co jíst při kojení

25
28.12.09 11:57

co jíst při kojení

Mám takový dotaz.Prosím může mi někdo poradit co jíst behem kojení?Narodila se mi holčička před 20dny.A já se bojím něco sníst,aby neměla bolení.A čeho se vyvarovat?četla jsem různé články a pokaždé je tam něco jiné a tak nevím co vlastně můžu a co ne.Děkuji.Pája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12300
28.12.09 12:10

Ahojda, tak nejlepší je to fakt vypozorovat, on to má každej trochu jinak. Já třeba absolutně nesměla bublinkatou vodu, to byl pak mazec a Adámek řval hrozně. Někomu taky nedělá dobře kynutý těsto, takže třeba rohlíky a chleba a buchty a knedlíky a tak, když už teda to jíst tak aspoń staršího data, jako třeba chleba z minulýho dne. Jinak klasika jídlo který nadýmá tebe, nejspíš nadme o mimčo. Třeba zelí, květák a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
28.12.09 12:20

Ahoj,souhlasim s Petruchou,mam 6 mes. chlapecka a ze zacatku to byl hrozny mazec jak furt rval. Taky nam delala problem perlinkata voda a hrusky :) na tvorbu mleke jsem jedla denne 4-5 jogurtu, zamilovala sem si muller mix, manzel to pak uz kupoval na kartony jak sem to hltala a obcas sem si doprala nealko pivo a to pak bylo mlika, ze to malej nestacil upijet :) ale je to o tom, ze si to kazda maminka musi vypozorovat sama… a cerstve pecivo? to nepripadalo vubec v uvahu, tez dela problem cocka a fazole..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3358
28.12.09 12:31

Ono je to opravdu hodně individuální. U Vojtíška jsem jedla úplně všechno, dokonce si občas dala vařenou kukuřici, na tu se pro klidné svědomí napila feniklovýho čaje a malej nikdy na bolení netrpěl. U Štěpánka vadilo snad úplně všechno, pak už mi přišlo, že snad ani nemůže mít bolení z mého jídla, protože jsem nejedla skoro nic. Tak jsem se na to vy… a jedla tak nějak normálně, akorát jsem pila víc feniklového čaje. Vyhýbala jsem se akorát hrachu, čočce a takovejm těm spolehlivejm nadýmákům. Výsledek byl takový, že měl bolení úplně stejný, jako když jsem nejedla skoro nic. Ale Štěpa má reflux, takže to může být i tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
28.12.09 12:59

Přesně jak píšou holky - musíš to vypozorovat. Obecně nejez nadýmavé věci jako luštěniny a zelí. U nás je třeba problém ještě s jablky :( A taky nejez hodně kořeněná jídla a nepij nápoje s bublinkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
28.12.09 12:59

Ahoj, já si myslím, že je to zcela individuální, já jsem mohla jíst téměř vše, akorát tedy čenek ne :) Takže bych to prostě zkoušela a uvidíš .)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.12.09 13:47

jsem zastánce názoru, že při kojení má žena jíst zdravě, vydatně vyváženě, aby si nezhuntovala zdraví.

v těchto diskuzích vždy čtu, jak něco co nadýmá matku, nadýmá dítě. ještě jsem ale nikde nečetla mechanismus takového přenosu látek do mléka a nepochopila jsem ho. myslím, že je to - bohužel - prostě v daném dítěti, že má prdíky a bolení. ráda se ale přiučím, jestli někdo ten mechnismus zná…my s mužem (on je lékař, tak nějaké povědomí o tom, jak přenos mezi matkou a MM funguje, má) nic nenašli a ani kolegové lékaři, ani lékařky matky nic takového neznají…
totiž třeba nadýmavé potraviny fungují na principu trávení a rozkládání za vzniku plynů ve střevu. jak může toto ovlivnit dítě, jak se plyny ze střeva dostanou do mléka??????

věci, kterých jsem se vyvarovala při kojení se dají spočítat na prstech jedné ruky. a jsou to alkohol, zakouřené prostory (sama nekouřím), a arašídy a jiné ořechy. jedině u arašídů byl prokázán vliv na vznik alergie u dítěte a přenos mat. mlékem. kořeněná jídla jsem nejedla - a tím myslím mexiko, thajské apod., jinak koření jsem používala, včetně česneku.
nealko pivo je moc dobrá věc, a jedno alkoholické pivo s obsahem alkoholu kolem 4%vol je na mlíko taky moc dobrá věc. samo že ne každý den, ale když si dáš jedno týdně, ničemu neublížíš. alkohols se do mléka dostává v okamžiku, kdy ho máš v krvi, v odpovídající koncentraci, takže jedno malé pivko po kojení občas je v pohodě.

radím ti proto jíst všeho s mírou a případné prdíky dítěte řešit spíše probiotiky a masáží bříška, pokládáním na bříško, než zavést jednostranou stravu, která pro tebe může být naopak kontraproduktivní. a samozřejmě přeju, aby holčička ničím takovým netrpěla :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
28.12.09 14:02

Nataša: taky nechápu, jak je to možné… ovšem faktem je, že jeden den jsem omylem snědla opečené zelí a druhý den se dcera kroutila jak hádě a řvala jako tur :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
28.12.09 14:42

Nataso myslim,ze jsi to napsala moc hezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
28.12.09 15:53

ja si treba zivot bez bublinkaty vody neumim predstavit:)…zeli jim bezne a nic to neudelalo…mala se nedky krouti a nekdy pekne spinka…myslim ze to s jidlem co jim ja naprosto nesouvisi…aspon co jsem zatim zvladla vypozorovat!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
28.12.09 16:10

Jedine, co nam delalo problem, bylo mleko, vypila jsem denne tak 1l a nedelalo to odbrotu, fakt ho to brisko pak bolelo a desne prdel. Presla jsem na acidofilni mleko a ruzna jogurtova a preslo to. Jinak jsem jedla vse, nemyslim, ze kdyz je matka na rohjliku a vode, ze to diteti prospeje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová