Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, prosím o rady, kdo máte podobnou zkušennost…
Mám nějak mnohem víc mléka, než dítě stačí spotřebovávat a moc si s tím nevím rady
Nevím, jestli je řešením odstříkávat, jestli to spíš tvorbu ještě nezvýší…? Taky to zabere zase nějaký čas a toho pochopitelně moc nemám, navíc v noci by mě moc nebavilo kvůli tomu vstávat.
Když kojím z jednoho prsu, tak z druhého mi teče mléko proudem, musím v průběhu měnit vložku v podprsence, jen za noc jich spotřebuji 6-8… Bez vložek nemůžu existovat dýl jak 10 min, po sprše se nestíhám ani namazat a teče ze mě proudem…Cenově nás moje kojící vložky stojí ještě jednou to samé jako plenky pro malého. Nedokážu si představit, jak bych to měla řešit, kdybych třeba byla sama a nemohla si to finančně dovolit?
Máte někdo radu, jak s tímhle existovat, nebo jestli a kdy se nějak produkce mléka přizpůsobí poptávce? ![]()
Ahoj, taky jsem měla hodně mléka u obou dětí a moc se dělat nedá, můžeš si pořídit takový ten zachytávač mateřského mléka. Ten se přiloží při kojení k prsu, ze kterého nekojíš a tam mléko odtéka. Mě dost pomáhalo, jakmile jsem ucítila takové to mravenčení před spuštěním mléka, tak zamáčknout bradavku a chvilku držet, mléko se pak hned nespustí a nemáš všechno mokré. Ale vydrž lépe je mít víc mléka než žádné ono se to časem ustálí. Mně okolo 4. měsíce po porodu.
Ahoj,
já měla mlíka taky hodně, byla jsem z toho až vzteklá. Vložky jsem nenosila, protože by mi nestačili, nosila jsem 24 hod denně ty zachytávače a vylívala a vylívala, všude a pořád
Taky se mi to ustálilo kolem toho 4 měsíce, pak jsem mohla nosit už ty vložky. Jinak nic jsem s tím nemohla udělat, odstříkávala jsem, když jsem měla druhý prso kamenný a ono to stejně nepomohlo, zase se to nalilo. Tak si z toho nedělej hlavu, je lepší, když je ho víc, než míň, ale zase nemusí být tolik, co ![]()
Já si v začátcích kojení dávala na kojení do podprsenky na druhou stranu látkovou plenu, právě abych zachytila mléko. Pak jsem ji hodila do prádla - přišlo mi to rozumnější a pohodlnější než neustále měnit prsní vložky, navíc toho zachytila víc… Jo a vidíš, a do podprdy jsem spotřebovala i zbytek porodnických vložek ![]()
Neboj, ustálí se to a časem už nebudeš nic potřebovat. U prvního kojení to trvalo snad půl roku, u druhého už míň a u El jsem byla bez problému už v šestinedělí.
L.
Upřímnou soustrast, vím, jaký je to hnus, u prvního syna jsem musela ze začátku pořád odstříkávat, aby nebyly zatvrdliny, zase se tím zvýšila laktace… v noci pořád mokrá, klidně čtyři látkové plíny za noc totálně durch (i na to noční odstříkávání došlo, protože jsem nemohla vydržet). Bez vložek do podprsenky ani ránu, hned jsem měla mokré triko.
Fakt nevím, co bych ti poradila, snad jenom vydržet, za chvilku prcek začne pít pořádně, tak to spotřebuje.
A na doma místo vložek fakt tu plenu.
Kromě jednorázových vložek jsou i pratelné, ale vím sama moc dobře, že při takové nadprodukci jsou úplně k ničemu.
Ale můžu opravdu potěšit v tom, že jak jsem z toho kojení měla u druhého syna hrůzu (byla to pro mě nejděsnější a nejnepohodlnější věc související s porodem, ani na břiše jsem strašně dlouho nemohla spát
), tak teď je to úplně v pohodě. Nemusím chodit vycpaná, nebudím se v mokru, a to mladší syn spí celou noc - starší se dvakrát za noc budil.
Vydrž!
Ahoj, i já jsem vyměnila vložky za plínu. To bych jen a jen kupovala nový a nový. Já jsem taky měla hodně nadbytek mléka. Těch trapasů, když mi prsa protekla na veřejnosti - no hrůza! A to mě bude čekat kojení zanedlouho zase a už ted mám z toho deprese co bude. Používala jsem odsávačku a malým jsem to lila do flaštiček. Takhle jsem si je mohla aspon odsát celá a 3 hodiny do dalšího kojení vydrželi „skoro“ suchá. Vím, je to víc práce. Odsát než se mimi vzbudí, potom přelít a ohřívat. No uvidíš. Nebo mě napadá, abys nemusela mimčo odvykat na flašku, tak co nespapá, tak to potom odstříkat odsávačkou. Ale zase bych měla strach, že se budou víc a víc prsa nalívat. Je to začarovaný kruh. Moc jsem ti asi neporadila, tak aspon tu plínu vyzkoušej ![]()
Děkuju za rady, budu alespoň doufat, že to není napořád a že se to za nějaký ten měsíc upraví. Nejvíc práce mi dá to uhlídat - třeba když v noci usnu při kojení a vzbudíme se v louži mlíka
nebo když vyběhnu ze sprchy nahonem něco pořešit, že si pak hned vezmu vložky.....a pochopitelně zapomenu a dojde mi to, až slyším kapat mlíko na zem
To je ta záludnost, že díky tělesné teplotě to hned nestudí a člověk si nehodu uvědomí často až za několik dlouhých vteřin… ![]()
Já jsem maminka - začátečnice, ale s tříměsíčním předstihem, a navíc jsem to měla úplně stejně, tak si dovolím napsat svůj postřeh ![]()
Jednak podle moudrých knih je úplně normální, že ještě během šestinedělí se prsa různě nalévají, někomu ještě proběhne nové nalití v 8. týdnu (I. Stadelmann: Zdravé těhotenství a přirozený porod), dokonce se ještě dá prý díky tomu znovu rozběhnout laktace. Tělo si prý ujasňuje, jestli teda bude příštích několik týdnů/měsíců kojit nebo jestli dá příležitost k dalšímu rozmnožování. Navíc se ustaluje množství mléka tak, aby ho už nebyl takový šílený nadbytek, ale aby ho bylo tak akorát.
Já jsem měla celé šestinedělí hodně moc mléka, ani jsem nemohla spát, ale potom to začalo vypadat, jako bych nic neměla, jen malý spokojeně jedl a zjevně měl plnou pusu mléka. Kojení se upravilo samo přesně tak, že se mléko dělalo na čas a v přesném množství.
Moje největší chyba byla, že jsem vystrašená z porodnice pořád ostříkávala a odstříkávala, „aby nic nezbylo“, protože jsem se bála zánětu. Tím jsem pořád stimulovala další tvorbu a nakonec jsem paradoxně měla městnání mléka naopak z toho. Pak jsem si na stránkách http://www.kojeni.net našla v databázi odpovědí radu, že „odstříkávat jen do úlevy“. Tím si prsa uvědomí, že nějaké mléko zbývá a začnou produkovat méně, tak akorát.
Takže jestli máš takový nadbytek, tak trošku odstříkat, aby už prsa nebolela, ono v nich bude stále ještě dost - jednou jsem kojila 20 minut poté, co jsem odstříkala, prostě se pak probudil, no a vůbec to nepoznal. Ale bulky a zatvrdliny samozřejmě nemilosrdně rozmasírovat hned po zjištění, to je jasné.
A tím předním a zadním mlékem bych se tak nestresovala, jestli dítě pije dost, tak je určitě spokojené, to se nedá hlavou vymyslet, ono tam to mléko prostě nějaké je ![]()
Ahoj holky, mám moc mléka. Taky mi samo stříká. To by ani tak nevadilo…al emalej je sám o sobě velký vztekloun a to, že mu mléko teče moc a on se dáví to ho vždy rozzuří natolik, že vříská a rudne vzteky. Takže z kojení je celkem nepříjemná záležitost.:( Kojím v záklonu, aby mín teklo, taky odtříkávám, ale jen na ulevu a aby se mu k prsu líp přisávalo…Malej je z toho prostě celý dne mrzutý, občas ublinkne…no je mi ho líto ![]()
ale jak tak čtu stejně mi nezbývá než vytrvat a počkat až se to ustálí co? ![]()
Prijde mi, ze zvladani velkych proudů nejlepe zpracovava annag… http://dojcenie.wordpress.com/…lmi-strieka/ … mrkni i na nadprodukci… spousta veci se da resit ruznymi triky, polohovanim apod samotny odstrik pomuze v momentalni chvili a celkove je lepsi dopijet prso dokonce - kojit po dobu 2-3hod z jendoho prsa
(me prislo, ze ceske poradenstvi jeste neni zvykle na to, ze se tolik deti najednou rozkojuje do velkych proudu)
nepises vic - jak je stary, jak dlouho to trva apod, mrknout i na kadeni apod, za urcitych okolnosti je vhodne trochu vychytavat jak kojit a vyladit co nejlepe to je mozne
(ja v posledni dobe nestacivam odpovidat vcas… kdyby neco, mozna by se ti podarilo zistak pomoc z mamily, nebo http://kojim.webnode.cz/…a-poradkyne/)