Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím chtěla jsem se zeptat na vaše názory. Co může způsobit nízký tlak? Mívám sem tam i 70 na 40 stává se jen málo že bych měla tlak přes 100. Lékař mi už vysadil i léky na srdce takže užívám jen lék apocital na uklidnění. a léky na astma jen si teď na název nevzpomenu. díky moc
Tak v mém případě poslední měření 115/50 a je to jen motání hlavy, problém s rychlým vstáváním, musím hodně pít a pravidelně jíst abych sebou nešvihla…
Jinak se říká, že nízký není tak nebezpečný jako vysoký… Mám nízký snad celý život někdy to byl fakt extrém, ale nikdo to více neřešil ![]()
@katula9
V případě hodnot 70/40 mm Hg (torr) bych zvážil možnost chybných výsledků měření. Takové hodnoty samozřejmě nejsou běžné a normální, nicméně pokud to nevadí… Nízký tlak může být vyvolán sníženým objemem tekutiny v cévách, zvýšenou aktivitou parasymptatiku (nervus vagus), stagnace krve v dolních končetinách, sníženým periferním odporem atd. Všeobecně se nedoporučuje podávat agonisty beta-adrenergních receptorů, neboť by se hypotenze mohla přesmyknout do závažnějšího protikladu.
@Doctus překlad do češtiny byl nebyl?
víš jak takový ten manuál pro debily co pochopím třeba i já ![]()
@tetma píše:
@werunkaw123 máš goooogle
to máme všichni… tak zrušíme diskuse na emiminu ![]()
@werunkaw123
Jak je libo, dámo. Pokud je člověk dehydratovaný, může mít i nízký tlak. Stejně pokud je porušena inervace srdce, člověk dlouho stojí na nohách nebo cévy na periferii nepracují správně (zúžení, rozšíření).
Ono to bude asi i individuální.
Já mám taky hodně nízkej celej život. Vysoký byl jen při podezření na problémy se srdcem - nervy z vyšetření mi pomohly k lepším výsledkům. Ale jinak u mě je to silný kafe (to letí dolů tlak ukázkově), česnek, klasika jako prudké vstávání nebo i předklon, při MS jsem snad bez tlaku a taky v těhotenství jsem měla strašně nízkej. Pokud to má u tebe i pozadí dalších zdravotních obtíží, spíš bych se poradila s doktorem, do jaké míry je to čím ovlivněné a jak třeba postupovat.
Já mám nízký tlak už od puberty, to na něj ještě existovaly nějaké kapičky, už nevím, jak se jmenovali, ty už pak byly zrušené. Takže pomáhá ledatak kafe a podobně, já ale na něj moc nejsem.
U mě je to tak, že problém byl spíš v těhotenství, tlak sem měla ještě nižší než obvykle, motala se mi hlava, větší únava a tak, ale hlavně ten pocit na omdlení…Obecně je to prý tak, že je dobré mít ten tlak, na který je člověk zvyklý - já když už mám třeba 100/60, tak se cítím divně, sem prostě zvyklá na nižší.
Důležité je, jestli tě to nějak omezuje a tak… ![]()
@katula9 mám celý život 90/60, jediné problémy - občas sebou fláknu - když prudce vstanu. Ale pokud dávám majzla, tak je to v pohodě a nic víc se neděje..
A teď přes zimu sem úplně v pohodě, dřív se mi třeba motala hlava při těch top vysokých teplotách v létě… ![]()
Nízký tlak mám odjakživa (poprvé jsem sebou sekla v šesti:D)
teď už když cítím, že přichází motavka, nevidím a neslyším, tak si okamžitě sedám na zem abych sebou zas nešvihla-jsem těhotná, tak abych nespadla třeba na břicho…
a třeba tátovi tlak jednou nezměřili vůbec, vyšlo jim u doktorka, že je mrtvej
ale to je dvacet let zpátky, asi měli nějakou chybu- ikdyž nízký tlak má taky..ale ten kupodivu problém nemá- kouří, pije kafe a na motavku si nestěžuje:D (ikdyž on si nestěžuje na nic:D)
Mám nízkej tlak od jakživa většinou kolem 100/60,minulý týden na gyndě naměřeno 90/60 zrovna předevčírem v noci se mi udělalo nevolno zamotala se mi hlava a jen tak tak že jsem sebou nešvihla ale jsem těhule jinak jako netěhotný se mi to nikdy nestalo to maximálně motání hlavy při prudkým vstávání
Tak vadný přístroj nemáme kolikrát i když jsem na kontrole na kardiologii musely sestřičky pro druhý tlakoměr ten jeden mi prostě tlak nezměřil. jinak jsem dost unavená a sem tam se mi halva pěkně točí ale už jsem si celkem zvykla nejhorší je to že ani doktor už neví co se mnou