Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud máš takto zrasované nohy, tak boty nemáš vhodné asi.
Jinak nějaká fyzioterapie? A hledat něco jiného.
@Anonymní píše: Více
Většina lidí zobe minimálně ze začátku bobule, někteří, obzvlášť starší, zobou pořád. Tedy bobule rovná se analgetika. Nalgesin, Brufen, Nimesil - poslední na předpis, samozřejmě je jich víc… I lidi, celkem mladí, co jsou zvyklí fyzicky pracovat a změní práci (kde je jiný pohyb). Někdy na uvolnění svalových spasmů na noc i Dorsiflex, Guaracujan. Boty bych koupila jiné, větší, se širší špicí, lehké - nohy natékají, když je člověk používá, ty palce nejsou dobré a doporučuju ty boty co nejrychleji vyměnit. Na nohy je vynikající kaštanový chladivý gel (znám tedy jen od Alpy, ale určitě je jich víc). Na bolavé klouby je dobrá kostivalová mast. Co to je za práci? Aspoň všeobecně…
Vložky na míru (Formthotics) do stávajících bot. Jsou dražší, ale hodně ti uleví.
Doporučila bych tlumené boty s širší špičkou - třeba značky Altra nebo Topo Athletic. Jsou drahé, ale mohlo by se ti ulevit. Ty potíže s palci ukazují na to, že boty nemáš dostatečně široké. Se širokou špičkou bych nedoporučila čistě barefoot boty. Pokud na ně nejsi zvyklá, jen se natrápíš (nemají obvykle podporu klenby aj. a taky nebudou úplně nejvhodnější na chůzi po betonu v hale).
Jako „první“ pomoc by mohlo pomoc olepit prsty tejpovací páskou nebo na ně nalepíš náplast proti puchýřům, pokud na ně v botách bude místo.
Pokud tedy nemusíš nosit vyloženě bezpečnostní boty - tam bych doporučila tu výše zmiňovanou vložku a olepit prsty.
Na bolesti těla bych ti doporučila nějakého osobního trenéra a full-body trénink. Do tří až šesti měsíců ti bude mnohem líp.
Levnější řešení je „vybrečet“ si u praktika nebo ortopeda fyzioterapie (to jde na pojišťovnu) nebo si v posilovně nechat ukázat aspoň základní cviky na nohy, zadek, záda a břicho, ruce - to je tak na čtyři sezení s trenérem a pak můžeš cvičit sama.
Krátkodobě bych to řešila prášky proti bolesti - pokud tě něco bolí, tělo se vyhýbá některým pohybům a tím se budují akorát tak svalové dysbalance a ty, pokud se neřeší, můžou vést dlouhodobě k opravdu ošklivým bolestem.
Zkus nějaká kompenzační cvičení, ale spíše tedy relaxační, protahovací, na cele tělo, když jsi rozbitá, není úplně dobrý napad podávat nějaké výkony ještě po práci. Ale tedy nezní to moc dobře, blby je, že si vlastně nemuzes v té námaze moc ulevit, protože jsi nucena vydržet ten předepsaný cas, intenzitu a druh pohybu. Nicméně co bys mohla, je dojit si na fyzioterapii, a poradit se, jak všechny ty konkrétní pohyby provádět lépe, aby ti neskodily. Takže příklad, jestli treba hodně chodíš a prendavas krabice z místa na místo, tak aby ti poradila, jak lépe chodit a jak lépe prendavat ty krabice. Neno jestli něco šolicháš ze strany na stranu na nějakém stole, tak aby ti poradil s tím. Proste bys ji popsala, co přesně tam děláš, třeba i předvedla, jak, řekla, jaké mas potíže, a fyzioterapeutka by se na tebe podívala a poradila ti, co s tím.
Fyzioterapie, kompenzacne cvicenie (napr plavanie), strecing, masaz.
V praci bandaze alebo ortezu, podla druhu zataze pripadne ‚vypchavky‘ (napriklad ak ides na kolena tak mat kolenacky), ak sa casto bokmi niekam opieras tak kratasy s vystuzenymi bokmi…
Okrem zmieneho mazania (bobule moc nedoporucujem, ale rozumiem ze vela ludi ich pouziva), susene marhule. Obecne sa pozriet co jes, idealne je dat si pred pracou „dlhe cukry“ (obilniny, strukoviny)…
Edit: Ked citam tych nadomnou, tak este je dolezite premyslat pri tom… Ja tiez ked tu nosim veci tak nenosim vsetko v rukach, nieco staci ‚suchnut‘ po zemi, na nieco je taky malicky vozicek… Existuju videa ako spravne zdvihat bremeno atd… Tym sa da telu dost pomoct.
@Semtex píše: Více
Chyba. Pokud je „rozbitá“, tak jí ten pohyb zřejmě přetěžuje. Naopak by měla zejména posilovat, zezačátku rozhodně doporučím fyzio, nebo SM systém, nebo trenéra. Pak ji i fyzická práce přestane bolet. Zdravého člověka ani práce ve skladu prostě nesloží.
Bohužel ve věku 50+ jsem nastoupila nově do práce, fyzicky náročné, stále v pohybu a na nohou. Předtím sedavé zaměstnání
Nevím, zda si na to zvyknu, ale po třech týdnech jsem jak rozbitá, bolí mne celé tělo, klouby, v noci koleno, nohy, mám nateklou a bolestivou pravou ruku.
Je to docela šílený.
I když nosím kvalitní, dražší obuv, mám zmařené palce, otlačené, fialové, pravděpodobně mi slezou nehty
Mátě nějakou radu, jak ulevit tělu, bolesti či si lépe zvyknout?
Po noční nemohu z toho kvaltu usnout a jsem unavená a ve stresu.
Tuším, že mi napíšete takovou práci nedělat, jenže.. o žádné jiné momentálně nevím a jsem sama, po rozvodu, bez příjmu..