Mateřská dovolená a daňové přiznání

Anonymni
14.2.08 16:29

mateřská+daňové přiznání

Ahoj holky,
mám asi takovej blbej dotaz. Jsem na mateřské dovolené. Po celej minulej rok jsem brala mateřskou.
Musim podat daňové přiznání?
Manžel měl nízký příjem, takže společné zdanění manželů nepřipadá v uvahu.
Díky za odpovědi.

Jarka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
14.2.08 18:17

No pokud jsi měla pouze mateřskou nebo rodičák a nic jiného, tak ne.

Společné neděláme, manžel si mě dává jako odčitatelnou položku (ale on je podnikatel, takže má povinný min. základ)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.2.08 18:43

Díky Gáby, jsem si to myslela.
Manžel půlku roku podnikal a půlku roku byl zaměstnaný.
A já byla vždy zaměstnaná, tak to dělal za mě zaměstnavatel. Ale od 31.12.2006 už mi pracovní poměr skončil. Přece jenom jsem chtěla mít jistotu. Já jiné příjmy než mateřskou a přídavky nemám.
Takže ještě jednou díky.
 Pa

• Citovat
  • Upravit
6545
14.2.08 18:56

Ještě dodam, že si tě může z daní odepsat jako položku, ale je tam podmínka toho max příjmu. No a nemocenská a mateřská se do toho příjmu ročního zahrnují, ale rodičovský příspěvek ne (takže když jsem byla rok na nemocenské a hned mateřské, tak si mě odepsat nemohl, ale předloni jsem byla pouze na rodičáku a loni jsem sice byla na nemocenské, ale příjem byl za 2 měsíce a tak jsem nedosáhla na tu hranici, nad kterou se neodečítá, takže si mě odečíst mohl. Letos jsem byla na nemocenské a jsem na MD, takže to azs přetáhnu a příští rok si mě za letošek tudíž neodečte).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
26.1.14 20:17

Obnovuji diskuzi a prosím o radu. Vloni jsem pobírala od ledna do května PPM, pak RP. V červenci mi v práci skončila smlouva a proplatili mi nevybranou dovolenou. Musím podávat daňové přiznání? Určitě bych si ho musela vyplnit a podat sama, když už nejsem zaměstnaná, ale nevím, jestli ho musím podávat. Poradili by mi s tím na pracáku/sociálce, tam, kde jsem žádala o RP? Nemyslím s vyplněním, ale jestli ho musím podávat. Vůbec totiž nevím, kde a koho se na to zeptat. V bývalé práci mi řekli, že už s tím se mnou nemají nic společného, že mi akorát můžou dát přehled příjmů, což je proplacená dovolená. POMÓÓC :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
26.1.14 20:21

Holky,
A jak to je ked som od 1/13-6/13 mala neschopenku a potom MD do konca roku?
Dakujem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
26.1.14 20:21

Nech si vystavit prehled prijmu a uvidis jestli byla odvedena nejaka dan. Pokud ano, tak bys mela narok na vraceni a podala bys danove priznani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
26.1.14 20:22

@miisenka Tak to jsi neovadela zadnou dan, tak ti nemaji co vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
26.1.14 20:25

@rerere Pokud jsi v zaměstnání podepisovala prohlášení k dani na začátku roku, pak nejsi povinná podávat přiznání. Pokud byla z proplacené dovolené sražena nějaká záloha na daň, pak bys ji v přiznání mohla dostat zpátky. Jinak zaměstnavatel je povinen Ti roční zúčtování provést, pokud ho o to požádáš do 15.2. a doložíš potřebné doklady. Ale ani to přiznání není problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
26.1.14 20:27
@slivovicka píše:

tak proc ma teda mzdovka uhana s podpisom dani? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
26.1.14 20:33

To se musis zeptat ji :-). Ale myslim, ze uhani zbytecne. Nase stara mzdovka taky uhanela maminy na RD, aby ji podepsaly prohlaseni, ale zbytecne. A pripravila je tak o moznost odecist si dan jinde, ale ony nastesti nikde jinde nepracovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
26.1.14 20:36
@miisenka píše:
tak proc ma teda mzdovka uhana s podpisom dani? :nevim:

Na tom prohlášení jsou dvě věci. Za rok 2013 podepisuješ, jestli chceš provést roční zúčtování. Toto je zbytečné - nemělas zdan. příjem. A druhá věc je podpis pro 2014, kde podpisem prohlašuješ, že nemáš jiného zaměstnavatele a ona při naapř. čerpání dovolené nebo dodatečně vyplacených odměnách bude vědět, jakým způsobem má danit. Čas na podpis je do 15.2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1463
26.1.14 20:38
@slivovicka píše:

neni to pravda. Vratej ti za kazdej mesic marod zhruba 1500kc.Jsem to tak mela loni.Na neschopence jsem byla 3mesice a vratily mi 4400.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
26.1.14 20:43
@maranafa píše:
neni to pravda. Vratej ti za kazdej mesic marod zhruba 1500kc.Jsem to tak mela loni.Na neschopence jsem byla 3mesice a vratily mi 4400.

No zřejmě jsi zbytek roku pracovala a tudíž T i byly sraženy nějaké zálohy na daň, ale @miisenka byla zbytek roku na MD, takže jí nebylo nic sraženo, tudíž není co vracet!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1463
26.1.14 20:48

Byla jsem na neschopence od 2.10 do konce roku a vratili mi.
Tak miisenka treba mela proplacenou dovolenu, a to by ji pak taky neco vracely

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák