Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, včera jsme byli na prvním embriotransféru a není mi jasné, co mám teď těch 14 dní dělat. Ženský co leželi vedle mě povídali, že se má celých těch 14 dní ležet s nohama nahoře, že na tom velice záleží aby se embria zachytili. Jenže mě se zdá že toto nemohu nějak ovlivnit, že stačí když nebudu posilovat, tahat těžké věci, zbytečně se namáhat. Ale ráda bych šla na procházku, starala se o domácnost, jezdila na kole. Neublížím jim nějak? Ještě mám jednu obavu. Mám po prvním pokusu umělého oplodnění velkou reakci na hormony=hyperstimulační syndrom. Bude toto mít nějaký vliv na uhnízdění? Jezdím na kontroly, může mě lékařka prohlížet ultrazvukem zevnitř? Neporuší se tímto něco? Je to můj první cyklus, tak budu velmi ráda když mi někdo na tyto otázky odpoví. Děkuju
Ahoj , v létě budu absolvovat také trasnfer. Pokud budu mluvit za sebe, budu na sebe maxinálně opatrná. Pokud mi lékař doporučí ležet a opatrovat se , tak budu. Pokud mi řekne ležte , tak budu ležet. Nebudu sice ze sebe dělat nějakou porcelánovou panenku , ale jízdu na kole bych rozhodně zrušila a domácí práce typu vytírání, luxování, tahání věcí si raději odpustím. No jestli mi rozumíš , o dítě se snažím hodně dlouho a jiné věci prostě počkají. Dítě je důležité. Tak myslím si, že má odpověd ti třebas pomůže
Ahojky,
já nevím, ale já bych se určitě chovala jako ta porcelánová panenka.
Kdybych byla už tak daleko, tak bych určitě těch 14 dní jen a jen ležela a opravdu bych nedělala vůbec nic. A ť mi celý dům třeba spadne na hlavu.
Taky se o miminko snažíme už dost dlouho ( 2,5 roku ) , tak proč zbytečně riskovat ???????
V Nizozemí odjedou po ET na kole domů ![]()
No já odjela autem, ale odpoledne jsem už šla na procházku, a na ty jsem chodila každý den. Sice jsem špinila 7-17.den, ale nakonec se z toho vyklubal jeden mrňousek, který má nyní skoro 20 měsíců. Nejdůležitějších je těch pár hodin po transferu.
Ahoj!
Já jsem byla na transferu před měsícem. Po transferu jsem odjela sama autem, ale měla jsem strach, že to drkotání mi ublíží. Doma jsem ležela do večera s nohama na pohovce. Před transferem jsem doma udělala velký úklid, abych se potom těch 14 dní nenamáhala. Druhý den jsem byla na půl hodinky ve městě, a opravdu se těch 14 dní nezatěžovala. Určitě by jsi měla vynechat to kolo. Malé procházky prý neuškodí. Myslím, že v mém případě jsem pro to udělala vše, ale nezadařilo se. V 11 dni po transferu jsem dostala bolesti, jak při menstruaci a začala trochu špinit. Myslela jsem si, že když se to nerozjelo, že je to známka toho, že se vajíčka chytli. V den, kdy mi brali krev na těhotenské testy, tedy 14 dní po transferu jsem menzes dostala. ![]()
Myslím, že když už jses na to dala, měla by jsi proto udělat opravdu maximum, ale stejně za nás rozhodne příroda.Jde o to, aby jsi měla čisté svědomí a netrápili tě výčitky v případě, kdyby se to nepovedlo. Ale určitě se to povede! Přeju hodně štěstí! Kati
Ahoj, mne po prvnim pokusu donutili v centru lezet, pak jsem mela neschopenku a pokus se nezdaril. Pri druhem pokusu jsem byla misto na luzku v kresle, po 10-ti minutach jsme jeli domu a pak na dovcu (cca 500 km). Lekari v druhem centru nedavali neschopenku, pry neni nutna, ja vsak nechtela riskovat pracovni stres, nebot si myslim, ze nejdulezitejsi je psychika.
Ja bych Ti poradila delat vse, na co mas zrovna chut, protoze, kdyz budes pouze lezet a „myslet na to“, nicemu nepomuzes.
Druhy pokus vysel, ackoli jsem byla temer hyperaktivni.
Ahojky,
nebyla jsem na umelem oplodneni, jen po nekolika hormonalnich prascich u mne nastal silny hyperstimulacni syndrom. Moc me bolelo bricho, otekla jsem a sla jsem ke svemu gynekologovi. Ten zjistil, ze jsem pribrala 8 kg, vajecniky jsem mela zvetsene skoro na 10 cm a plne bricho vody. Ale take se mu zdalo, ze je tam velmi ranne tehotenstvi, asi tak 10denni, ale test ho nepotvrdil. Protoze se situace nelepsila, poslal me do nemocnice, kde jsem byla 14 dnu. Tam mi HCG zacalo rust. No, to bylo v breznu lonskeho roku. Ted mam z toho hyperstimulacniho syndromu skoro 5 mesicni dvojcata:-) A to bylo moje prvni tehotenstvi, v 37 letech, a ja si myslela, ze deti mit nemuzu. A byl to prvni nechraneny pokus s druhym manzelem:-) Takze preju stejny hyperstimulacni syndrom, jaky jsem mela ja:-)
danca, radecek a romanka 20 tydnu
Ahoj Tviti
Při prvním embryotr. jsem opravdu ležela a nevyšel. Při druhém jsem odpočívala a šetřila se, ale neležela a teď se tady snaží se mnou psát 8měsíční sluníčko
.Tak držím pěsti
Kukuč,
Ahojki, ja jsem 11-ty den po embryotransferu. Doporucili mi prvni tyden klidovy rezim, jako pri rekonvalescenci po nejake nemoci a dale klidovy rezim. Myslim, ze to za to stoji. Cekali jsme vic nez rok. Ja se chystam dodrzovat maximalni pohodovy rezim az do konce prvniho trimestru. Nestalo by mi to za to. Samozrejme to neznamena, ze jen lezim a nic nedelam. Ale spis je to vsechno v klidku! A uzivam si tech par dnu volna co mam. Na kontrolu jdu az 24.05. takze casu jeste dost, snad to dopadne vsechno OK, zatim Jarka (dneska jsem to nevydrzela a byly tam //)
Ahoj holky,
nevím sice,jestli si to ještě někdo přečte, ale chci vám říct, že to všechno na poprvé dobře dopadlo.Byla jsem opravdu hodně aktivní, nevydržela jsem nějaký klidový režim, ale zároveň jsem měla neschopenku v práci a věřila jsem, ne já jsem věděla, že se to podaří. Nyní mám malinkou, krásnou holčičku Lucii a věřím, že právě ona si musela všechno vybojovat, že to byl a bude velmi silný jedinec. Protože moje heslo bylo,JESTLI SE TO MÁ STÁT, TAK SE TO STANE, neměla to někdy ta moje treperenda jednoduchý.
Takže snažilky,přeju Vám všem hlavně vnitřní sílu, odhodlání vydržet, nevzdávat to a VĚŘIT.
Tviti, to je skvělé. Gratuluji.
I já neležela, po druhém IVF už vůbec ne, jakpak by to šlo s ani ne dvouletým capartem a opět se povedlo. Za měsíc by mělo být i druhé dítko na světě.
Ahoj Tviti,
tak to Ti móóóc gratuluju, je fajn, že už máš svoje štěstíčko u sebe:O)
Jaa
Ahoj Tviti,
i já mám za sebou úspěšný IVF. Po ET mi dr. řekl, že bych tak 2-3 dny měla mít klidový režim asi jako při chřipce, pak že se mám sice šetřit, ale že můžu klidně i do práce. Přišlo mi ale zbytečný vystavovat se stresu, tak mi neschopenku v pohodě napsali. Od 4.-týho dne jsem chodila normálně na procházky a doma fungovala tak částečně, nic jsem nepřeháněla. Kolo bych ale vynechala určitě!! Takže dělej to, co ti bude příjemný, ale nepřepínej se! Držím pěsti, ať se u tebe mimískům líbí! ![]()
Tviti,
jsem moc ráda, že patříš mezi ty šťastné a moc ti to přeju!
Já od té doby podstoupila ještě 2.IVF, taky bez úspěchu a následně KET, kdy jsem se opravdu nešetřila a výsledek na tt byl //. Byla jsem nejšťastnější těhule, ale buhužel mi to překazil zamlklý potrat. Takže teď čekám na laparoskopii a poté naše 3.IVF.
Jen doufám, že se toho voňavého uzlíčku jednou taky dočkám!
Přeji vám moc a moc štěstí!!! Kati
Ahoj holky, já jsem na tom úplně stejně jako Kati. Mimochodem Kati moc tě zdravím. Mám už za sebou nějaký neúspěšný pokusy /2× IVF, 1× KET/. Vždycky jsem dodržovala celekm přísnej klidovej režim, ale stejně mi to nebylo nijak platný. Určitě je potřeba se po embriotransferu šetřit, ale kratší procházky určitě prospějí.
Vždycky po transferu jsem musela půlhodinku ležet a pak mě prospustili domů. Měla jsem takovej divnej pocit, že mají malošci ze mě vypadnout. Doktor v brně mi všechno vysvětlil a opravdu není možný embrijka ze sebe vytřepat. Prý je to jako když se mezi hodně namazaný chleby dá zrnko máku.
Holky, moc vám všem držím palce, snad tento rok bude pro nás snažilky hodně úspěšnej.Mějte se krásně.Misinka