Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim vsechny maminky…
chtela bych se zeptat, mala ma za tyden 10mes, co ji dnes oblect do kocaru? mame u nas 12stupnu venku.
pak sem se chtela zeptat co davat na snidane? davam porad ovocne presnidavky s piskotem, tak co davat jineho a jaky mate vy celkovy jidelnicek a co vsechno uz papate?
a posledni dotaz co me zacina trapit… mala rika mama tata baba nene nana lala a vselijake zvuky k tomu, za moje rucky se posadi, prekuli se na bok kdyz na bricho tak ma ruku pod sebou a place, z briska zpet na zada se boji, kdyz krmim sedi ve vajicku a to sedne a ma hlavu az u kolinek a dela houpy houpy, ma 10 zubu a zacinaji se ji prorezavat stolicky tak je takova nervni. prosimvas nemela by umet vic veci treba sama uz sedet, lozit atd? neumi to ale spis se ji nechce. za 14dnu jdem k dr na kontrolu a mam strach ze bude rikat ze mala toho moc neumi a bude nas posilat na vysetreni
Snídaně, dávala jsem jogurt rohlík, chleba s lučinou a tak. V tomto věku syn chodil tak neposoudím, co by mimčo mělo dělat.
Co syn přesně jedl už si nepamtuji
ale taky přesnídávky, pečivo s jogurtem, lučinu.
Oblíkání by mělo platit to co máš na sobě ty + jednu vrstvu navíc. Syn chodí už jen v tenký mikině (né teď
, dávám příklad ) a přítelovi děti mají ještě sněhule a kulichy.Jsou furt nemocný, jak jsou nabalený a zapařený.
Ke snídani dávám UM.
Přetočit na břicho už by umět měla
Plazit se, pomalu si klekat..
Oblékla bych podle toho, co obleču sobě, asi tak na stejno. Kdyžtak můžeš třeba venku vrstvu ubrat. A jestli u vás fouká vítr, tak je o dost míň teplo, než je na teploměru, samotnou mě to včera překvapilo ![]()
@vendelinecek Syna oblikam tak nejak podle sebe…
Napr. Ja si vemu triko kratky rukav, mikinu, bundu. Synovi dam to same ale triko s dlouhym rukavem, a kdyz je v kocaru prikriju ho dekou a nanoznik dam. Syn bude mit teda dva roky koncem brezna.
CO snida, je vetsinou jogurt nebo pudink, pecivo odmita, nechce ho..
![]()
CO by melo umet 10-mes. ditko nevim, syn me od 10 mes..chodi sam.
Malá teda už začínala chodit, ale každé dítě má své tempo, nemluví ani teď (16 měsíců), ke snídani se kojila.. Oblékám rozumně - to co mě, plus stále ještě fusak - včera odhrnutej, když usnula, tak jsem jí jím přikryla, nezapínala..
Každé dítě je jiné, jinak rychlé a jinak otužilé. Nijak malé nepomáhej s pohybem, ona lozit začne, neboj. Dej na svou intuici a určitě budeš vědět, co oblíknout, semtam na ni sáhni, děti se rodily, jedly a vozily dávno předtím než byl internet. Čím víc je informací, tím víc matky plaší a zapomínají, že jsou dospělé osoby s vlastním rozumem a úsudkem.
Ke snídani chlebík s lučinou, nebo s máslem a marmeládou, nebo máslo a nastrouhat eidam nebo goudu
totéž na rohlik, na kolečka ty na půl minimálně a něčím namazat, dobré že žervé takové to v „alobalu“ vyrábí kromexim a je bez soli.
do přesnídávky taky můžeš nastrouhat dětské sušenky aby byla změna, nebo nastrouhat jablíčko s těma piškotama ale to mi přijde jako svačinky spíš.
oblékání taky řeším
dceři je 15měsíců, oblékaám jako sebe, tedy oan má punčochy a já ne, ale zase když sedí v kočárku a nehýbe se…
k těm dovednostem, určitě jsou na webu nějaké tabulky, naše malá už stála a snažila se obcházet nábytek, myslím že v 10 by se měla minimálně plazit (mnoho dětí nelozí vůbec) a to otáčení z břicha už by asi taky měla zvldánout
ale tohle jsem nikdy nezjišťovala takže nevím přesně, naše mudr má v ordinaci velkou tabuli co a v jaké oblasti by mělo dítko umět v určitém věku ale fakt si to nepamatuji
Mam kamaradku a malemu bude za tyden rok…otacel se na brisko uz kolem 5. mesice, ale to mu zustalo da secrici do ted. Teprve asi pred tydnem se zacal plazit a perovat na kolinkachva a sedet ted si zacina stupat u nabytku. Byla u rehabilitacni a ta ji rekla ze kazde ditko je jine a ze holt je malej linejsi. Ale jak se zacal vic plazit jde to vse mnohem rychleji. Zadny strach…spis se mudr zeptat jak podpirit cviky malou
.
Prijde to ze dne na den…
@sieta.m píše:
Každé dítě je jiné, jinak rychlé a jinak otužilé. Nijak malé nepomáhej s pohybem, ona lozit začne, neboj. Dej na svou intuici a určitě budeš vědět, co oblíknout, semtam na ni sáhni, děti se rodily, jedly a vozily dávno předtím než byl internet. Čím víc je informací, tím víc matky plaší a zapomínají, že jsou dospělé osoby s vlastním rozumem a úsudkem.
Mojí malé bude za 3 dny teprve 8 měsíců, ale už pěkně lozí, doplazí se tam, kam potřebuje, udrží se na všech čtyrech, ale lézt ještě neumí.
Ke snídani dávám zatím jen UM, ale předpokládám, že za dva měsíce budu do něj přidávat jáhly nebo jinou obilovinu, aby to byla kaše - hustotu podle potřeby dítěte. Piškoty mi připadají zbytečné, to je komunistický přežitek, zbytečný cukr v takhle malém věku. Piškoty vůbec neplánuju.
Oblékám spíš lehčeji, ale asi i dneska jí dám do lehké kombinézky, uvidím… ale jak se tu píše, měla by mí jen o vrstvu více než ty.
Dekuji vam vsem moc za rady, ona se treba opre o loket a chce sednout ale nejde ji to, jinak jak lezi na zadech tak porad ma zvedlou hlavicku pozoruje a smeje se, jinak co ji ukazu tak vsemu rozumi a nebo se to snazi napodobit, myslim ze neni nejaka opozdena jen bych potrebovala poradit ja jak ji treba ukazat a pomoct at vi jak se plazit, max se posunuje trochu pozpatku…
a s tim jidlem jak vypada denni jidelnicek? a co se vecere tyce davam kase, nebo krupicku. doporucujete i neco jineho? jinak v noci kojim 2-3× jak kdy ma zizen
Dcerka má pořád ke snídani mlíko, nejdřív MM teď už UM, z postele lezeme většinou tak v půl 9, pak si dá trochu toho co mám já, v 10 M stačilo mlíko, svačinku nemá. Oběd už má převážně to co my, dřív mas zelenina, na malé kousky. ke sváče, ovoce, jogurt- přesnídávky jsem nikdy nedávala, Véča chleba, rohík, sýr, šunka.. k tomu čerstvá zelenina. před 8 ještě míko. V noci je bez mlíka od 4 měsíců. Otáčet už by se měla sama určitě, Barunka se otáčela jak na bříško tak i obráceně ve4 m, v 6 se platila a v 8 seděla, stála obcházela nábytek a v 11 chodila sama. Ale každé dítko to má jinak, každopádně bych se poradila s dr. ona ti ukáže jak jí ukázat to přetáčení, jak do sedu…
Oblékám stejně jako sebe+ měla deku, nebo v zimě fusak když byla v kočárku a seděla nebo spinkala. Třeba včera měla to samé co já- tričko, mikču, vestu a kalhoty+ navíc oproti mě tenký punčošky. Nepřeháněla bych to s tím oblékáním, pak se akorát zpotí a budou nemocný.
@Miškynka prave s tim pretacenim v 7mi mes se pretacela na brisko i zpet a ted se zpet boji nebo co…
Venelinecko, třeba má jen málo tonické svaly, to nic není, to se do pořádku, to bude stačit cvičeníčko, Vojtovka.
Krupičku nedávám, to je stejně jako piškoty komunistický přežitek plný cukrů, nic prospěšného. Dávám čisté obilovinové kaše, střídám je - jáhly, ječmen, kukuřice, rýže, střídám to.
Náš jídelníček:
8 h - 210 UM (ale začnu postupně přidávat lžíci obilovin)
10 h - domácí jablečná přesnídávka bio, 1 bio křupka
12 h - masozelenina
16 h - domácí ovocná přesnídávka, 100 ml UM
19.30 h - noční Nutrilon s rýžovými vločkami nebo jáhlová či rýžová kaše v UM, až nebude stačit nasadím zeleninovou polévku (zelenina, UM, obilovina)