Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte, nevěděla jsem, kam otázku mám hodit, tak to dám sem.
Jsem absolutní laik a neználek v daňovém přiznání. Chtěla bych se zeptat na co všechno má manžel právo na odpočet. Může mít nějakou úlevu na mě? Na dítě? A jak třeba zjistíme, zda uplatňoval tento nárok už loni? Daně mu dělá jeho účetní a já vůbec tedy nevím, jak na tom jsme.
Pokud vím, tak má nárok na odpočet dítěte, tebe už ne pokud jsi doma na mateřské a nemáš žádné příjmy, pokud by ti zaměstnavatel proplácel třeba dovolenou, tak to by si odečíst mohl, rodičák se do toho nepočítá. Manžel si to nechává odpočítávat každý měsíc z výplaty nebo se to pak odečítá najednou, myslím, že to snad bylo 500,–Kč měsíčně. Jinak se odečítají úroky z hypo, různý pojistky, penzijní připojištění, jinak mně už nic nenepadá.
Markéta
Děkuju moc. Ještě taková otázka mimo téma tedy, zaměstnavatel ale není povinen mi proplácet dovolenou Ne? Jsem na rodičovské dovolené do 3let věku dítěte.
No máš dvě možnosti, buď ti jí proplatí po tvém nástupu na mateřskou, nebo si jí můžeš vybrat před nástupem na mateřskou. Donutit ho asi nemůžeš, pokud tí jí nechce proplatit, je dobrý si jí vybrat. Mně jí proplatili, ale už je to skoro 4 roky zpátky. A taky nejsem účetní. Jinak zeptej se Lesiny, ta je na tohle odborník.
Markéta
Ahoj,taky v tom mám hroznej guláš.Jsem zaměstnaná a celý loňský rok jsem byla na RD a ted' mi přišlo potvrzení na odpočet z daní za životní pojištění.Mám to odnést do práce i když daně neplatím,když jsem na rodičáku?
Dík za odpověd'.
No mam podobny dotaz jako Libunda, mam zivotni pojisteni, ale kdyz si me manzel da do odectu, tak ja uz si priznani davat nebudu a tim padem to neuplatnim ne? No a kdy je to vyhodne, aby si me manzel uvedl a kdy je lepsi si podat priznani sama? Jsem z toho uplne mimo.
Holky, odpovědi na tyhle tyhle dotazy by byly na pěkných pár stránek.
Pokud je někdo celý rok na RD a nemá nějaké jiné zdanitelné příjmy, nemá si ŽP z čeho odečíst - tudíž není třeba ho nikam nosit. To, že já si podám sama DP, ještě nevylučuje, že si manžel může uplatnit odpočet na manželku (viz diskuse v této rubrice myslím s názvem „odpočet na manželku“). Ale pokud nemám zdanitelné příjmy, není potřeba podávat kvůli životce daňové přiznání, protože, jak jsem psala, není stejně z čeho odečíst.
Eva
Evalu píše:
Pokud je někdo celý rok na RD a nemá nějaké jiné zdanitelné příjmy, nemá si ŽP z čeho odečíst - tudíž není třeba ho nikam nosit. To, že já si podám sama DP, ještě nevylučuje, že si manžel může uplatnit odpočet na manželku (viz diskuse v této rubrice myslím s názvem „odpočet na manželku“). Ale pokud nemám zdanitelné příjmy, není potřeba podávat kvůli životce daňové přiznání, protože, jak jsem psala, není stejně z čeho odečíst.Eva
Díky moc,myslela jsem si to.
Evalu píše:
Pokud je někdo celý rok na RD a nemá nějaké jiné zdanitelné příjmy, nemá si ŽP z čeho odečíst - tudíž není třeba ho nikam nosit. To, že já si podám sama DP, ještě nevylučuje, že si manžel může uplatnit odpočet na manželku (viz diskuse v této rubrice myslím s názvem „odpočet na manželku“). Ale pokud nemám zdanitelné příjmy, není potřeba podávat kvůli životce daňové přiznání, protože, jak jsem psala, není stejně z čeho odečíst.Eva
Díky moc,myslela jsem si to.
kdybyste něco potřebovaly, nějakou radu, můžete napsat: info@krasotinka.cz ráda pomůžu, pokud budu vědět
Holky, chci se jen zeptat, daně jsem dodávala naší účetní- takový růžový papír. A k tomu podklady z hypotéky. Podávala to k 31.3.(myslím). Mě jen zajímá jestli vrácení daní(pokud nějaké bude)bude ve výplatě nebo příjde na účet? Popřípadě kdy? Děkuji.
Vrácení daní probíhá v rámci další výplaty všude tam, kde si zaměstnanci nepodávají sami své daňové přiznání, pokud je podáno daňové přiznání, tak jde případná vratka na účet nebo poštovní poukázkou. Takže pokud jsi to odevzdala účetní a nedávala ani nepodepisovala přiznání, čekej na výplatu ![]()
Aha, a ještě se chci zeptat, pokud mi to dají ve výplatě, tak se to zase zdaní? Nebo je to tam jako nezdanitelná položka? Děkuji.
Ne, ve výplatě se to nedaní. Přihodí to navíc k čisté mzdě, jako kdybys měla cesťák nebo stravné.