Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, tápu po internetu a pátrám co se může jíst při kojení? Pamatuji si, že nic kyselého, ovoce ne, luštěniny, čerstvé pečivo?, bublinkatého
. Už si to moc nepamatuju.
Kamarádka jedla vše a žádný problém s miminkem neměla. Taky bych chtěla jíst „skoro vše“. Protože mám velkou rodinu a vařit různá jídla na to nemám čas. Samozřejmě asi se vyvarovat těm ostrým jídlům a všeho s mírou. Prostě bych chtěla jíst tak jako v těhotenství. Nejsem zrovna moc velký jedlík a musím se někdy dost nutit do jídla, tak mám ještě jednu otázku, zda nebude to mlíko „ochuzené“? Můj jídelníček zhruba vypadá takto:
K snídani jogurt, k obědu hlavní teplé jídlo a večer chleba s pomazánkou + ovoce, zelenina. V noci ještě něco malého zakousnu. Není to málo? mě to takhle zcela vyhovuje. bojím se, aby to mrnousovi ale stačilo.
Děkuji za rady.
Marti, mrňousovi to klidně vyhovuje, on si od Vás veme, co bude potřebovat, ale Vás obere o důležité složky, takže doporučuji si hodně rychle pozměnit stravovací návyky, jinak zdravotní následky na sebe nedají dlouho čekat. Já jsem si takhle při kojení prý způsobila sníženu f-ci štítné žlázy, z nedostatku jódu ve stravě, takhle mi to řekla dr. po té, co se po 9 měsích kojení zjistilo, že touhle nemocí trpím. A už se léčím 5 let a je to u mě tedy doživotně. Tak si nezahrávejte se svým zdravím a papkejte i dostatek multivitamínů pro kojící…
I já mám hypofunkci štítné žlázy. Také díky předminulému kojení
.Protože jsem měla ve 20 letech hned dvě miminka, tak jsem měla spoustu práce (odstříkání, krmení, žehlení, praní, přebalování, chování, vaření, uklízení, nakupování a ještě spousta věcí), tak jsem skoro ani nejedla. Ale vitamínky brát určitě budu. Já jsem se jen bála, aby mimčo mělo kvalitní mlíčko a abych mohla jíst normálně.
Ahoj,
určitě se vyvaruj česneku a cibule, aspoň ze začátku, dost to miminka nadýmá. A pak holt pokus-omyl - mně a malýmu nedělaly dobře knedlíky, luštěniny, citrusy… a čokoláda, bohužel po ní špatně spal.
Dodržovala jsem to tak první tři měsíce a pak postupně stravu vracela do normálu.
Ahoj, po porodu bych radila jíst opatrně a vyvarovat se takových těch zřjemých rizik jako jsou luštěniny, úplně čerstvé pečivo atd. Asi po měsíci můžeš zkusit zařadit něco nového. Je to jako u miminek se zaváděním přikrmů, pokus-omyl. Uvidíš co tobě nebo miminku bude vadit a co ne. U mě to tak fungovalo, třeba jsem klidně mohla luštěniny a malé nic nebylo, ale jak jsem si dala něco se zelím tak bylo zle a malá měla nadýmání.
Co se týká toho jak jíš. Začni myslet na to, že hodně živin jde miminku přes mlíčko a musíš proto víc přemýšlet o tom co a kdy jíš. Do tvého jídelníčku bych minimálně zařadila dopolední a odpolední svačinu a ta snídaně taky není moc výživná ![]()
Koukni někde na internetu, určitě najdeš vzorové jídelníčky pro kojící matky. Tak to zkoukni a uvidíš.
Přeju hodně štěstí a hlavně zdraví