Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pro mě je láska silné pouto z důvěry, úcty, respektu a intimity. Něco jiného a o hodně silnějšího a pracnějšího než zamilovanost a touha.
Láska je to, když jeden bez druhého nemůžete žít, když jste rádi, že ten druhý přišel. Když cítíš motýlky v břiše. Těšíš se na každou chvilku, kterou s tím druhým strávíš. Vedete se za ruce zasněženou plání a povídáte si o životě, o tom, co spolu v budoucnu prožijete…
@terien píše:
Pro mě je láska silné pouto z důvěry, úcty, respektu a intimity. Něco jiného a o hodně silnějšího a pracnějšího než zamilovanost a touha.
To je super “definice”, vnimam to dost podobne.
![]()
Mozna bych jeste rekla, kdyz bereme na druheho ohled, bereme ho takoveho jaky je (nesnazime se ho menit) a zajima nas, co by na “neco” rekl/udelal atp. ten druhy, rekla bych, ze laska nas uci nesobeckosti, toleranci a kompromisum.
![]()
Mela jsem taky takoveho kamarada, trvalo to rok, potom jsem poznala sveho ted uz manzela a tenkrat jsem pochopila, co to ta laska je. Popsat to nedokazu. Motyly v brise jsem mela mockrat, touhu s nim byt taky, vse to ale bylo jiny nez s manzelem
az prijde ta prava laska, tak to poznas ![]()
@hapolda já právě mám ted pocit, že bych byla ráda s ním. Ale není to asi uplně zamilovanost. zároven si nedovedu představit, že bych o něj přišla. ale nikdy jsem tohle necítila, nikdy jsem to ani tak neřešila. S exmanžellem jsem tohle neměla, ani na začátku
Pro mě jsou ti „motýlci v břiše“ jen zamilovanost a opojení (a to bývá vystřídáno láskou zřídkakdy). Láska je pro mě fakt, že i když už ti motýlci přiletí jen jednou za čas, tak o ně nestojím s nikým jiným, protože svého muže respektuju, vážím si ho, jsem přesvědčená o tom, že to je nejlepší otec mých dětí. A umím si představit, že spolu zestárneme a budeme se umět rozesmát i v osmdesáti. Čím jsem starší, tím víc si myslím, že láska je v podstatě moment, kdy se dva lidé rozhodnou (a podle mě to je i víc racionální než emocionální rozhodnutí), že už nechtějí hledat nikoho jiného, a že mají dostatek pilířů, na kterých vystaví svůj vztah (stejné morální hodnoty, stejné názory na výchovu, stejné názory na sex, finance, politiku, stejný smysl pro humor apod.)
Láska je, když někomu řeknete „Chci, abys byl“ a myslíte to vážně.
To je zajímavá otázka. Pro mě je ta pravá, stálá láska v běžných, denních, možná i nepostřehnutelných drobnostech. Že mi muž chce udělat radost, odlehčit mi v povinnostech. Já nepotřebuju, aby mi nosil růže a skládal básně. Největší projev lásky pro mě je, když ho odpoledne v polospánku slyším, jak šeptá dceři - buď tiše, ať nevzbudíš mamku, potřebuje si odpočinout
Respekt a úcta - to kdybych necítila, tak končím.
@Celina taky si nemyslím, že by to byla láska, jako fakt láska (chci s ním zestárnout např). Spíš je to o tom, že mě hodně podržel, pomohl mi se dostat z rozvodu, když jsem marodila přijel a pomohl se vším, i s dětmi. Je to taková moje jistota v době, kdy se na mě vykašlala i nejbližší rodina. ![]()
@Michelle_M píše:
To je zajímavá otázka. Pro mě je ta pravá, stálá láska v běžných, denních, možná i nepostřehnutelných drobnostech. Že mi muž chce udělat radost, odlehčit mi v povinnostech. Já nepotřebuju, aby mi nosil růže a skládal básně. Největší projev lásky pro mě je, když ho odpoledne v polospánku slyším, jak šeptá dceři - buď tiše, ať nevzbudíš mamku, potřebuje si odpočinout![]()
Respekt a úcta - to kdybych necítila, tak končím.
to je krásné, to jsem nikdy nezažila ![]()
@atominnka píše:
@Celina taky si nemyslím, že by to byla láska, jako fakt láska (chci s ním zestárnout např). Spíš je to o tom, že mě hodně podržel, pomohl mi se dostat z rozvodu, když jsem marodila přijel a pomohl se vším, i s dětmi. Je to taková moje jistota v době, kdy se na mě vykašlala i nejbližší rodina.
Je to převozník. Co tak pozoruju, tak ti prevoznici jsou většinou hrozně fajn lidi, které bohužel potkáš v nesprávnou dobu.
@Celina já to tak nějak vím. I tak si nedovedu představit, že o něj přijdu ![]()
@terien taky si myslím, kamarádka tomu říká berlička. on vztah nechce, v podstatě ani já ne. Nedovedu si představit s někým žít, dělit se o čas…
jen asi nechceme být úplně sami. on má rodinu daleko, na mě se rodina po rozvodu vykašlala. ![]()
Láska je také to, kvůli čemu hlavně ženy často rozbijí jinak funkční rodinu…
Lásku nelze definovat, tu prostě cítíš a víš, že přesně to láska je.
@ontar píše:
Láska je také to, kvůli čemu hlavně ženy často rozbijí jinak funkční rodinu…
Není, ženy to často dělají kvůli zamilování, opojení. Stejně jako muži.