Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky, teď jsem se dočetla, že je snad možno nějak odpočíst úroky z hypotéky. Nevíte jak to funguje. Daňové jsem už nějak v práci vyplnila, ale odečetli mi tam jen nějakou část na dceru. Mynžel také pracuje, ale hypotéka je na mě. Tak by mě to docela zajímalo. Děkuji.
Kači - podívej se na stránkách Ministerstva financí tam se to dá vypočítat - jsou tam přímo kalkulačky do kterých si doplníš jen údaje a ono ti to vypočítá!
My si taky odečítáme hypo, ale musíme si to udělat sami, protožev účtárně v práci to nedělají
![]()
Pokud se nepletu tak pokud jsi doma tak si může manžel udělat odpočet i na tebe! Takže zase nějaké penízky k dobru!
Kuknu na ty stránky a kdyžtak ti je pošlu
![]()
Tu kalkulačku teď nemůžu najít, ale tady je pár odkazů:
Banka ti počátkem roku vždy zašle potvrzení o zaplacených úrocích na hypotéčním úvěru. Např. v Komerče to posílají vždy v lednu s výpisem z hypotéčního úvěru za prosinec. Pokud by ti toto potvrzení nepřišlo, tak se obrať na banku, je povinna ti ho vystavit.
Pokud si necháváš dělat daňové přiznání u zaměstnavatele, tak mu musíš toto potvrzení co nejdříve dodat (ověř si, do kdy to chtějí, většinou to chtějí velmi brzy, už do konce ledna apod., i když daňová přiznání se podávají až do konce března) a zažádat o jeho zohlednění v daňovém přiznání.
Nebo si můžeš daňové přiznání podat sama - to ti zase zaměstnavatel vydá na tvou žádost potvrzení o příjmech za rok 2008 a ty si pak daňové přiznání zpracuješ sama s tím, že tam zahrneš i ty úroky. Daňové přiznání najdeš na netu v elektronické formě, je to velmi jedoduché vyplnit.
V obou případech pak musíš dodat k tomu daňovému přiznání jako přílohu právě to potvrzení o zaplacených úrocích, dále kopii smlouvy o hypotéčním úvěru.
Dobrý den,
jak můžete uplatnit úroky z úvěru na bydlení od základu daně se můžete přehledně dočíst v aktuálním článku Luboše Svačiny Jak si snížit daň o zaplacené úroky z úvěru? na serveru Hypoindex.cz .
Přeji krásný den,
Petr Zámečník šéfredaktor
www.investujeme.cz
www.hypoindex.cz
Otevírám znovu toto téma:
Prosím o radu, pokud někdo víte… Příteli jsem dělala daňové přiznání a do odpočtu jsem mu dala úroky z hypotéky, kterou si vzal na vyplacení bratra z id. poloviny domu (vyrovnání spoluvlastnického podílu nemovitostiú, v podstatě si polovinu domu od něj odkoupil a tak je to uvedeno i v hypoteční smlouvě. Dnes volala paní z FÚ, že ty úroky si v daňovém přiznání odečíst nelze, protože se jednalo o vyplacení bratra. Je to pravda? Opravdu neexistuje skulinka v zákoně na kterou by se náš případ dal „nabalit“. Vím, co říká §15 zákona o daních z příjmů
ohledně bytových potřeb…nelze spoluvlastnické vyrovnání chápat jako vyřešení bytových potřeb? Jde přece o koupi části domu ![]()
Děkuji všem za pomoc.
Ahoj,
Vyplacení podílu lze, pokud se nacpe do citace zákona:
„…vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců v případě, že předmětem vypořádání je úhrada podílu spojeného se získáním bytu, rodinného domu nebo bytového domu“.
Není tam jiný zádrhel, např. že nejde o spoludědice, ale si ho s bratrem napůl koupili, nebo že tam nebydlí, ale pronajímá ho apod?
Eva
@Evannn píše:
Ahoj,Vyplacení podílu lze, pokud se nacpe do citace zákona:
„…vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců v případě, že předmětem vypořádání je úhrada podílu spojeného se získáním bytu, rodinného domu nebo bytového domu“.Není tam jiný zádrhel, např. že nejde o spoludědice, ale si ho s bratrem napůl koupili, nebo že tam nebydlí, ale pronajímá ho apod?
Eva
Evi, děkuji!
Nevím, jestli nebude problém v tom, že bratr dostal polovinu darem bezuplatne od rodičů, a poté ji po několika letech prodal za tržní hodnotu mému příteli. Napůl si dům nekoupili.