Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já jen k té COCA COLE… Je všeobecně šmahem zapuzovaná, jako nejhorší. Ale neberte všechno, co se vám navěsí na nos za bulík. Je dobrý o tom trochu pouvažovat…
V coca cole je plno cukru, ale to samo o sobě není škodlivé. Mozek přece na cukr funguje, a když je podanej v nápoji, dokáže se s ním vypořádat určitě líp, než když splácáme tatranky, sušenky, bombony aj. sladkosti s dobou trvanlivosti milion let. ![]()
Citace jednoho lékaře:
kyselina fosforečná je pro nás nejdůležitější kyselina na této planetě. Drží totiž genetický kód DNA, protože ta jediná je schopna tvořit esterické můstky, které drží šroubovici DNA, aby se nerozpadla. Kdybychom tu kyselinu neměli, budou se rodit různé zrůdy. Coca cola, která je konzervovaná kyselinou fosforečnou nám vůbec neškodí, právě naopak.
Další důležitou funkcí kyseliny fosforečné je její schopnost tvořit makroenergetické vazby v ATP, dále s glukózou a fruktózou a kyselinou pyrohroznovou. Při odštěpení jedné molekuly této kyseliny se uvolní energie 12 kcal, která je okamžitě zpracována pro další funkce a reakce v buňce (opakování pro lékaře).
Kyselina fosforečná a fosfáty se dřív, kdy ještě nebyl farmaceutický průmysl tak hladný, používali do mýdel, čistících prostředků a saponátů. Nyní se fosfáty pomalu odstraňují a do čistících prostředků a saponátů se dávají bioenzymy, které člověku škodí. Fungují totiž jako dráždidlo a alergen na sliznici dýchacích cest. Takže, když si kupujete prací prostředek, kde je psáno velkým písmem bez fosfátů, je velmi pravděpodobné, že si přivodíte alergii.
Coca colu vymyslel v roce 1885 americký lékarník John S. Pemberton z Atlanty v Georgii a při výrobě mimo jiné použit extrakt z cocy a colových ořechů. Nápoj se prodával v okolních lékárnách jako „tonik stimulující mozek“. Kdo má trávící problémy jako například zvracení a nechutenství a dá si vyštěrchanou a mírně naředěnou ledovou coca colu, tak se mu udělá dobře. Bohužel přesto, že to lidé již vyzkoušeli, se nikomu nerozbřesklo. Že by si řekli, že na zanícený trávící trakt se dá šméčko a ono se to vyléčí…
Dále by si měli doktoři vzpomenout, že naše kosti jsou složeny z 85 procent z fosforečnanu vápenatého. To je ohromná zásobárna vápníku a kyseliny fosforečné. A jak někdo tvrdí, že Coca cola odvápňuje, tento proces není tak jednoduchý. Protože naše kost je tvořena a odbourávána dvěma druhy buněk. Jedny se jmenují osteoblasty, které tu kost staví za pomocí alkalické fosfatázy. A dále máme osteoklasty, které kost odbourávají a tuto reakci katalyzuje (spouští) kyselina citrónová.
Díky kyselině citrónové, která se dnes sype téměř do všeho, je tolik osteoporóz a mnoho lidí je léčených vápníkem, hořčíkem a ženy ženskými hormony.
Nechápu, proč je cukr tak zavrhovaný, když ve fyziologii ve 2. ročníku na medicíně je napsáno, že srdíčko jedním stahem vypudí 1,2 dcl krve, za 1 minutu je to kýbl krve a za den cisterna o 10.000 litrech. Osmdesátiletý člověk načerpá srdíčkem 350 milionů litrů krve, což je celá Křetínka, než začne přetékat.
Měli by si všichni uvědomit, na co to srdíčko jede. Myslíte si, že na cereálie, jogurty, na makrobiotické potraviny jako například naklíčené obilí a podobně? Ne – jede na cukr, a to právě na hroznový cukr - glukózu, která je obsažena v řepném cukru společně s ovocným cukrem - fruktózou. Další orgán, který jede na cukr, jsou játra. Bez glukózy a kyseliny glukuronové bychom nestrávili a nezlikvidovali spoustu toxinů, které dostáváme v každodenní potravě. Hroznový cukr nám jede do svalů, takže když sportovec chce podat výkon, musí dostat dostatek cukrů. Ale nejdůležitější orgán, na který cukr jede, je naše mozkovna. A to opět na hroznový cukr. Zase se najdou lékaři, kteří budou tvrdit, že cukr je jed. Můj otec, také lékař, říkával mé matce: „Slaď tomu Petrovi trochu víc, jeho příroda neobdařila jiskrným intelektem, tak ať mu to více myslí a všechno si pamatuje.“ Myslím, že díky otci jsem to co jsem, že jsem si třeba udělal i druhou vysokou školu. Dále fruktóza, která je druhá molekula v sacharóze, je důležitá jako velký zdroj energie, ale hlavně pro pány je motorem bičíku našich spermií. Proč se tedy potom všichni diví, že máme tak nízkou pohyblivost spermií a spousta pánů nemůže oplodnit svou partnerku. Také tvrzení, že cukr a jeho nadměrný přísun, by mohl způsobit cukrovku, je rovněž mylné. Při glukozotolerančním testu je slinivka schopna zpracovat za 2 hodiny 7 dkg podaného cukru a glykemie nám klesne na normál. A o slinivce platí totéž, co o každém jiném orgánu v těle. Když chcete mít vyfachčené svaly a srdce, musíte je trénovat.
Víte dobře, že když si člověk zlomí nohu a dají mu ji do sádry, tak za 3 týdny proběhne atrofie z inaktivity a stehenní sval se zmenší o ¼ svého objemu. Takže u mě je nejvíce vypracovaná slinivka, protože už od rána dostává 5 kostek cukru v kávě, v zápětí mnoho sklenic Coca coly a moje beta buňky langerhanzových ostrůvků si patrně už říkají, kdy nám dá pokoj, abychom mohly také atrofovat…
Je to ještě delší, ale už tak jsem to tu zaplácala… Já jen když slyším, jak coca cola škodí, tak skřípu zubama, protože kdo to má vlastně nějak podložený?
Doktoři, kteří doporučují nízkotučné jogurty a zavrhují smažení na sádle??? To nejsou potom odborníci, ale doltoři na baterky.
![]()
Davda, já osobně jsme si coca colu občas dala, koupila…ale četla jsme , že u nás se vyrábí kvalitní, s kvalitním cukrem z řepy, která putuje na západ a k nám se dováží na prodej s tím méně kvalitním škrobovým kukuřičným
, tak z principu jsme to přestala kupovat…
Jinak já zase kupuju sirupy, protože mi nevadí, že je tam cukr, zato se musí hlídat, aby tam nebyla umělá sladidla
byron píše:
Davda, já osobně jsme si coca colu občas dala, koupila…ale četla jsme , že u nás se vyrábí kvalitní, s kvalitním cukrem z řepy, která putuje na západ a k nám se dováží na prodej s tím méně kvalitním škrobovým kukuřičným, tak z principu jsme to přestala kupovat…
Jinak já zase kupuju sirupy, protože mi nevadí, že je tam cukr, zato se musí hlídat, aby tam nebyla umělá sladidla
Hele tak to je u nás ale se vším - sýry, máslo, veškeré jídlo.
Třeba v Německu nás už mají za „Ukrajince“, takže sem posílají šmejdy.. (Zlatý naše Choceň, Pribina, sýry Salix apod., aspoň něco ještě máme…).
Ale beru to z pohledu toho cukru v cole - jak každej z něj umírá. Já jsem vlastně ještě nečetla žádný odborný článek, kde bych měla vysvětleno, proč colu nepít.
To, že to řekla dr. ve „Jste to, co jíte“, neberu. Myslím fakt nějak vysvětlený, jako je to třeba vysvětlený tady…
Nevím, já jedu zlatej střed, colu někdy (ona taky dost leze do peněz, že), jinak čaje (jakýkoliv, vychlemtám všechno
), co mě ale mrzí, že mlíko jsem nepila už pěkně dlouho. Ty obarvený vody mlíkem nejsou.
A minule jsem si koupila to drahý Selský (Billa), jsem si myslela, jaký to nebude terno - a už ani to není mlíko. ![]()
Podle mě jíst pít co nám tu vyroste (v zimě rajčata dovezená z Holandska - to nejsou rajčata, všichni víme, jak se dělají…), pít vodu z kohoutku (levná a nezávadná), vyprdnout se na plastový vody a jíst to, co má malou dobu trvanlovosti. ![]()
A smažit na sádle, neb sádlo vydrží přepal mnohem víc, než olej (nejdřív mi to nechutnalo, ale dá se zvyknout…).
My dospělí pijeme na 90% neperlivou vodu, občas džus, colu. Synovi dáváme vodu, džus ředěný vodou, kakao, ovocný čaj a občas i vodu se štávou.
Právě piju černý čaj s mlékem - výborný
naučil nás to známý co jezdil do Anglie
jinak minulý víkend jsem dělala pečený čaj - já dělala z jablek a hlavně švestek ![]()
Já to tak nějak dělám- kupuju z potravin český věci, zeleninu a ovoce taky…
Vodu zásadně z kohoutku… Čaje český jemča.....
Kafe je prý nejlpeší zrnkový, ale přeceděný, tak si ho přes cedníček cedím…Kupuju ale i rozpustný......
A opravdu nemusíme mít všechno, vybírám, co budeme jíst
1miss1 píše:
Právě piju černý čaj s mlékem - výbornýnaučil nás to známý co jezdil do Anglie
jinak minulý víkend jsem dělala pečený čaj - já dělala z jablek a hlavně švestek
Tak to já nikdy nezkoušela jen tak samostatně jíst, vždycky si to zaliju horkou vodou a vyjídám, mnam ![]()
byron píše:
V létě jsme dělala z meruněk a to bylo tak strašně dobrý, že jsme to hned snědli
1miss1 píše:
jinak minulý víkend jsem dělala pečený čaj - já dělala z jablek a hlavně švestek
1miss1 píše:
Tak to já nikdy nezkoušela jen tak samostatně jíst, vždycky si to zaliju horkou vodou a vyjídám, mnam
byron píše:
V létě jsme dělala z meruněk a to bylo tak strašně dobrý, že jsme to hned snědli
1miss1 píše:
Tak to taky zkusím, to by mohlo být dobrý ![]()
byron píše:
Já to právě přidávám i do bílýho jogurtu nebo ujídám lžičkou, nebo když dělám puding tak hodím trošku do misky a zaleju1miss1 píše:
Tak to já nikdy nezkoušela jen tak samostatně jíst, vždycky si to zaliju horkou vodou a vyjídám, mnam
byron píše:
1miss1 píše:
Ja cocacolu moc nemusim chutove mi nesedi ale piji ji v pripade lehcich zaludecnich potizi, ale za to kofola na te jsem zavisla, nedelalo by mi problem vypit dva litry denne, ten cukr v tom je mi celkem sumak, ale ten kofein, nepiju kafe ani cerny caj a lecim se se srdcem takze to neni to prave orechove. Ale souhlas s Davdan hlavne mas muj obdiv ze se ti chtelo to sem vypisovat, ja to story s colou znam, a take vim ze co lekar to nazor takze neverit vsemu co slysime a cteme, zjistit si co nejvice informaci a udelat si vlastni nazor.
Nejvíc doma pijeme čaje-já bylinkový a ovocný,chlap bylinkový a černý.V létě pije přítel šťávu,já obyč.vodu,minerálku,nebo vodu s citronem
Pro Davdan- ze sadlo je zdravejsi nez rostlinne tuky vime uz davno je to celekm stara vec, brali jsme to uz na fakulte a profesor nas v tom utvrdil. Ze maslo je zdravejsi nez maragarin vime vsichni i kdyz se jedna o zivocisny tuk, ale sadlo s radosti nahrazujeme olejem.
Neni se cemu divit mam dojem ze u nas funguje tak trochu informacni embargo, overena fakta se verejnosti davkuji postupne a s dostatecnym casovym rozmezim podle toho jak se to komu hodi do kramu. Dost OT, ale Davdan me navnadila ze mi to nedalo se nevyjadrit.
Já piju jeden čaj za druhým a šetřím tím, že si ho dělám do termosky - 3 hrnky místo 1. ![]()
Já piju nejvíc neslazené čaje - ovocné Pickwick nebo Teekane, sypané, černý čaj s citronem. Jinak vodu z vodovodu, občas s trochou šťávy nebo vodu s citronem. A jednou za čas kofolu, tu miluju…