Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, mám dotaz, snad se někdo najde:
V minulém roce jsem neměla žádný příjem z podnikání, ale chci uplatnit ztrátu - koupili jsme počítač, který letos opravdu k podnikání používám.
Mám ve formuláři zaškrtnout, že vedu daňovou evidenci? Asi jo, účetnictví nevedu každopádně. A můžu další rok normálně uplatňovat náklady paušálem, i když letos zaškrtávám tu evidenci?
Co přesně je ta daňová evidence a jak se vede? Nestačí mít prostě k dispozici doklady? (Faktury, účty)
Dík moc…
Ahoj Táňulko,
jestli dobře rozumím, v r. 2008 jsi měla aktivní ŽL, ale žádný příjem z podnikání, jen nákup počítače. Podnikala jsi už předtím? Jak jsi uplatňovala výdaje?
Daňová evidence: Je to náhrada dřívějšího jednoduchého účetnictví, veškerou zákonnou úpravou je paragraf 7b zákona o dani z příjmu - najdi si ho na netu a prostuduj. DE vypadá v praxi zhruba tak, že máš evidence daňových příjmů (H,B), daňových výdajů, pohledávek, závazků a hmotného majetku + případné daňové úpravy (odpisy, soukromé používání auta…) a z toho zjišťuješ daňový základ z podnikání. Co stačí a nestačí, ti bohužel nikdo neřekne, protože te par. 7b je vééélmi stručný, formální stránku vůbec neupravuje a v podstatě jsi vydaná libovůli referentky na FÚ, jestli se jí tvoje zpracování bude zdát dostatečně přehledné, průkazné atd. Většina účetních na to používá metody a postupy mnohem podrobněji upraveného zaniklého jednoduchého účetnictví.
Přechody mezi DE a paušálem - lze prakticky bez omezení, ale při změně se za předchozí rok upravuje základ daně přibližně jako při ukončení činnosti (+pohledávky, zásoby, zbytky rezerv, - v DE závazky) - pokud nic z toho nemáš, nic tě neomezuje.
Nezapomeň na Přehledy pro ZP a SSP - měla jsi v r. 2008 u obojího podnikání jako „vedlejší činnost“?
Nevím, jestli je to dost srozumitelné, kdyžtak ještě písni.
Eva
Jsi zlatá, Evalu, moc děkuju.
Chápeš to správně, měla jsem aktivní ŽL bez jakýchkoliv příjmů. V podstatě mi jde o to, abych dosáhla ztráty - kvůli letošnímu roku, kdy už příjmy mít budu.
Nemám žádné pohledávky a jediný hmotný majetek je teď ten počítač. K tomu nějaké kabely, ale myslím, že to se počítá jako jeden celek, ne?
Jinak samé nuly.
Takže vytvořím nějaký formulář, kde napíšu, že mám počítač a měla jsem s ním výdaje xy?
Nějak to udělej - nazvi papír „daňová evidence“ , zapiš výdaje za počítač, schovej si doklad, ono je to celkem jedno, kdyžtak se to může dotvořit.
Jestli je počítač přes 40 000,– se vším všudy, bude to ale na odpisování - nevznikne ztráta, ale začneš ho letos odepisovat. Do 40 000,– opravdu do ztráty v r. 2008.
Hodně štěstí v podnikání. Co děláš zajímavého?
Eva