Nadstardard v těhotenské péči a neodhalená vývojová vada

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14015
8.4.10 22:17

Ahoj, nezvládám to dočíst, tak jen to svoje:

1. nosní kůstka - podle mě se skutečně zjišťuje pouze přítomnost či nepřítomnost. Co se měří, je tloušťka kožní řasy na zátylku.
  2. rozštěpové vady - teď tedy ty v obličeji - mají strašně moc stupňů, někdy jde pouze o rozštěp měkkých tkání (pro mě v žádném případě důvod k UPT, prostě kosmetická vada), až po velmi těžké rozštěpy, u kterých třeba chybí část čelisti, možná může chybět i celá, nevím, není to tak jednoduché a přiznám se, že jsem neměla odvahu si to preventivně zjišťovat.

Nedá se to ale prostě paušálně říct, že rozštěp je prkotina, anebo naopak něco, co bude to dítě hodně diskriminovat (i když mnozí lidé jsou hloupí a reakce na miminko s rozštěpem byť jen rtu můžou být dost děsné, ale to je prostě věc jiná, miminko může mít oheň na tváři nebo nevímco). Má to mnoho forem, nevyrozuměla jsem dobře, který případ je ten Váš.

1. na velkém UZ se rozhodně kontrolují i vnitřní orgány jako jsou ledviny, moč. měchýř, žaludek (možná ještě něco), to je pravda, za pět minut by to gynekolog měl snad zvládnout.

Zbytek nechám bez komentáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
8.4.10 22:35

ahojky

nevím,jak bych se rozhodla,VVV obličeje máme v rodině.Má ji bratr.Je to kluk,trpí mindrákem.Je to na něm vidět(je to nepřehlédnutelné),má problémy se zubama.Všichni píšete,jak byste si miminko nechali,ale když vím,jak brácha jako kluk trpí dodnes…Nevím.
Ano je to dávno,co se narodil,vývoj jde dopředu.....Bukajda píše,že mají rozštěp 1cm,brácha měl oboustranný rtu,patra i čelisti,ale i tak.Nechali byste si takové miminko?Pokud byste to samozřejmě věděli dopředu.Prošel si spoustou bolestivých operací do 18 let,transplantací kostních štěpů,první 3 roky jen a pouze mixovaná strava,pak potíže s kousky,protože zvyk je zvyk…děti koukají,smějí se…
Je lehké soudit,ale já si takový život pro mimčo opravdu nepředstavuju.Alespoň teď.Třeba až budu zase těhotná a zjistila by se ev. VVV,bude záležet na velikosti a také na manželovi,jak se k tomu postaví,protože bych postižené miminko nechtěla vychovávat sama.Nevím,jak by třeba reagovala mamka (určitě by se teda snažila podpořit jakékoliv moje rozhodnutí),ale ona sama byla po narození bratra zralá na pomoc psychologa a znovu se dívat,jak se trápí další dítě…
To je pohled můj,sourozence…Je to strašně složité a těžké rozhodnutí pro každého,kdo tím prochází

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1572
8.4.10 22:57

Bukajdo, je mi to líto, ale podívej se na videa na youtube.com a uvidíš, že po operaci ty dětičky vypadají krásně a nikterak jim to nevadí v životě. Třeba tohle video: http://www.youtube.com/watch?…. Bude dobře!

Jinak tedy nevím, za co jsi platila. Já měla ultrazvuk při každé kontrole (co 2 - 3 týdny) a nikdy jsem nic nepřiplácela. O týdnech, ve kterých se dělají velké ultrazvuky, je tu napsáno mnoho. Jen jedna věc. Pokud tvoje mimčo má „pouze“ rozštěp, považuje se to za kosmetickou vadu a pro ty se potrat ve 24. týdnu těhotenství nedělá (to mi sdělil můj lékař, bo jsem se ho na to ptala). Muselo by mít i jiná, život ohrožující postižení. Takže i z tohoto důvodu asi nemáš šanci z něho dostat peníze, neb výše odškodného je v lékařské oblasti v ČR směšně nízká i za smrtelné případy. Jediné, co bys mohla prokázat je zanedbání péče, což by např. mohlo omezit jeho praxi, a vysoudit mrzký peníz. Tebe to bude stát hodně času, úsilí a peněz. Můžeš např. podat stížnost na lékařskou komoru.

Omlouvám se, jestli opakuji něco, co už bylo řečeno, nečetla jsem všechny příspěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bukajda
9.4.10 08:17

Koska - přesně jak píšeš, mám staršího syna (7 let) a taky mám hrozný strach, že to odnese, že se mu nebudu moct věnovat tolik kolik by potřeboval, že až budu s mladším po nemocnicích, tak to taky špatně psychicky ponese (je na mě hodně fixovaný).
Jinak kdyby to šlo a těhotenství se mohlo ukončit, tak na tom jsme se shodli celá rodina, včetně rodičů atd. Konzultovali jsme to i s dětskou dr. a ta by nám tuto možnost také raději doporučila. Mimi mělo před 3 týdny rozštěp naměřen 5mm a teď už 1 cm ret, je mezera i v měkkém a tvrdém patře a chybí také kus čelisti.
Jak mě tu někdo odsuzoval za to, že bych si mimčo nechala vzít, tak to beru také tak, že je to sice jen „kosmetická vada“, ale co za tím stojí, mraky operací, ty děti si prožijí mnoho bolesti při tolika operacích a pak možná i psychické bolesti, protože některé děti jsou už v raném věku pěkně zlé a umějí to dát znát. Pak samozřejmě trpí celá rodina, když vidí jak jeho dítě trpí fyzicky a psychicky. Vždyť se podívejte, když má vaše dítě třeba „jen“ horečku,tak z toho nespíte a jste celé vystrašené, jen aby bylo broučkovi líp a radši byste všechny bolesti vzaly na sebe.
Z těch prvních operací mimi ještě nemá rozum, ale tak kolem osmi let bude pro něj asi těžké mu vysvětlit teď půjdeš do nemocnice a budou ti dělat to a to, protože…
Někdy si říkám,že by bylo lepší to nevědět a dozvědět se to až při porodu, to je člověk hozen do vody a plav. Vím už to 2 měsíce a mám ještě měsíc před sebou. Celou dobu si člověk myslí, jak má vše pořádku a pak přijde rána a všechny sny a plány se zbortí. Nejhorší je to čekání, jak vše bude vypadat, jak to bude probíhat, prostě ta nejistota. Možná bych na to také koukala jinak, kdyby bylo vše doktorem hledáno, co jsem četla, tak někdy to prostě nejde dobře vidět i když to doktor hledá, ale u mě nebylo hledáno nic, tak také proto.
Jak tu někdo psal, že tím, že jsem si zaplatila nadstandart, tak jsem veškerou zodpovědnost přehodila na doktora, ale s tím si dovolím nesouhlasit. TO bych mohla vystudovat několik vysokých škol a učebních oborů, abych byla ve všech vzdělaná a kam bych přišla, tak bych si diktovala. To je jako když by se rozbilo auto a já bych přijela do servisu a řekla jim co je rozbité, jak to mají opravit a zaměstnanci setrvisu by se řídili jen mými radami a bezmyšlenkovitě vadu opravili nebo bych si u zubaře mohla vrtat zuby sama atd.

• Citovat
  • Upravit
914
9.4.10 09:52

Ahojky,
mám kamarádku, které nevyšly testy, že je tam vrozená vada. Šla na plodovou vodu a vše OK.
Po narození dcery zjistili vážnou srdeční vadu a genetická vada u ledvin (jsou nad sebou, jedna téměř nepracuje). Prý chybně udělané testy.
Ona sama mi brečela, než znali výsledky, že na potrat nepůjde (cítila již pohyby).
Nyní po letech má malá za sebou mnoho mnoho bolestivých operací, když vidí bílý plášť pláče. Vyhlídka do života, dožije se prý asi 30-ti let. Nemůže mít nikdy děti.
Musím říct, že kamarádku obdivuji. Je to velice náročné a nevím jestli bych já to dokázala.
Nicméně mi řekla, že kdyby mohla vrátit čas a udělali jí testy správně, byla by dnes volila potrat.

Neodsuzuji nikoho, sama nevím jak bych se rozhodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
9.4.10 10:12

Ahoj Bukajdo,
myslím, že už jsi hozená do vody. Už nemá smysl se ohlížet zpět, je to zbytečné plýtvání energie.
Já bych teď svou energii soustředila na hledání informací o těchto vadách a jejich nápravě. Ať toho víš co nejvíce, všechny nejnovější postupy a tak, aby už se ti nestalo, že vás nějaký dr. takto „odflákne“. Budeš už vědět spoustu věcí dopředu, budeš vědět na co se ptát, takže taky budeš mít možnost sama odhalit případné nedostatky v péči o tvé mimčo.

Jinak u toho gyndaře bych minimálně chtěla zpět peníze za tento úžasný " nadstandart". A pokud třeba zjistíš nějaké super kliniky, kde se tyto vady operují, ale musí se tam třeba část péče platit, předhodila bych to gyndaři taky.
Ono všechny tyto operace a poop. péče taky stojí dost peněz, nevím , proč by tě někdo měl odsuzovat a psát, že se z toho snažíš něco vytřískat ( nebo jak to tady bylo psané). Ikdyž něco „vytřískáš“, rozhodně si za to barák nekoupíš, vrazíš to stejně zase do mimča, tak nevím o co jde.
A už vůbec nechápu jak se může někdo pohoršovat nad tím, že jsi uvažovala i o ukončení těhu. To je jen tvoje věc a nikdo nemá právo tě soudit.
Stejně budeš mít z miminka radost :-D

vingetak to je taky šílený příběh, běhá mi mráz po zádech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
9.4.10 10:41

jestli do toho sporu s doktorem půjdeš ,držím pěsti ,min.bude doktor příště opatrnější a další chybu neudělá ..... .Jinak taky nechápu ,ty co tě odsuzují,ženský chodí na potrat z různých mnohem „blbějších důvodů“ a navíc(sam jsem uvažovala o potratu ,když mi gyn.řekl ,že moje dítě bude debilní-a to není nic na co by umřelo ,možná i zvláštní školu by zvládlo)nikdo nechce mít „jiný“ dítě,všichni chtějí aby to jejich bylo dokonalý.Držím pěsti tobě i miminku ,ted už s tím nic nenaděláš jste oba určitě velcí bojovníci a vše zvládnete ,jak nejlépe to půjde. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
9.4.10 11:39

Jen na vysvětlenou proč odsuzuji potraty. Sice nejsem věřící, ale vznik života pro mne znamená splynutí vajíčka se spermií, tzn i embryo je pro mne lidská bytost. Tak jako vy byste (doufám) odsoudily vraždu již narozeného dítěte, tak je pro mne nepřijatelná vražda dítěte ještě nenarozeného. Jedinou výjimkou je vážné ohrožení zdraví matky. A hledaly byste také pro vraha omluvu - jakože chrání tu oběť před dalším utrpením, posměchem, chrání svou rodinu, práci, koníčky? No, můžete si o mně myslet, že jsem blázen, ale nemůžete po mně chtít, abych každou, která se vědomě rozhodne na potrat jít, plácala po zádech jaká je statečná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
9.4.10 12:39

Možná stačí být zticha.
Kdyby jste tady vy psala, že u vašeho mimi zjistili vrozenou vady, ale že na potrat nejdete, pochybuju, že by vás za to někdo odsuzoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
9.4.10 12:53

Gina: tak a přesně jako je tvoje věc,že by sis to dítě nechala, je věc zakladatelky či jiných jestli potrat či né. Prosím děvčata neodsuzujte někoho za názor, který se Vám nelíbí nebo příčí. Každá jsme jiná, z jiného těsta a každá máme svůj názor a svou pravdu. Ono je asi opravdu těžké žít s postiženým dítětem. Asi - napsala jsem schválně, protože si to nedokážu představit. Není to o tom, že byse matka nechtěla starat - ale je to prostě každého rozhodnutí. A je mi jedno jestli je někdo věřící nebo nevěřící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
glen25
9.4.10 13:20

Ja si taky myslim, ze dokud jsme v situaci rozhodovani o tom, nechat si postizene decko nebo ne nebyly, tak nemuzeme soudit. Rodice, co si dite nechali, i kdyz vedeli ze bude nemocne, si urcite zaslouzi obdiv. Ti, kteri se rozhodli pro potrat a zkusit mit zdrave dite pozdeji, tezko nekdo muze odsoudit. Je to fakt rozhodovani, ktere ze dvou zel je to mensi a hodne blba situace v kazdym pripade.

Bukajdo, asi bych se na tvym miste poradila s nejakym dr. nebo pravnikem a zkusila mluvit s tim zrizovatelem te ordinace. Se samotnym dr. asi ne - ten evidentne bude mlzit. Chapu, ze dr. je narocne zamestnani, ale takovy chyby by se stavat nemely a jestli mas ty DVD, mas dukazy 1. tridy.
V kazdym pripade, at se miminko co nejrychleji uzdravi a at se mate co nejlepe.

• Citovat
  • Upravit
1853
9.4.10 13:22

nO to jsem ještě taky chtěla dodat ,že na plácání po zádech to určitě není ,ale na bušení do hlavy taky ne .Rozhodnutí je to na celý život a manžel nenmusí mít stejný názor a odejde a co další sourozenci ?(pokud mluvíme třeba o postižení ,že se člověk sám o sebe nepostará)-máme právo jako rodiče nechat po smrti dalším dětem takové dědictví?A osobně znám rodiče -už důchodci ,kteří si momentálně lámou hlavu s tím ,kam dají svoje mentálně postižené dítě(50) po své smrti...... .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bukajda
9.4.10 14:03

Glen,
právě, žen za zřizovatelem ordinace jít nemůžu, je to souktomý doktor a ordinace je jeho, má v ní vše, špičkový ultrazvuk a 3D. A to jak píšeš, že bude mlžit, už se stalo. Minule jsem se ptala jestli tuto vadu pokaždé kontroloval, tak mi oznámil, že samozřejmě - takže lež jako věž, když to na DVD není vidět.
Jinak díky za podporu těm, které mě neoodsoudily za to, že kdybychom to věděli dříve těhotenství ukončíme. Mimču samozřejmě pomůžeme co bude v našich silách celý život, ale teď vím, že až bude podstupovat bolestivé operace a všechny zákroky s tím spojené, tak bubu pořád myslet na to, že někdy někdo udělal velkou chybu a zanedbání, protože v tom 23. týdnu je to opravdu nadstandardně vidět. Když jsem toto dr. řekla, jak to bylo krásně vidět a on to neviděl, tak mi řekl, že se v tom teď babrám a hledám to, ale proč to tedy nehledal on. Opravdu musím říct, že v tom DVD nepátrám s lupou, ale je to opravdu krásně vidět, celá hlavička přes celou obrazovku a čára od začátku rtu až do nosu. Když mi to našel v tom 28 týdnu, tak to nebylo zdaleka tak dobře vidět, jako v tom 23. týdnu, na to mi oznámil, že to taky mohla být souhra stínů a ne rozštěp.

• Citovat
  • Upravit
1853
9.4.10 14:49

Bukajdo :najdi si stránky Svazu pacientů -mají i svého právníka tak dej dotaz ,určitě poradí.Jinak stížnost na lékařskou komoru můžeš podat do 1 roku od události-musí to prošetřit a výsledek je do 6 měsíců. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
9.4.10 14:59

Jo ale se Svazem pacientů teda přeju pořádnou dávku trpělivosti…s nimi něco řešit - to je dobrej běh na dlouhou trať :think:

Ale i tak přeju hodně štěstí, budete ho potřebovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky