Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veerr já borelióza měla, fakt ukázkový boreliozni flek a můj doktor tvrdil, že to borelka urcite není. Tak sem odpol šla k jinému dr a ten mu ihned vzal krev a napsal antibiotika. Samozřejmě že když přišly výsledky testů, borelióza to byla.
@karkarka to je paráda tedy
ráno jedu na to infekční pro jistotu
Z fotky se hur hodnoti, ale jako lekar si myslim, ze to borelioza je. Z krve to muze byt poznat az pozdeji, takze ja osobne bych antibiotika s timhle flekem nasadila, i kdyby to melo byt ne uplne stoprocentni (je pravda, ze typicky vzhled to nema, ale stipance zase nemivaji moc casto ten centralni vybled)
A ano, fleku muze byt vice, proto se to jmenuje erythema migrans (neco jako stehujici se vyrazka), ze muzou byt i v jinych mistech.
@Veerr raději bych na testy zašla, jistota je jistota. Jinak, nemazlil se s nějakým zvířátkem? Podobný flek jsem měla dva roky zpátky na ruce a byla to dermatofytoza (plíseň na kůži od zvířat). Chytila jsem to na dovolené na Kapverdách, všimla jsem si toho asi tři týdny po dovolené, pravidelné kolečko s rudým okrajem. Tím chci říct, že to být borelióza nemusí, ale radši ať zjistí minimálně CRP, kdyby se nic nezjistilo, tak bych šla na kožní.
Mne osobne to typicke tedy neprijde. Kdyz se clovek podiva na tu kuzi, dite ma asi husinu a je to tudiz hodne zvetsene. Jestli je ten svetly stred tvrdsi nez okoli, tak to nejspis vypada jako kazde moje stipnuti od komara. Ja reaguju stejne prehnane. A navic to ma ne dvou mistech, to na boreliozu nevypada.
@lll14 děkuji
máme malého pejska, ale s tím je v domácnosti denně
jinak o ničem jiném nevím ![]()
@mroe doufám v to, ale uprostřed nic na pohmat nemá, žádný dobanec. Toto je foto, kde je 2 cm flek
@Veerr píše:
@mroe doufám v to, ale uprostřed nic na pohmat nemá, žádný dobanec. Toto je foto, kde je 2 cm flek
Takze flek velikosti stipance od komara… Boreliozovy flek ma obvykle nekolik cm, rozhodne vic nez dva.
@mroe to prave říkala ta doktorka, vše to stojí v mem dotazu. Ale taky naše zdravotní sestricka říkala, ze to vypadá na boreliozu, ale mají dovolenou. Viděla to včera večer osobně, je to sousedka. A tohle byla zaskakujici doktorka té nasi, neznám ji, tak vůbec nevím, přeci jen k naši mám větší důvěru
Me to prijde, jak kousnuti od muchnicky ![]()
A borelioza se v krvi pozna az pozdeji.. Takze se nasazuji antibiotika preventivne a na krev se chodi pozdeji, kde se testuje prodelana borelioza (ja to tak vždycky mela).
@tereza12345 jj to vím, ze v té krvi to je až pak dele a atb dávají preventivně. Trochu se mi to rozlezelo. Možná ještě nějaký den s tím infekčním pockam. Je teď 7. den po očkováni na spalnicky a tak ho nechci úplně vystavovat nějakým nemocem v té čekárně. Ikdyby to nahodou fakt byla borelioza, tak atb můžou dat i za par dni, ze? Až nebude nejvíc rizikový na nějakou případnou reakci k tomu očkováni. Ale taky pořad doufám, ze to ono není a doktorka má pravdu ![]()
@mroe píše:
A ono je u boreliozy nejak vyrazne vyssi CRP?
Není, takže CRP je zbytečné.
Testy v době erythema migrans mohou být (většinou i bývají) ještě negativní, takže těžko hodnotit. Jinak erythema migrans u dítěte může být i kolem 2-3cm, u dospělých se popisuje až kolem 5cm. Dle fotky bych si asi netroufla hodnotit, musela bych vidět, stejně tak ten druhý flek. Asi bych to sledovala co to bude dělat, pokud by se to zvětšovalo a bledlo od prostředka tak pak by to borelioza spíš byla. Event. pokud nabírat krev tak cca za 2 týdny, dřív si myslím, že to nemusí nic říct, nebo tedy pokud budou pozitivní tak je to borelioza, pokud negativní tak to boreliozu nevyloučí.
@Lucka1111 a nevadilo by, kdyby se atb daly až pak a ne hned teď? Myslím třeba za ty dva týdny. Teď je po tom očkováni
@Lucka1111 tohle je na ruce, ale je menší v průměru než na noze