Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj mamky,
už tady ta diskuze jednou byla, ale dlouho nikdo nepsal, jak to dopadlo. Mám 4měsíční holčičku, která mi z ničehonic odmítá pít UM, bohužel už nekojíme. Čaj i vodu pije, ale mlíko ne. Už jsem Nutrilon vyměnila za Sunar a Hero Baby, ale nic nepomáhá. Pije průměrně tak 100ml. Měla by skoro dvojnásobek. Někdy to vypije hezky, ale většinou je to s kroucením, křičením, flašku vyhazuje, už fakt nevím
. Bolením to není, prdí mi jinak hezky a nikdy po tom záchvatu neprdí třeba víc. Je to jen jak ucítí mlíčko v puse,l tak začne křičet. Okolí mi radí inteligentně, že už jí to nechutná a mám jí dát řízek nebo pribiňáka. Fakt rady! Ona je navíc narozená o 5 týdnů dřív, takže příkrmy zatím opravdu nehrozí. Poradíte někdo, prosím???
Ahoj Perulko,
já ti moc neporadím, ale zkoušela jsi to probrat s doktorkou? Určitě ti poradí co dál.
Ale možná je to teď její období a potom začne papat normálně. Hlavně, že do ní aspoň něco dostaneš.
S těmi příkrmy je asi opravdu brzo.
Snad ti někdo tady poradí.
Ahoj, takže teorie praví, že dítě by nemělo dostat jiné tekutiny než mléko, protože čaje a voda snižují chuť k jídlu a platí to i pro děti nekojené (lze se setkat i s opačným názorem, ale je to blbost).
Takže první co bych udělala bych mu sebrala všechno kromě UM.
Také bych navštívila doktora - gatroenterologa pro děti, otázka je, jestli poradí.
Blinká? Může mít reflux, a ten může mít i když neblinká a může mít poškozenou sliznici jícnu a jídlo (jezení) ji může bolet. Pak se skusmo nasauje Helicid. Mohl by to být Váš případ.
Pokud Ti to tak připadá - já to neposoudím - tak zkus antirefluxní mléka (Nutrilon AR, Novalac AR, Beba HA AR) - ten návrat mléka ze žaludku to zmírní. Ale pokud fakt nepije, chtělo by to odborníka a asi ten Helicid, moc bych si s tím nehrála, může skončit se sondou v žaludku, až do ní nenacpeš nic. Nechci strašit, ale nní to tak ojedinělé.
Taky mě napadá alergie na BKM, ale když ji bříško nebolí, tak třeba to není ono.
No a pokud je malá vybíravá a rozený nejedlík (což ale děti v tomto věku nebývají…), tak zkus zase další UM, podle mě nejvíc chutná Beba. Taky ověř, jak rychle mléko teče, zkus různé dudlíky.
Nic víc poradit neumím.
Hodně štěstí.
my měli něco podobnýho (minulý týden). když sem dala synovi lahvičku tak se začal šíleně vztekat, a nepapal nic… tak sme šli k doktorovi. ten mi řekl že mu mám dávat čajíček oslazenej glukopurem jinak nic. druhej den sme jeli ještě koupit mlíčko nutrilon low lactose a teď už zase papáme jako o život… ale skus se poradit s doktorem…
No já už se doktorky ptala - ta mi řekla, že to je běžné, že občas děti nechtějí moc jíst. Že jí mám ubrat čaje (kdysi mi sama řekla, ať ho dávám, protože pro změnu jedla moc). Tak ho teďka nedávám skoro vůbec, fakt výjimečně. Když mě přesvědčí ječením u jídla…když jí dám trochu cucnout čaje, tak se uklidní a pak třeba i jí. Já si vážně nemyslím, že by to byl nějaký reflux. Skoro vůbec neblinká, hezky si odříhne…někdy jí úplně bez problémů. Dřív jedla moc hezky, tohle trvá tak 2-3 týdny. Tak ještě tomu dám chvilku čas, jestli to přejde, třeba zkusím i tu Bebu. Nutrilon AR jsem dávala chvilku když byla úplně malinkatá…omylem. Su trdlo, spletla jsem si ho s hypoalergenním. A nějaký rozdíl v tom nebyl. Běžný Nutrilon pije už 3 měsíce a až donedávna bylo všechno v pořádku… Každopádně děkuju za odpovědi!
Mimochodem - Helicid jsem brala kdysi já na žaludeční vředy. Je to pěkný driják, bylo mi po něm hůř než od samotných vředů. nějak si nedovedu představit, že by ho dostalo takhle malinké děťátko! To jim vážně dávají???
No to mě nejdřív taky napadlo… začla s tím pitím zlobit v momentě, kdy jsem vyměnila dudlíky s 2 dírkami za 3dírkové. Tak jsem si říkala, jestli to třeba neteče moc a nevadí jí to. Tak jsem to za 2 dny vrátila, ale nic to nevyřešilo. Tak jsem tam dala zase ty s 3 dírkami a zase žádná změna. Tak asi zas nic
.
Ahoj, můžu říct jen to, že jsme prodělali to samé a bohužel to trvalo téměř dva měsíce … pak se zase Vítek rozpil a rozjedl. Čím to bylo fakt nevím. Zuby mu nenarostly, nic převratného se nestalo. Přišlo a odešlo to samo. Teď papá hezky a doufám, že to tak zůstane. Takže mohu poradit jen pevné nervy a věř miminku, že si samo řekne. I když je to o nervy, já vím. .. Co já se navylívala mlíčka do dřezu.....
Jen, pokud by ti opravdu u jídla hodně brečelo a vypilo méně než 500 ml za den, zašla bych za doktorkou.. Já tenkrát byla, ale nic moc mi neporadila. Říkala, že kdyby to mělo jít do extrému a přestal by čůrat a měl teplotu = dehydratace organismu¨a mám přiběhnout. pak by musel nejspíš na kapačky.
Tak hodně zdaru a kdyžtak napiš i mail, ráda se podělím o zkušenosti ![]()
KarolinaML@seznam.cz
Zdravím,
Helicid se miminům opradvu dává, doporučuji přečíst tady: http://www.porodnice.cz/node/38446 snad to bude fungovat.
Přijde mi to na podobně zoufalou maminku.
Ještě k tomu čaji: samozřejmě když přijdeš k lékaři s dítětem, které nepije mléko, tak Ti doporučí čaj, aby se Ti neodvodnil. Zabránit odvodnění je hodně důležité.
Ale dlouhodobě podávaný čaj prostě snižuje chuť k jídlu a vede k odmítání mléka. Tak to prostě je.
Je tedy na mamince, ta musí nakonec v praxi najít tu zlatou středí cestu a rozhodnout, kdy ten čaj dá a kdy nikoliv. Pokud nejí, tak tu tekutinu musí dostat. Slazení glukopurem - no nevím, zase závisí na množství vypitého mléka, pokud by nebylo skoro žádné, sladila bych hodně - abych dodala aspoň tekutiny a pokud by množství mléka relativně ušlo, nesladila bych.
Používala jsem vždycky obyčejné dudlíky s jednou dírkou a to určitě déle než do 4. měsíce, ale některé mimina se nechtějí namáhat a chtějí, aby to teklo snadno a pak také jí rychleji a i víc, takže větší dírka(y) by asi byly ku prospěchu. Nutrilon teče snadno, mléka od Hera nemám vyzkoušené, takže nevím. AR je husté a teče blbě, to chce větší dírku.
Beba 1 mi fakt chutnala nejvíc. Taky jde to mléko ochutit rozmixovaným banánem (namixovala jsem do vody trochu banánu a pak přidala odměrky UM - akorát u mě bylo cílem do dítěte dostat ten banán:) ) no a pokud používáte granulované čaje, tak se dají do mléka přidat i ty.
Nic víc mě fakt nenapadá, snad ještě zkontrolovat percetilové grafy, jestli se nepropadá, ale to u nedonošených někdy moc nesedí. Hlavně musí přibývat.
Hodně štěstí.
No já myslím, že to u nás tak tragické není. Tak nějak si myslím, že to bude taky ten přechodný stav, nic patologického. Eminka totiž jinak vypadá i prospívá dobře, minuýlý týden sice nepřibala nic, ale teďka jsem ji po týdnu zase zvážila a přibrala i při tom málo jezení 180g, což mi přijde hezké. Dehydrovaná opravdu není, dávám látkové plínky a ty jsou vždycky dost počurané a vypije tak kolem 600ml denně, takže snad žádná tragédie. Ona v noci pije hezky, to ani nepípne, přes den třeba jednou jo, jednou zase se řvaním… no 2 měsíce to ještě nejsou,takže doufám ve zlepšení, jak píše lupita
. Zkusím ještě tu bebu… děkuju, holky!
To mě taky napadlo - ale to nefunguje. Ona když spí, tak spí a nevzbudí ji vůbec nic, natož mamka otravující s jídlem. Pokud sama nepocítí hlad a nevzbudí se, tak do ní nedostanu ani kapku. Ale snad to bude dobrý, přibírá, počurané plíny má taky, j spokojená, tak se asi vykašlu na tabulky a budu doufat, že se to časem upraví.
Ahoj v téhle diskusi,
jsem ráda, že jsem ji objevila, protože naše 4-měsíční mimi dělá naprosto to samé, už týden… a já už se vážně bála, jestli nemá něco s bříškem.....zrovna jsme byli na chatě na dovolené, takže jsme ji strávili ve stresu a daleko od mé doktorky… ![]()
Mlíčko (máme Bebu HA, předtím Nutrilon HA a dělal to taky) nechce, po chvíli pití mi pláče, křičí, plive dudlík, prohýbá se.....ale vodu nebo čaj pije naprosto bez problémů...... ![]()
Budím ho v noci na jednu dávku navíc a tak mi celkem vypije za den vždycky něco mezi 700 - 800 ml. Tak jsem zvědavá, co mi řekne dr. - jdeme pozítří na kontrolu, ale trochu jste mě uklidnili, že nejsme sami a že to dělají i jiné děti…
jen doufám, že dva měsíce to snad trvat nebude…
![]()
Obnovuji diskuzi a moc prosím o radu!
Moje 3,5 měsíce stará holčička z dvojčátek vůbec nechce jíst. Trvá to už měsíc a jsem z toho zoufalá.
Pije tak 4-5× denně - celkem si vypije tak 580 ml maximálně. Například dneska dostala o půl sedmé ráno (předtím naposledy v deset večer), jakmile už vidí láhev tak neskutečný řev, slzy jako hrachy, úplně hysterická scéna. Pak jsem ji zkoušela dát okolo jedenácté a zase scéna, nakonec po půl hodině mě vzala na milost a vypila 120 ml, slyším jak ji kručí v břichu.
Zkoušela jsem všechno, vyměnit UM, vyměnit láhev a nic nepomáhá. Čaj taky nechce. ona se tak vzteká, že se třeba i poblije, je to prostě hrozné. Už si vůbec nevím rady. Měla jste to tak některá, kdy to přešlo? Zlepšilo se to příkrmama?
Jinak spokojené, usměvavé miminko. Bříško ji nebolí.