tolik má být v místnosti ve dne
Jinak ta zadní rýma - kolikrát je to běh na dlouhou trať a mnoho měsíců, tím spíš, že to je miminko (větší běhací děti jsou zas o něo víc v pohodě)
Vlhčit, větrat, pít, vypodložit postýlku u hlavy (ne matraci a polštář)…a trpělivost. Notnou dávku. S rýmou máme bohužel víc než ohaté zkušenosti
no malá je pořád ledová tak jsme přestali spát s otevřenym oknem a daly teplotu na 22 .mam vypodloženou matraci proč ne? ![]()
tak já teď okno v noci tky zavírám, ale ta teplota je vysoká. Pak to suší vzduch a ten má na tu rýmu vliv
lovelytelle píše:
mame stejny problem uz asi 3 mesice, libenar je na nic je to jen fyziolog. rostok. davam mu to pred odsavanim nosiku. jinak nam dr. doporucila nasivim pro kojence ,ale na letaku je, ze se ma brat jeb tyden, tak nevim jestli se muze dyl. odsavat a odsavat
Ale odsát nic nejde, kéž by to šlo
. Tak právě nevím, jak se zbavit toho zahlenění.
žirafííí píše:Gabinka1 píše:no malá je pořád ledová tak jsme přestali spát s otevřenym oknem a daly teplotu na 22 .mam vypodloženou matraci proč ne?žirafííí píše:
a ne a ne odejít.
jinak těd koukám na teploměr a máme tu 23,jinak běžně okolo těch 22 .to je docela hodně, tolik má být v místnosti ve dne
A v čem spí tvoje holčička?
já bych neodsávala, pokud z toho nosu něco neteče a nic tam nemá
Na to je třeba nejdřív zvlhčit.
Jenže to odsávání, dkyž tam nic neni, zbytečně dráždí tu sliznici a je to pak začarovanej kruh
Řikam to s tim, že prosim vysavač jsem do teď používala asi 10měsíců z 12ti…ale nám teklo a ne jen vodová (kterou jsem zpočátku neřešila tak moc)
Holky jako miminko spala v pyžamku/dupačkách a v zavince, pokud byla jo zima, tak deka. Později jsem zavinku vyměnila za spací pytel a deka byla pokud byla opravdu zima
Starší zavinku ani pytel neměla, měla pyžamko / bavlněnej overalek /bodýčko s dlouhym a dupačky (v jo zimě kabátek, co bejvaly dřív takový košilky, ale ne ty vazačky vzadu, ale na zapínání vpředu na knofle) a deku
(nebo spaly se mnou pod dekou
)
Scalary píše:žirafííí píše:A v čem spí tvoje holčička?Gabinka1 píše:no malá je pořád ledová tak jsme přestali spát s otevřenym oknem a daly teplotu na 22 .mam vypodloženou matraci proč ne?žirafííí píše:
a ne a ne odejít.
Dávám ji bodýčko a dupačky,spací pytel a peřinku přes to,vim že studený ruce jsou normální ale má i tvářičky ![]()
jo a taky nám nejde nic odsát,si tolikrát řikám škoda že to nemůžu mít místo ní.
Ahoj my měli stejný problém a trval až do toho roku věku přibližně.Na spaní jsme měli vždycky 18-19 stupňů máe doteď a je to asi nejlepší teplota na spaní,při rýmě máme i někdy méně.Jinak k tý zadní rýmě ,nás poslala mudr k ORL aby mu to vysáli,byli jsme tam 2× a už nikdy více,protože od té doby si nenechá šáchnout na nos,takže odsávání rýmy a ikapky do nosu jsou pro nás horor.A hlavně nám to odsání od ORL nepomohlo po vypití mléka jsme byli zahleněný znovu.Pak nám mudr tvrdila,že jsme alergický na mléko,ale to se nám v roce po testech nepotvrdilo.
Taky jsem z toho byla nešťastná,protože v noci chroptěl a pořád to v něm chrčelo.Odeznělo to samo.
Tak hlavně vlhčit jo a ještě jsme stříkali Vincentku.
no jestli je miminku zima se zjišťuje za krkem…
a než tahat miminko na orl na odsátí (pokud tam nešlo i o vyšetření), tk to odsaju doma. Protože to je uplně to samé, ale dělám to já, doktor ho nestresuje