Nadstardard v těhotenské péči a neodhalená vývojová vada

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20296
8.4.10 11:36

Ahoj, náš prcek má vývojovou vadu srdíčka a taky nám ve 20tt nedali možnost výběru, jestli chci jít na potrat nebo si ho necháme a jsem za to moc ráda. Nevím jak bych se rozhodla a i přesto, že tato vada jako neoperovaná je neslučitelná se životem, věřím doktorům - že vše bude jednou ok…

jakože tím že mi nedali možnost výběru, z toho mám pocit, že oni sami věří - že se nejedná o žádnou strašnou věc.

holt budeme mít těžší začátek, ale jak tu někdo psal - stát se může kdykoliv cokoliv, to prostě neovlivníme…

mimochodem rozštěp máme v rodině a v této době už opravdu doktoři zvládnou zázraky, takže by nikdo nepoznal, že tu nějaká vada byla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
8.4.10 11:39

Opravdu se tyto vývojové vady dají řešit. A po pravdě, kolik z nás bychom byly naštvané, kdybychom měli zaplaceny tuto nadstandartní službu a nedostaly bychom ani ten základ? Myslím, že je to chyba lékaře. I když zmýlit se může člověk vždy, ale tento doktor neudělal ani základ. Jde o to, že když s tím neuděláš teď ty - a ty máš dost důkazů, tak se tohle stane někomu jinému - a po pravdě holky, která by teď chtěla být na řadě?Vždyť každá chceme pro to naše udělat maximum. O peníze se musíš poprat - najít si právníka a obrnit se nervy. Ovšem spousta sil tě bude stát vada tvého miminka. Ale pokud máš tu možnost, poraď se o tom s manželem, rodiči a tchánovci. Protože zejména jejich podporu ty budeš potřebovat. Přeji hodně štěstí. Dobro volbu, ale hlavně aby ti to malé dělalo radost a zvládli jste to všichni. Ať už bez soudu, nebo se soudem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
8.4.10 11:43

No jen jsem chtěla Bukajdě napsat, že to nebude tak hrozné jak to vypadá. Takový rozštěp páteře bývá daleko horší.
Nicméně stěžovat si na zanedbání péče možná stojí za to, aspoň ať vrátí ten poplatek za nadstandard.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
8.4.10 11:57

Bukajdo, je mi líto co se ti stalo. Myslím, že tady již nemá cenu diskutovat o tom zda by se dalo dítě pryč nebo ne po zjištění vady. Protože teď už je stejně pozdě. Ale pokud se jedná o rozštěp patra tak si kup třeba časopis miminko je tam celá čtyřstrana o této vadě i odkazy na doktory apod. Musím říct, že miminko musí ujít dlouho cestu, ale pak na těch dětech to není skoro vůbec znát. Zkusila bych zajít ještě k jinému doktorovi popř. bych zkusila i 3D UTZ. Pak bych kontaktovala nějaké centurum, kde se těmito vady zabívají. Dr. Koucký doporučuje fakult.nemocnice Královské Vinohrady a svatou Annu v Brně, kde je špičkové evropské centrum plastické chirurgie. Třeba nakonec nebude ta vada v takovém rozsahu. Pak bych kontaktovala právníka a poradila se. Těžko říct zda to k něčemu povede, a zda v soudním sporu budete úspěšní. Každopádně vám přeji hodně štěstí a síly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
8.4.10 12:01

Bukajdo, obličejový rozštěp takového rozsahu, jak píšeš, se dá opravdu zvládnout. A jizvička, která může ve finále zůstat, je dle mého fakt to nejmenší. Jen je potřeba se předem na vše informovat, ať víš, co vás čeká, kdy první operace atd… Je pravda, že může být trošku problém se zoubky ( nemusí být všechny založené, neprořežou třeba v jedné řadě… ), ale i to je dnes všechno řešitelné. Musíš se na to psychicky připravit a věřit tomu, že výsledky chirurgů budou výborné.
Známá byla v podobné situaci s tím rozdílem, že se o této vadě dověděla až na porodním sále, po porodu. Dnes jsou malému 4 roky, je po operacích, na rtu má viditelnou jizvu, ale nají se normálně, mluví a od svých vrstevníků se nijak neliší.
Držím palce, ať vše zvládnete :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7858
8.4.10 12:13

Ahoj Bukajdo,moc mě mrzi co se ti stalo,chtěla jsem ti řict že spolužačka moji dcery se taky narodila s touto VV a ta vada nebyla zrovna malá,za cele těhotenstvi na nic nepřišli i když ji vyšlo zvyšené riziko přimo tyhle VV,prohliželo ji ultrazvukem vic doktorů,prostě to nepoznali.
Přišlo se na to až po porodu a o to vetši šok si zažila,že si ani dcerku domu vzit nechtěla,nakonec se to v ni zlomilo před odchodem z porodnice.
Dnes je ji osm roků a má za sebou asi sedm plastických operaci a dalši před sebou.
Na prvni pohled jsem na ni ani nic nepoznala,to až když mě na to jeji maminka upozornila jsem si všimla ale jen když otevřela vic pusu,že ty zuby nema rovnoměrně poskladaný a jizvičky na obličeji ani nejsou vidět.
Tak moc držim palečky at to zvládnete :kytka: bude to dlouhá cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
8.4.10 12:24

Ahoj, to je tedy situace… Co jsem tak četla, tak jsou tyto „nadstandardní“ přístupy pouze o tahání peněz z pacientek a hraní si s jejich strachem. UTZ není pro dítě zrovna zdravý, upouští se od sledování každou chvilku. Jsi si opravdu jistá, že bys v tom 23 tt šla na potrat? To by znamenalo to dítě regulérně porodit. Já bych si tak jistá nebyla. I když si budeš stěžovat, stejně Ti to v ničem nepomůže. Asi bych si našla psychologa a snažila se změnit svůj přístup od naštvanosti a pomstychtivosti na lásku k dítěti, které není dokonalé. Přijmout ho takové jaké je. Bude to moc potřebovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nnnn
8.4.10 12:32

jenže každá jsme úplně jiná víš, Lasičko. Ty by jsi si třeba našla psychologa a na doktora by jsi se vykašlala, ale některé jiné, včetně mě, bychom toho doktora jenom tak nenechaly. Vždyt on pořádně neodvádí svoji práci a za to by přece měl být potrestán, ne? V práci to tak funguje. Toto může udělat i jiným maminkám a bude mu to zase procházet. Udělal chybu, tak prostě za ni musí zaplatit.Nepřihl. Karinka

• Citovat
  • Upravit
2318
8.4.10 12:36

Karinka, ale jo, ať se zakladatelka klidně s dr. soudí, jen jsem chtěla říct, že jí to psychicky v ničem nepomůže. Měla by se zbavit vzteku, zklamání a spíš produktivně plánovat, co bude, jak to co nejlíp vše zvládnout. Dítě potřebuje cítit lásku a ne, že se nepovedlo a že tu nemělo být!

A co mě ještě napadlo - tím, že zaplatila vstupní poplatek přehodila veškerou zodpovědnost na dr. Takový přístup bohužel nikdy nepřináší nic dobrého. To,že se ve 20tt dělává velký UTZ a co vše se při něm kontroluje se tu i jinde probíralo mockrát. Mohla se zajímat, mohla se dr. na velký utz zeptat… Ale to už je teď fuk. Důležité je se připravit na mimčo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
8.4.10 12:48

Lasicka ja rozumim jak to myslis. Ale je fakt, ze na reseni vady by se treba nejaky penizky hodily. Na druhou stranu to muzu porovnat k situaci, ze te nekdo treba srazi autem a protoze lezis v nemocnici a mas dost starosti sama se sebou, tak se na soud s dotycnym vykasles, aby sis nepridelavala starosti. To proste nejde, neco by se nemelo nechavat plavat, zvlast, kdyz jde o doktory. Pak se divime, ze z nas tahaj prachy za nic nebo co hur, jeste za nekvalitni nic. To je pak tak, ze lidi na cokoli umej jenom nadavat, ale delat nic nebudou, aby si nepridelavali starosti a problemy.
A to, ze si mas pohlidat, jestli doktor dela svoji praci, promin ale to snad ne? kdyz bude chtit, tak ti stejne rekne, ze je to ok a nic kontrolovat nebude. Je fakt ze v CR to tak asi musi bejt a clovek nesmi verit ani doktorum. Jenze to aby sis operaci i slepyho streva nechavala delat bez narkozy, aby si ho mohla kontrolovat. To proste takhle nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
8.4.10 13:29
Hanule píše:
A kde se ten film najde, nejmenuje se nějak trošku jinak? Google mi ho nenašel…

Hanule - myslím, že se jmenuje takhle, nám ho pouštěli na kurzu pro duly. Asi není moc rozšířený. A nevzpomenu si ani na název v originále. Něco jako My little baby… Je to o mamince, která zjistí cca ve 20 tt, že její dítě má VV neslučitelnou se životem. Je to její myslím 4. dítě. Paní je PA povoláním a je to dokument o tom, co se dělo po tomto zjištění. Film je myslím německý. Pokud by tě to zajímalo, zkusím napsat na asociaci, kde by se ten film dal sehnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
8.4.10 13:32

Hanule - tak jsem našla origoš stránky toho filmu, je to německy Mein kleines Kind a na stránky TUDY

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
8.4.10 16:46

lasicko souhlasim s tvymi prispevky
akorat si myslim, ze poslat pacientku na velky UZ (nebo ho provest) je povinnosti toho sledujiciho lekare. Pacientka neni povinna se zajimat o vysetreni v tehotenstvi a dozadovat se jich, je to jiste zadouci, ale jeji povinnost to neni.

Pochybeni tedy vzniklo, otazka je, jestli vzniklo poskozeni pacientky, jestli bude narozeni sveho ditete jako svou ujmu… to by bylo vazne smutne

jestli se z toho pokusi neco vytriskat je ale jina otazka, nesouvisi uplne s laskou k diteti ale s bojovnosti a odhodlanosti. Penize se hodej kazdymu, i ja bych vedela, co s nima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bukajda
8.4.10 17:48

Děkuji všem za názory,
vada je tady a my s ní musíme bojovat, to je jasné, už jsme se s tím smířili. Jen prostě pořád musím myslet na to, že ten doktor něco ne nepřehlédl atd. to se stane každému, on prostě nic nehledal. A ještě mi minulý týden tvrdil do očí jak to pokaždé kontroloval - asi zapomněl na nahraná DVD.
Právě, jde mi o to, že když to nehledal u mě, tak to podle mě nehledal do teď ani u jiných. Po zjištění ve 28. týdnu mě upozorňoval na to, že s tím za dlouholetou praxi setkal 2×. to, ale neznamená, že to nebude hledat. To je jako kdyby přestali kontrolovat technický stav letadel, že nepadají.
Jinak tenhle doktor má soukromou ambulanci, ultrazvuk nadstandardní a má i 3D ultrazvuk. Asi před měsícem se mi chlubil jak byl drahej, že si mám dát pořádně na stranu knoflíky od džín, abych mu ho nepoškodila.Vše dělá sám, nikam se neposílá. Právě na tom 3D v tom 23 týdnu to bylo vidět krásně.
Co jsem zjišťovala tak to není jen o sešití rtu, tyhle dětičky mají problémy s krmením, příkrmy, mluvou a většina s ušima, bude to několik operací do dospělosti, kvůli chybějící čelisti se bere ještě štěp z kyčle a ten s pak do dásně vkládá, no je to běh na dlouhou trať a právě gynekolog to podává jako, to je pohoda, no bóže, a je to kluk, tak bude mít jizvu.
Jde mi o to udělat proti němu nějaký krok a nesedět s rukama v klíně, aby to bylo pro něj ponaučení a nikomu dalšímu po mně se něco podobného nestalo. Ale je mi jasné, že doktoři se ve všem podrží atd. a většinou i když je pravda třeba na straně poškozeného, tak stejně vyhraje doktor, ale kdo ví.
Já si říkám, že když mám tolik nahraných DVD, kde je opravdu jasné co se kontrolovalo nebo spíš nekontrolovalo, tak by člověk třeba uspěl. Vůbec mi nejde o peníze, jde mi o spravedlnost.

• Citovat
  • Upravit
koska
8.4.10 21:59

Bukajdo, já Tě tedy naprosto chápu a jestli Ti to pomůže, tak doktora zažaluj, důkazy máš. Je to lepší, než potlačovat svůj vztek na něj. Neodvedl svoji práci. Kdyby byl pekař a spálil by housky, tak si je taky nikdo nekoupí.

A pro ostatní, kdo tu měl tendenci soudit, většinou nevíte o čem to je vychovávat jakkoli postižené dítě, jak to změní vztahy v rodině, jak strašně náročné to je, přijdete o práci, koníčky, věnujete se pouze dítěti a jste z toho psychicky unaveni, pokud jsou starší sourozenci, většinou už na ně nezbývá čas a jsou tak trochu na druhé koleji. Soudit a odsoudit, když tohle někdo vědomě nechce podstoupit a má tu možnost volby, je velice jednoduché a mít doma krásné zdravé dítě a odsuzovat jinou ženu za to, že na svět nechce přivést dítě co čeká život po nemocnicích a operacích,není fér, je to agresivní. (Bukajdo to teď není ani tak na Tebe, třeba vada nebude tak velká a hlavně u těch rozštěpů není souvislost s inteligencí, miminko vypipláte, jen to budete mít těžší, jen mě trochu nadzvihly některé reakce)

Vím o čem mluvím, mám doma holčičku s těžkou srdeční vadou a i když ji samozřejmě miluju a udělám vše, abych jí pomohla, tak naprosto drsně napíšu, že vědět to ve 20. týdnu, tak jdu na potrat. (Taky mám starší dítě, které tu se mnou už téměř rok sedí v paneláku a dívá se , jak se ji snažím nakrmit, aby něco přibrala, což se stejně nedaří, nemůže na výlety, neměla by do školky, nemůže na kroužky atd… to jen jako příklad)…Gynekolog taky ultrazvuk odflákl a taky jsem zaplatila za nadstandartní péči v Gyncentru Chodov. Ke konci jsem chodila do Podolí a gyncentra současně a zhrůzou porovnávala ultrazvuky obou pracovišť napsosto odlišné výsledky!!!! Taky jsem s tím chtěla něco udělat, ale po narození dcery jsem byla ráda, že jsem ráda…Šárka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky