Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky,
mám jen dotaz ke společnému zdanění.V lednu a únoru jsem ještě měla mateřskou od zaměstnavatele a od března rodičák.Mám zažádat zaměstnavatele o potvrzení na ty 2 měsíce?A od března do konce roku mi vystavuje potvrzení sociálka?
Děkuji za odpověď ![]()
Ahoj davmi,
jak tak čtu, nemáš žádný zdanitelný příjem (ani mateřská, ani rodičák nejsou zdanitelné příjmy). Ke společnému zdanění nemusíš předkládat nic.
Ale pozor, jde o druhou věc, kterou lidi často míchají dohromady se zdanitelným příjmem. A sice limit pro odpočet manžela na vyživovanou manželku. Manžel si na tebe může uplatnit dańovou slevu, pokud tvůj roční příjem nepřesáhne 38.0?? Kč (nevím přesně a nechce se mi to hledat). Zde už se ovšem nemluví o zdanitelných příjmech ale pouze příjmech. Sem se nepočítá rodičák, ale nemocenská ano. Ani pro posouzení toho, zda splňuješ či nesplňuješ tento limit, žádné potvrzení nepotřebuješ.
Snad jsem srozumitelná.
Jiřina
Jiřino, pozor na dovolenou!!! Většinou se čerpá hned po ukončení PPMky. ta, tuším, do zdanitelných příjmů patří.
Nemocenská (tudíž i PPM) a dovolená se počítá do limitu odpočtu na manželku.
Davmi, podle mě potvrzení od zaměstnavatele potřebuješ.
L.
potvrzení bys určitě měla mít, právě, abys doložila ten příjem, který sice nepodléhá dani, ale na jehož základě si manžel uplatní/neplatní slevu na tebe..
Lesi, o dovolené davmi nic nepsala. Ta samozřejmě zdanitelným příjmem je.
Co se týká potvrzení toho, že není překročen limit, jsem přesvědčená, že žádné být nemusí. Jak chcete dokládat něco, co není? Já jsem si odpočet na manžela bez příjmů uplatňovala několikrát a nikdy jsem nic nedokládala. Od toho je to prohlášení, když prohlásíš, že příjmy nejsou, tak prostě nejsou. Jak chceš třeba dokázat, že nepronajímáš nějaký byt nebo co?
Jiřina
HOlky, tak mám z toho hlavu jako škopek
…
*3.12.06 nástup na MD, po MD čerpání dovolené za rok 2006 cca 11000,–
…takže do zdanitelných příjmů napíši částku za dovolenou a
a ten nárok na odpočet na manželku posuzuji podle příjmu z mateřské v roce 2007 a té dovolené?
A od koho tedy potřebuji patřičná potvrzení ![]()
…pane bože to je maglajs, dnes jsem to začala vyplňovat a vůbec se na to nemůžu soustředit a motá se mi jedno přes druhé, k tomu vyplňuji DAP na manžela a tak to mám pomotané tuplem a už nevím, čí sem ![]()
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda ve svém přiznání vyplním normálně i nárok na odpočet na sebe? Asi ano, když jsem vlastně měla příjem za dovolenou (na to bych nebýt vás úplně zapoměla
)
koreno,
zdanitelný příjem za rok 2007 je jen těch cca 11 tis. dovolená. Na to si necháš od zaměstnavatele vystavit Potvrzení o zdanitelných příjmech. Údaje, které v potvrzení budou, vyplníš do svého DP na druhou stranu nahoře. Tytéž údaje přeneseš do přílohy 5 jako své příjmy.
Co se týče nároku na odpočet na manželku, to si spočítej sama. Do toho se počítá ta dovolená a mateřská. Sečteš-li to a vyjde víc než 38.040 Kč, tím to pro tebe končí a manžel si odpočet neuplatní. Vyjde-li míň, vyplní si manžel odpočet na manželku. Co se týká potvrzení o tom, já jsem nikdy nic nedávala, náš FÚ nic nechtěl. Některé holky ovšem píšou, že jejich finančák to chce, nejlépe se zeptat na vašem konkrétním úřadě, jaké potvrzení si představujou. V daňovém zákoně jsem nenašla nic o tom, že příjem menší než 38.040 Kč je třeba prokazovat. Je to trošku proti logice, protože není co prokazovat. Proto je to daňové prohlášení a pokud prohlašuješ, že příjmy nemáš, finančák to bere jako hotovou věc a musí tomu věřit.
Odpočet na sebe si ve svém DP určitě uplatni, uplatnila by sis ho i v případě, že bys něměla žádné příjmy. Na to má nárok každý.
Kdyby ještě něco nebylo jasné, klidně mi napiš SZ, zkusím poradit.
Jiřina